Καθησυχαστικοί είναι, για την ώρα τουλάχιστον, οι ειδικοί, καθώς οι επαφές της έφηβης είναι απομονωμένες, ενώ σε μια «κλειστού» τύπου δομή πάντα η ιχνηλάτηση είναι πιο εύκολη υπόθεση για τις υγειονομικές αρχές. Αναμένονται όμως τα αποτελέσματα των τεστ των υπόλοιπων παιδιών προκειμένου να πουν με βεβαιότητα ότι δεν υπήρξε διασπορά στην κατασκήνωση. Το περιστατικό στη Χαλκιδική προστίθεται σε πληθώρα κρουσμάτων που έχουν «κοκκινίσει» τη βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερα βαρύ είναι – και πάλι – το επιδημιολογικό φορτίο στην Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, σε Καστοριά και Κοζάνη.
Εντονη είναι η ανησυχία στους γονείς των παιδιών παραθεριστών της πρώτης κατασκήνωσης όπου καταγράφηκε κρούσμα. «Το παιδί ήρθε στην κατασκήνωσή μας στις 5 Ιουλίου. Στις 9 Ιουλίου ανέβασε δέκατα και μεταφέρθηκε στο ιατρείο μας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Παρακολουθήθηκε για 24 ώρες, ενημερώθηκαν οι γονείς του και στις 10 Ιουλίου απομακρύνθηκε από την κατασκήνωση ώστε να προβεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Αμεσα εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των κατασκηνωτών και του προσωπικού μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κατασκήνωσης «ΣΚΟΥΡΑΣ».
Οι ειδικοί βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα τεστ των υπόλοιπων παιδιών. Για την ώρα, όμως, και εφόσον τηρήθηκαν οι οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο, ελπίζουν ότι το πρόβλημα έχει «στεγανοποιηθεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί έκανε το τεστ για τον κορονοϊό στο νοσοκομείο της Βέροιας, περιοχή από την οποία κατάγεται. Βγήκε θετικό και προχθές βράδυ το νοσοκομείο επικοινώνησε και ενημέρωσε σχετικά την κατασκήνωση, η διοίκηση της οποίας ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ. Τα στελέχη του Οργανισμού ζήτησαν να τεθούν σε απομόνωση όσοι ήρθαν σε επαφή με τη 15χρονη. Χθες το πρωί οι γονείς των παιδιών που ήταν μαζί με την ανήλικη στη ίδια σκηνή μετέβησαν στη Χαλκιδική προκειμένου να τα πάρουν από την κατασκήνωση και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, κατόπιν συστάσεων από την πολιτική προστασία.
Από τη Βέροια
Στο μεταξύ, στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται δύο ανήλικα παιδιά από τη Βέροια που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Πρόκειται για ένα 11χρονο και ένα πεντάχρονο, Ρομά και τα δύο, η υγεία των οποίων βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα παιδιά φέρουν ήπια συμπτώματα και η εικόνα της υγείας τους δεν παρουσιάζει ανησυχία.
Η ανησυχητική έξαρση της βόρειας Ελλάδας αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου. Καταγράφηκαν εννέα νέα θετικά κρούσματα. Από αυτά ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός τον κορονοϊό. Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της δυτικής Μακεδονίας. Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας από τις 24 Ιουνίου 2020 ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, δέκα κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι σερβικής καταγωγής.
Αρνητικό τεστ το «διαβατήριο» για Ελλάδα
Στον Προμαχώνα, πάντως, τα οχήματα των τουριστών που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα εξακολουθούν να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στο βουλγαρικό έδαφος. Από μεθαύριο η είσοδος στην ελληνική επικράτεια θα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
Να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί δεν αφορούν τους Ελληνες πολίτες.
Από την έντυπη έκδοση