Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 11:00 και η κηδεία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
«Αντίο» στον Αλέφαντο
Ο «Ε.Τ.» αποχαιρετά τον Νίκο Αλέφαντο, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών
Hταν παλικάρι και με την ασθένειά του, την πολέμησε γενναία και με σθένος, αλλά στο τέλος η καρδιά του τον πρόδωσε. Αυτή η καρδιά που ήταν λιονταριού και δεν υπολόγιζε κανέναν και τίποτα.
«Απεβίωσε σήμερα 23 Ιουνίου λόγω διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Παρά την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή και την υπόλοιπη στήριξη των θεραπόντων ιατρών, εμφάνισε τις τελευταίες εβδομάδες σημαντική και ταχεία επιδείνωση. Παρέμεινε, όπως επιθυμούσε, στην οικία του ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους, στην πολυαγαπημένη του σύζυγο, στα παιδιά και στα εγγόνια του», ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν.
Κανείς όμως δεν μπορεί να μιλάει για τον Αλέφαντο με τόσο ξύλινο τρόπο, και από ψηλά όπου βρίσκεται, σίγουρα θα έχει αρχίσει να εκνευρίζεται.
Ο τύπος που χειμώνα-καλοκαίρι στριφογυρνούσε μπροστά στους πάγκους με το κοντομάνικό του δεν ήταν τρελός ούτε γραφικός, ήταν ένας παθιασμένος με το ποδόσφαιρο άνθρωπος. Εντάξει, ήταν παθιασμένος και με τον Ολυμπιακό, αλλά πάνω απ’ όλα με το ποδόσφαιρο.
Μπορεί να μπέρδευε τους παίκτες και τους προπονητές, να άλλαζε απόψεις ανάλογα με τις επιτυχίες τους για κάποιους (σ.σ.: Ρεχάγκελ, Μπάγεβιτς), αλλά μπάλα ήξερε και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.
«Μάθε μπαλίτσα…»
Το «μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα» που είπε σε δημοσιογράφο όταν δεν συμφωνούσε με τις απόψεις του έμεινε στην Ιστορία, και όχι μόνο αυτό, καθώς οι ατάκες του ήταν δεκάδες.
Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας: Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση
Ο Αλέφαντος ως φυσική παρουσία, δυστυχώς, από χθες το μεσημέρι δεν θα είναι μαζί μας, αλλά έχει καταφέρει να μείνει στην Ιστορία και να μνημονεύεται πάντα. Ξέρετε πολλούς που το έχουν καταφέρει αυτό;
Σαν δεύτερος πατέρας του ο Χάπελ
Ο Ερνστ Χάπελ ήταν για τον Αλέφαντο ο δεύτερος πατέρας του. Τον παρακολούθησε από κοντά και πήρε πολλά από αυτόν. Τον θαύμαζε και τον τιμούσε πάντα με τα λόγια του. Το ίδιο είχε κάνει και με τον Μουρίνιο και με τον Φέργκιουσον, αλλά το τίκι-τάκα του Γκουαρδιόλα το πολέμησε μέχρι τέλους και από την τηλεόραση όταν ασχολήθηκε με την κριτική.
Δούλεψε σχεδόν σε όλες τις ομάδες στην Ελλάδα. Σε κάποιες έφυγε σε μία εβδομάδα ή ακόμα και σε τρεις ώρες (Φωστήρας) και άφησε συντρίμμια και εξώδικα πίσω του, αλλά με άλλες έκανε σπουδαία κατορθώματα. Ο Ηρακλής επί Αλέφαντου έπαιξε σπουδαία μπάλα, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Πιερικός με αυτόν είδαν πώς είναι τα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός ήταν μια κατηγορία μόνος του, καθώς τον ανέλαβε τρεις φορές, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να του έχει πολύ μεγάλη αδυναμία.
Σκληρός, οξύθυμος, αλλά και ευσυγκίνητος
Ο Αλέφαντος ήταν σκληρός και οξύθυμος, κι αυτό το απέδειξε με το γεγονός ότι πιάστηκε στα χέρια με τον δημοσιογράφο Γιώργο Βενετούλια το 1987 όταν «τόλμησε» να του κάνει κριτική που αντικατέστησε τον Θωμά Μαύρο ή το 1986 με τον Λάκη Πετρόπουλο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για το οποίο τιμωρήθηκε και με ημερολογιακή φυλάκιση. Ηταν όμως και ευσυγκίνητος, και όταν πίστευε ότι τον αδικούσαν, έβαζε τα κλάματα σαν μωρό παιδί. Το «γιατί δεν τηλεφωνεί» ο κ. Δούρος, που είπε με λυγμούς στην τηλεοπτική εκπομπή της Ελλης Στάη, είναι επίσης μια σκηνή που δεν θα ξεχαστεί. Ο Αλέφαντος τότε (2004) θεώρησε ότι ο Δούρος με την άδικη αποβολή του Ζιοβάνι δεν του έδωσε τη δυνατότητα να νικήσει τον Παναθηναϊκό (2-2 το τελικό σκορ) και να παραμείνει στον Ολυμπιακό και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα γεγονότα (αποβολή Ζιοβάνι), είχε απόλυτο δίκιο.
Λάτρης του Ανδρέα Παπανδρέου
Ο Αλέφαντος, όμως, δεν είχε άποψη μόνο για τα αθλητικά. Ηταν λάτρης του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και η μοίρα έφερε έτσι ώστε να «σβήσει» ανήμερα της 24ης επετείου του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο είχε πει: «Εγώ είμαι Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Γιώργος δεν τραβάει, η Φώφη δεν είναι το ΠΑΣΟΚ το δικό μας του Ανδρέα Παπανδρέου. Τώρα είναι Γ’ Εθνική. Ο Γιώργος έλεγε “λεφτά υπάρχουν” και όταν ανέβηκε σχόλασε. Η Φώφη πήρε ένα μεγάλο συγκρότημα του Ανδρέα Παπανδρέου. Οταν πας να αναπληρώσεις έναν τέτοιο προπονητή και είσαι τόσο πίσω, σβήνεις». Στην Ιστορία έμεινε το «ντιμπέι» στο οποίο κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ, παρόλο που βρέθηκε κοντά στον Τσίπρα, στη συνέχεια τον κατακεραύνωσε λόγω Ολυμπιακού.
Η πορεία του στα γήπεδα
Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Το ποδόσφαιρο το ξεκίνησε σε μικρή ηλικία από τον Αστέρα Εξαρχείων της συνοικίας του και αγωνιζόταν στη θέση του μεσοκυνηγού. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στις Α.Ε. Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ολυμπιακό Πειραιώς, Ατρόμητο Πειραιώς (Καμινίων), Ολυμπιακό Χαλκίδας, Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 τερμάτισε την καριέρα του.
Ο Αστέρας Εξαρχείων ήταν η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ως προπονητής το 1969. Εργάστηκε στους περισσότερους από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς συλλόγους, με αποκορύφωμα τον Ολυμπιακό Πειραιώς, στον οποίο εργάστηκε τρεις φορές (ανά μία δεκαετία: τέλη 1983, 1994 και 2004), αλλά και στους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Α.Ε. Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς. Στην Α’ Εθνική προπόνησε και τους ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.
Δύο συνεχείς χρονιές στην αρχή της καριέρας του, με τον ΠΑΣ Γιάννενα το 1973-74 (για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου) και τον Πιερικό το 1974-75, πέτυχε ισάριθμες ανόδους στην Α’ Εθνική κατηγορία, κατακτώντας παράλληλα και τις δύο χρονιές το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Εκτός από τους δύο αυτούς τίτλους, έχει κατακτήσει και το Κύπελλο Κύπρου 1996-97 ως τεχνικός του ΑΠΟΕΛ, μετά από νίκη με 2-0 επί της Ομόνοιας στον τελικό.
Αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού (τουλάχιστον) ποδοσφαίρου αποτελεί η παραμονή του στην τεχνική ηγεσία του Φωστήρα για τρεις μόλις ώρες, τον Σεπτέμβριο του 2002.
Το τραγούδι που έμεινε στην Ιστορία!
Δεν είναι πολλοί σε αυτόν τον πλανήτη που γίνονται τραγούδι. Ο Νίκος Αλέφαντος το κατάφερε και αυτό. Εμπνευστές, τα «Παιδιά από την Πάτρα» και το κομμάτι τους έγινε σουξέ.
«Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι», έλεγε όλος ο κόσμος το 1986 και μετά.
«Οταν το άκουσα στο ραδιόφωνο πρώτη φορά, έκλαψα… Πολλοί μου έλεγαν να πάρω λεφτά από αυτή την υπόθεση. Μα, πώς είναι δυνατόν να πάρεις χρήματα από την έμπνευση του άλλου που σε τιμά; Πήγαινα και τους άκουγα εκεί που τραγουδούσαν», είχε πει σε συνέντευξή του ο Νίκος Αλέφαντος όταν είχε ερωτηθεί για το συγκεκριμένο τραγούδι.
Οι στίχοι
Οταν με κατηγορούν για κάτι που νομίζουν,
κι όταν με παρεξηγούν χωρίς να με γνωρίζουν,
όταν άδικα με βάζουν ν’ απολογηθώ,
θυμάμαι τον Αλέφαντο.
Ρεφρέν
Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι.
Γεια σου ρε Αλέφαντε, κράτα όσο μπορείς.
Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι,
μην υποχωρείς.
Οταν με δικάζουνε χωρίς να έχω φταίξει
και όταν το δίκιο μου δεν μπορώ να βρω,
όταν ένοχοι με βάζουν ν’ απολογηθώ,
θυμάμαι τον Αλέφαντο.
Τα συλλυπητήρια
Οι ομάδες της Super League, πρώην παίκτες, συνεργάτες και αντίπαλοι εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Νίκου Αλέφαντου.
Ο Βραζιλιάνος πρώην σταρ των «ερυθρολεύκων» Ζιοβάνι αποχαιρέτησε τον πρώην προπονητή του στην ομάδα του στον Ολυμπιακό μέσα από τα social media. «Μεγάλος προπονητής που είχα στην καριέρα μου. Λυπάμαι για το θάνατό του, ο Ιησούς να απαλύνει τον πόνο των συγγενών και φίλων του. Νιώθουμε την απώλειά του».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα με ανάρτησή του στο twitter, τονίζοντας: «Ο αυθόρμητος, ο εκρηκτικός, ο ατακαδόρος, ο ακούραστος προπονητής που όργωσε για παραπάνω από τρεις δεκαετίες όλα τα γήπεδα και τις κατηγορίες της χώρας αφήνει φτωχότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου». «Γεια σου, ρε Αλέφαντε… ήσουν παλικάρι».
Η ανακοίνωση της Super League τόνισε: «Σύσσωμη η ποδοσφαιρική οικογένεια της Super League εκφράζει βαθιά θλίψη και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Νίκου Αλέφαντου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή. Ο Νίκος Αλέφαντος, ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής, έχει γράψει τη δική του ιστορία και για δεκαετίες υπηρέτησε πιστά το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφήνοντας το στίγμα του».
«Υπηρέτησε το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι την τελευταία στιγμή…»
Ο Ολυμπιακός τόνισε: «Δηλωμένος υποστηρικτής του δαφνοστεφανωμένου εφήβου, υπηρέτησε την ερυθρόλευκη τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, σε τρεις διαφορετικές περιόδους.
O Νίκος Αλέφαντος λάτρεψε και υπηρέτησε το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι την τελευταία στιγμή. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Νίκο Αλέφαντε, καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες…».
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τον Νίκο Αλέφαντο και αναφέρθηκε στο άγνωστο «πράσινο» παρελθόν του όταν εκείνος φόρεσε τη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου, που έφυγε σήμερα (σ.σ.: χθες) από τη ζωή. Ο εκλιπών αγωνίστηκε στα τσικό του Παναθηναϊκού, ενώ κατέγραψε και μία συμμετοχή στην πρώτη ομάδα στις 26/2/56 σε αγώνα με τον Ολυμπιακό Χαλκίδας».
Από τον ΠΑΟΚ επισημάνθηκε: «Η οικογένεια του ΠΑΟΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Νίκου Αλέφαντου, που σήμερα έφυγε από τη ζωή. Καλό ταξίδι! #RIP”». Από την πλευρά του, ο Αρης τόνισε: «Η ΠΑΕ Αρης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας το δικό του στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει».
Η ΑΕΚ απέστειλε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου για το θάνατο του 81χρονου πρώην προπονητή ποδοσφαίρου, που είχε περάσει και από τον πάγκο της.