Στο «ρεπερτόριο» της οργάνωσης υπήρχαν όλων των ειδών τα καταστήματα, που αναγκάζονταν να πληρώσουν για να μην έχουν μπελάδες: πρατήρια, νυχτερινά κέντρα, σουβλατζίδικα, περίπτερα, καταστήματα ρούχων και φυσικά μπαρ, αφού η οργάνωση λειτουργούσε καλύτερα τη νύχτα: τουλάχιστον 32 μαγαζιά στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά λειτουργούσαν υπό την «προστασία» τους.
Η οργάνωση τοποθετούσε μέλη της ως «φύλακες» σε καταστήματα ώστε να επεμβαίνουν άμεσα «όταν γίνονταν φασαρίες». Στις συνομιλίες τους ομολογούν πως έχουν αναλάβει την προστασία σε νυχτερινά κέντρα που τραγουδούν γνωστοί λαϊκοί τραγουδιστές! Μάλιστα, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν τα μαγαζιά αυτά για να απλώσουν τα… πλοκάμια της οργάνωσης σε άλλες δραστηριότητες. Π.χ. ένας αναβάτης του ιπποδρόμου δεν πλήρωσε τίποτα από όσα κατανάλωσε όταν επισκέφθηκε κατάστημα στο Αιγάλεω που ήλεγχε η οργάνωση: όπως έλεγε στο τηλέφωνο ο 35χρονος που φέρεται ως αρχηγός, έπρεπε να «στρατολογήσουν» όλους τους καλούς αναβάτες για να «κανονίζουν» τις κούρσες και να ποντάρουν σε αυτές. Ανάμεσα στους εν ενεργεία αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, μάλιστα, «δώρα» από την οργάνωση φέρεται να έχει λάβει ακόμη και ο διοικητής αστυνομικού τμήματος της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, μετά τη μεσολάβηση του 34χρονου αστυνομικού που φέρεται να είναι το «δεξί χέρι» του αρχηγού!
Εδειραν ιδιοκτήτρια
Οποιον καταστηματάρχη προσέγγιζαν τα μέλη της οργάνωσης έπρεπε να πληρώσει. Εάν δεν δεχόταν, ακολουθούσε ανελέητο ξύλο και αμέσως μετά απειλές για να μην πάνε τα θύματα στην αστυνομία. Αυτή η διαδικασία γινόταν ακόμη και σε γυναίκες: μία ιδιοκτήτρια pet shop στον Πειραιά έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού όταν αρνήθηκε την «προσφορά» της οργάνωσης. Παρά τις απειλές η γυναίκα κατήγγειλε το περιστατικό: πέντε μέρες αργότερα ωστόσο επέστρεψε στο Α.Τ. Πειραιά για να ανασκευάσει την κατάθεσή της…
Ο αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο 35χρονος, που φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να είχε «κυριαρχία» στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Μέσα στην οργάνωση είχε τον απόλυτο έλεγχο και απειλούσε συχνά τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας με αποχώρηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η οργάνωση φέρεται να έκανε πέντε επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς ή άλλα μέσα σε μέλη της οργάνωσης που τσακώθηκαν με τον αρχηγό. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, για να τρομοκρατήσουν ένα πρώην μέλος της οργάνωσης πήγαν ακόμη και οστεοφυλάκιο μπροστά στο σπίτι του!
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Διακίνηση ναρκωτικών
Η αστυνομία παρακολουθούσε το τηλέφωνό του τους τελευταίους οχτώ μήνες, ενώ η εγκληματική οργάνωση είχε δύο υποομάδες, με τη μία εξ αυτών να κατηγορείται και για διακίνηση ναρκωτικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, «τα μέλη της οργάνωσης διακρίνονταν από ιδιαίτερη σκληρότητα, αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητα. Ηταν βίαιοι, δεν δίσταζαν να χτυπήσουν άτομα, χρησιμοποιούσαν όπλα και σιδηρογροθιές χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες, με οποιαδήποτε αφορμή, ακόμα και επί πληρωμή».
Εκτός όλων αυτών, ο 35χρονος φέρεται να έκανε διάφορες εξυπηρετήσεις, προσέφερε κάλυψη στέλνοντας «παιδιά» της οργάνωσης σε τελετές (ακόμη και γάμους) που μετείχαν άτομα του υποκόσμου, μεσολαβούσε για να αλλάξουν κελιά κρατούμενοι στις φυλακές, πήρε 500 ευρώ από φοιτητή «για να λύσει πρόβλημα που είχε με καθηγητή του και να πάρει το πτυχίο του», μιλά για στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, ενώ εμπλεκόταν ακόμη και σε… κυνομαχίες και για τον σκοπό αυτό φέρεται να εξέθρεφε pitbull!
Το δεξί χέρι του 35χρονου ήταν ένας 20χρονος, στον οποίο ο «αρχηγός» επέδειξε τεράστια εμπιστοσύνη. Ηταν ο μόνος που είχε πρόσβαση στην «καβάτζα» της οργάνωσης και είχε περισσότερα κέρδη, γεγονός που προξένησε ειρωνικά σχόλια στα υπόλοιπα μέλη. Ολα αυτά όμως άλλαξαν, όταν ο 20χρονος δανείστηκε 8.500 ευρώ χωρίς να τον ενημερώσει. Οι δύο άνδρες τσακώθηκαν και ο 20χρονος ξεκίνησε να λειτουργεί αυτόνομα, με τον αρχηγό να τον αποκαλεί «αχάριστο». Εκτοτε τη θέση του 20χρονου πήρε ο 34χρονος αστυνομικός, που είναι ανάμεσα στους έντεκα κατηγορούμενους που θα απολογηθούν στον ανακριτή Πειραιά σήμερα και αύριο.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από ένα περιστατικό πέρσι τον Ιούνιο στη Σαλαμίνα: δύο ομάδες μπράβων ήρθαν στα χέρια, διεκδικώντας τα χρήματα από την προστασία των μαγαζιών. Τα πράγματα ξέφυγαν και σε κοινή θέα βγήκαν μαχαίρια και πιστόλια. Δύο μέρες αργότερα ένας καταστηματάρχης τηλεφώνησε στην αστυνομία Πειραιά, καταγγέλλοντας πως η κατάσταση είχε πλέον φτάσει στο απροχώρητο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου