Το τελευταίο θύμα είναι μια 70χρονη γυναίκα από τον Εχίνο Ξάνθης η οποία κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε τέσσερις μόλις ημέρες καταγράφηκαν έξι θάνατοι στον Εχίνο Ξάνθης.
Η γυναίκα, που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 14 Ιουνίου, ενώ διασωληνώθηκε την επόμενη ημέρα.
Νωρίτερα ανακοινώθηκαν 24 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3227, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.
Από τα 24 νέα κρούσματα τα 18 είναι από την περιοχή της Ξάνθης ( κυρίως από Εχίνο), τα δύο είναι από την περιοχή της Ροδόπης ενώ τα 4 από αυτά είναι εισαγομενα.
703 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1804 (55.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Πώς σήμανε ο «κόκκινος συναγερμός» στην Ξάνθη – Τι έγινε τον Ιούνιο
Στη σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει συντελέσει το «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο στην Ξάνθη και στην κοινότητα του Εχίνου ειδικότερα.
Τα περισσότερα από 100 περιστατικά που καταγράφει η ευρύτερη περιοχή από τις αρχές Ιουνίου έχει οδηγήσει στο να μετρά η χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου (μέχρι και τις 17/6) σχεδόν ίδιο αριθμό περιστατικών με Covid-19 σε σχέση με όλο το Μάιο από την άρση του lockdown (4 Μαΐου).
Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, από τις 4 Μαΐου που απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις έως και τις 31 Μαΐου δηλώθηκαν στην Ελλάδα 299 κρούσματα.
Από την 1η Ιουνίου έως και χθες, 17/6, έχουν δηλωθεί συνολικά 289 θετικά στον Sars-CoV-2 περιστατικά, δηλαδή λίγο λιγότερα συγκριτικά με του Μαΐου, και ενώ υπολείπονται ακόμη 13 ημέρες – μαζί με τη σημερινή που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί τα επίσημα στοιχεία – μέχρι ο μήνας να τελειώσει.
Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε πρωινή της ανακοίνωση, στην κοινότητα Εχίνου έχουν καταγραφεί 73 νέα κρούσματα από τις 11 Ιουνίου.
Επίσης, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (8 Ιουνίου) είχε γίνει γνωστό ότι από το σύνολο των 97 περιστατικών που καταγράφηκαν σε τέσσερις ημέρες, τα 29 προέρχονταν από οργανωμένους μαζικούς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.
Συνεπώς, η Ξάνθη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 κρούσματα από τις αρχές του μήνα, καθώς και από τις καθημερινές ανακοινώσεις γινόταν γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται πάντως ότι οι ειδικοί δεν ανησυχούν όταν τα περιστατικά είναι εστιασμένα σε μια περιοχή, και αυτό γιατί μπορούν να την απομονώσουν, όπως και έγινε. Το πρωί ανακοινώθηκε η πλήρης απομόνωση του Εχίνου. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι οι αυξημένες καταγραφές στη Θράκη δεν έχουν επηρεάσει την επιδημιολογική καμπύλη.
Κατά πληροφορίες, το δείκτης μεταδοτικότητας “R” είναι στο 0,20, δηλαδή απέχει πολύ από το 1 που είναι το όριο ανησυχίας και επιβολής μέτρων. Η χώρα μας εξακολουθεί να «φιγουράρει» στις χώρες με αργό ρυθμό καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων κορωνοϊού.
Δεδομένα της 16ης Ιουνίου στο Κέντρο Our World in Data δείχνουν την Ελλάδα 26η ανάμεσα σε 30 χώρες όσον αφορά στους νέους επιβεβαιωμένους θανάτους με Covid-19 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων (0,03 θάνατοι για τη χώρα μας).