Σε ερώτηση δημοσιογράφων πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες: «Αν συμβούν τέτοια πράγματα η Ελλάδα θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη. Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση είναι κι αυτή μια πιθανότητα, δεν την έχει αποκλείσει κανένας. Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελλόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού», είπε χαρακτηριστικά.
«Οποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», τόνισε σε αυστηρό τόνο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. «Ο Ερντογάν κάνει αυτά που λέει και εμείς κάνουμε αυτά που λέμε εμείς. Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Εβρο και στα νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα. Εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με τον Τούρκο αρχηγό αλλά δεν μπορώ να το κάνω υπό πίεση, υπό απειλή, υπό τον κίνδυνο επεισοδίου, και καθημερινής καταπόνησης των Ενόπλων Δυνάμεών μας», είπε στη συνέχεια ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Η Τουρκία προσπαθεί να μιλήσουμε αλλά όχι επί ίσοις όροις. Η δικιά μου φιλοδοξία είναι όταν φύγω από αρχηγός ΓΕΕΘΑ να μην έχουν γίνει συνομιλίες που δεν θα πραγματοποιηθούν επί ίσοις όροις», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, τη διαμεσολάβηση της Ιταλίας ζήτησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να ξεκινήσουν προσπάθειες επίλυσης διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφορμή για την αποκάλυψη αυτή ήταν η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο στην Αγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «Eμείς κάναμε βήματα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ως εγγυήτρια δύναμη έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Στον φίλο μου Λουίτζι, του ανέφερα πως στα ζητήματα αυτά (στην Ανατολική Μεσόγειο) είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, κυρίως με την Ελλάδα. Διαπιστώσαμε πως η Ιταλία επιθυμεί έναν δημιουργικό ρόλο στα ζητήματα αυτά. Εμείς το αποδεχόμαστε αυτό. Η Ιταλία είναι δίκαιη, αντικειμενική και κάνει διαμεσολάβηση πολλές φορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εντύπωση προκάλεσαν και όσα είπε ο Τούρκος υπουργός για την πρόσφατη συμφωνία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Τη θεωρούμε σημαντική για την περιοχή μας. Αρα με τον διάλογο και τη διπλωματία τα ζητήματα επιλύονται. Αντί να αγνοούν τα δικαιώματά μας ή να μη μας υπολογίζουν, μπορούν να μοιραστούν. Θα θέλαμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια νοοτροπία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
«Με τον Τούρκο ομόλογό μου συζητήσαμε και τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ιταλία βλέπει την Τουρκία ως έναν εταίρο που δεν μπορεί να μην υπάρχει», ανέφερε ο Ντι Μάιο δείχνοντας τη σημασία που δίνει η Ρώμη στις σχέσεις της με την Αγκυρα και στο ζήτημα της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Από την έντυπη έκδοση