Στα νησιά με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι ξενοδόχοι θα συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς που έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα στους οικείους ιατρικούς συλλόγους. Ηδη πολλοί σύλλογοι έχουν αναρτημένες καταστάσεις με τους υγειονομικά υπεύθυνους των ξενοδοχειακών μονάδων. Στα μικρά νησιά την ευθύνη επωμίζονται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας ή περιφερειακών ιατρείων. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής μίλησε με δύο γιατρούς που τους επόμενους μήνες θα είναι αντιμέτωποι με τον… ιό.
Ο Χαράλαμπος Βιττωράκης, γενικός γιατρός από τον Πλατανιά Χανίων, δουλεύει χρόνια με τον τουρισμό. Η συνεργασία του ίδιου και των συνεργατών του στο ιδιωτικό πολυϊατρείο που διατηρούν στην περιοχή με τα ξενοδοχεία δεν θα μπορούσε να σταματήσει εν μέσω κορονοϊού. «Τρεις προϋποθέσεις χρειάζεται ο γιατρός Covid. Να είναι διαθέσιμος σε 24ωρη βάση, να έχει εκπαιδευτεί ή ασχοληθεί και να μπορεί να κάνει το τεστ του κορονοϊού και να έχει διαθέσιμα όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας», αναφέρει.
Οι γιατροί που επιθυμούν να είναι υγειονομικά υπεύθυνοι των ξενοδοχειακών μονάδων το δηλώνουν στον ιατρικό σύλλογο της περιοχής τους. Οι ιατρικοί σύλλογοι κοινοποιούν τις καταστάσεις με τους γιατρούς στους ξενοδόχους. Πολλοί μάλιστα τις έχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα τους. Ενδεικτικά, στα Χανιά έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα 16 γιατροί, στη Ρόδο 25, στην Κάρπαθο τέσσερις, στην Κέρκυρα 15, στο Ρέθυμνο επτά. Οι λίστες αυτές τροποποιούνται ανάλογα με την προσθήκη επιπλέον γιατρών.
Η διαδικασία από τη στιγμή που ένας γιατρός οριστεί υπεύθυνος για κορονοϊό είναι απλή. Οταν ένας ασθενής εκδηλώσει συμπτώματα, ο γιατρός τον επισκέπτεται, λαμβάνει δείγμα και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι φέρει τον ιό κρίνει εάν χρειάζεται νοσηλεία ή έχει ήπια συμπτώματα. Εάν νοσεί ήπια, μεταφέρεται στο ξενοδοχείο καραντίνας για απομόνωση. Τον γιατρό κατά την επίσκεψή του στο ξενοδοχείο αποζημιώνει ο ασθενής ή η ασφαλιστική του εταιρία. Οσον αφορά στο ξενοδοχείο καραντίνας, σύμφωνα με τον κ. Βιττωράκη, μένει να διευκρινιστούν ζητήματα όπως ποιος θα παρακολουθεί τον ασθενή, πώς θα αποζημιώνονται οι γιατροί κ.ά.
Ο ίδιος δεν έχει κληθεί ακόμη να εξετάσει τον πρώτο του τουρίστα καθώς τα ξενοδοχεία δεν είναι ανοιχτά στην περιοχή του (σ.σ.: τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Πέμπτη). Εχει ωστόσο δει ξένους που βρίσκονται στην περιοχή και έχει πραγματοποιήσει 40-50 τεστ. Ειδικά για τα Χανιά το «πρωτόκολλο» που θα ακολουθηθεί σε τυχόν περιστατικά με Covid-19 δεν είναι σύνθετο, καθώς το νησί της Κρήτης είναι υγειονομικά αυτόνομο. «Το Νοσοκομείο Χανίων είναι νοσοκομείο Covid, δεν χρειάζονται διακομιδές σε άλλες περιοχές, εκτός βέβαια από κάποια ειδική περίπτωση», αναφέρει ο κ. Βιττωράκης.
«Φως στο Τούνελ»: «Μπορεί να είναι και 8 τα παιδιά» – «Βόμβα» Νικολούλη για την υπόθεση της Αμαλιάδας
Σε ένα άλλο νησί, με 3.000 κατοίκους, που βέβαια το καλοκαίρι τριπλασιάζονται -τουλάχιστον στην προ ιού εποχή- η ευθύνη για τα κρούσματα σε επισκέπτες και κατοίκους «πέφτει» στους δύο γιατρούς του περιφερειακού ιατρείου. Ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος είναι αγροτικός γιατρός της ακριτικής Σύμης και περιγράφει στον «Ε.Τ.» την ακριβή πορεία ενός θετικού στον Sars-CoV-2 περιστατικού, που διαφέρει από ένα μεγάλο νησί όπως η Κρήτη.
«Είμαστε δύο γιατροί, εφημερεύουμε μέρα παρά μέρα εκ περιτροπής, με πολλή κούραση και αϋπνία. Εχει γίνει η προετοιμασία για τον κορονοϊό εάν έρθει στο νησί μας. Κατόπιν οδηγιών έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ένας χώρος εκτός του περιφερειακού ιατρείου, πρόκειται για το παλιό ιατρείο, όπου θα εξετάζονται και θα παραμένουν τα κρούσματα. Αυτό θα αποτρέψει διασπορά μέσα στο περιφερειακό ιατρείο και τον κίνδυνο να νοσήσουν και άλλοι κάτοικοι ή επισκέπτες».
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, σιγά σιγά έχει αρχίσει να καταφθάνει κόσμος στο νησί. Προς το παρόν πρόκειται περισσότερο για Ελληνες. Την Πέμπτη βέβαια προσγειώθηκαν 20 πτήσεις στη Ρόδο, που αποτελεί την αφετηρία για να επισκεφτεί κάποιος τη Σύμη εάν το επιθυμεί. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε διαχειριστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα. Υπήρχαν υποψίες για έναν κάτοικο το διάστημα που ήταν στο πικ της η επιδημία, τον οποίο και διακομίσαμε προληπτικά, ωστόσο αποδείχθηκε αρνητικός», αναφέρει ο αγροτικός γιατρός.
Οσο για το εάν κληθούν να διαχειριστούν ύποπτο ή και επιβεβαιωμένο κρούσμα; «Θα πηγαίνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Εμείς θα ντυνόμαστε, θα τον εξετάζουμε, θα λαμβάνουμε δείγμα. Μετά εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του. Θα έχουμε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ για το τι θα κάνουμε. Μπορεί να χρειαστεί απλά απομόνωση εάν φέρει ήπια συμπτωματολογία. Αλλιώς συνήθως ό,τι περιστατικό χρειάζεται νοσηλεία πηγαίνει στη Ρόδο με πλωτό μέσο. Εάν πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, υποθέτω θα γίνει διακομιδή με ελικόπτερο και την ειδική κάψουλα και μάλλον τα πολύ σοβαρά θα διακομίζονται στην Κρήτη», εξηγεί ο κ. Βασιλόπουλος.
Τα τεστ που θα λαμβάνονται πιθανότητα θα εξετάζονται στη Ρόδο. Υπενθυμίζεται ότι στο «νησί των Ιπποτών» έχει εγκατασταθεί μεγάλος μοριακός αναλυτής με δυναμικότητα για εκατοντάδες τεστ καθημερινά.
Από την έντυπη έκδοση