Εδώ και πενήντα ολόκληρα χρόνια το Αννουσάκειο στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης, προσφέροντας φροντίδα και υποστήριξη σε εκατοντάδες που βρίσκονται σε ανάγκη. Ακόμη και κατά την περίοδο της καραντίνας λόγω του νέου κορονοϊού, το Κέντρο λειτούργησε (και λειτουργεί) αυστηρά με βάση τις οδηγίες των επιστημονικών φορέων, με κύριο γνώμονα τη προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Πρόκειται για ένα πολυδύναμο Θεραπευτήριο 4.500 τ.μ. της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, το οποίο εφαρμόζει ένα βαθιά ανθρώπινο μοντέλο, διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα και δεν υστερεί σε τίποτε από τα αντίστοιχα των μεγάλων αστικών κέντρων. Ακολουθώντας σύγχρονη προνοιακή πολιτική, αγκαλιάζει και θεραπεύει τους ευπαθείς από όλη την Κρήτη (και όχι μόνο) χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις, διότι, όπως αναφέρει και ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος, αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας.
Στις δομές του -στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό- λειτουργούν Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, το οποίο και νοσηλεύει 80 άτομα (κυρίως της τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ κ.ά.), Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, δυναμικότητας έως 20 θέσεων, που χρήζουν ειδικής φροντίδας μετά την έξοδό τους από νοσηλευτικό ίδρυμα και πριν από την ένταξη τους στο οικογενειακό περιβάλλον.
Επίσης, διαθέτει δύο κινητές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας με κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια, οικιακή βοηθό, όπου, σε καθημερινή βάση, φροντίζουν περί τις 400 οικογένειες και μεμονωμένα άτομα (προερχόμενα από κοινωνικά και οικονομικά αδύναμα στρώματα).
Τέσσερα φυσικοθεραπευτήρια, που προσφέρουν υπηρεσίες σε 1.700 και πάνω άτομα, μία κινητή ιατρική μονάδα, η οποία και επισκέπτεται σχολεία της ευρύτερης περιοχής και δυσπρόσιτες περιοχές προσφέροντας, δωρεάν, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης, Κοινωνικό Ιατρείο, κουζίνα καθώς και Κοινωνικό Παντοπωλείο αλλά και Γραμμή Τηλεφωνικής Συμπαράστασης Ηλικιωμένων.
Πέραν από αυτά, το Αννουσάκειο διαθέτει μια ακόμη πλήρως εξοπλισμένη Κινητή Ιατρική Μονάδα (υπέρηχος, καρδιογράφος, διαφανοσκόπιο, αγγειολογικό Doppler, ωτοσκόπιο, οφθαλμοσκόπιο, λαρυγγοσκόπιο, μόνιτορ ασθενή, σπιρόμετρο κ.ά. αλλά και μία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
«Παρά το ότι είμεθα σε μια επαρχία που δεν είμαστε αστικό κέντρο και θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι οι ανάγκες δεν είναι τόσο πιεστικές όσο στα αστικά κέντρα, δυστυχώς αυτές συνεχώς αυξάνονται, οι άνθρωποι δυσκολεύονται όχι μόνο οικονομικά αλλά και γενικότερα την περίοδο αυτή αισθάνονται μια μοναξιά και μια εγκατάλειψη από το κοινωνικό και ακόμη από τον οικογενειακό περίγυρο», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος.
Η μητρόπολη, σημειώνει ο ιεράρχης, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. «Η Κοινωνική Κουζίνα του Ιδρύματος αυτή τη στιγμή παρέχει 1.500 μερίδες φαγητού σε εβδομαδιαία βάση. Για εμάς εδώ είναι ένας μεγάλος αριθμός και αυτό είναι μια πρόκληση, το προσλαμβάνουμε ως ένα χρέος και μια ευθύνη προς τους ανθρώπους».
Ολο αυτό το κοινωνικό δίκτυο της μητρόπολης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Σε αντίθεση με άλλες μητροπόλεις, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα «λέμε, ωστόσο, δόξα τω Θεώ που υπάρχουν κοινωφελή ιδρύματα που μας έχουν βοηθήσει. Και είναι πολλά που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».
Σήμερα, με την πανδημία του Covid -19 να απειλεί τη δημόσια υγεία, το Αννουσάκειο απέδειξε για μια ακόμη φορά τη δυναμική του καθώς άμεσα ενεργοποίησε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Θέσαμε το Ιδρυμα σε καραντίνα», επισημαίνει ο κ. Αμφιλόχιος.
ΟΔΥΝΗΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν η αγωνία μας»
Τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενεργοποιήθηκαν άμεσα και στους ναούς της χώρας, με τους πιστούς, ως γνωστόν, κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα να προσεύχονται στο σπίτι τους.
«Συνέπεσε στην πιο ιερή περίοδο του εκκλησιαστικού έτους, τη μεγάλη Σαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό για όλους μας ήταν μια οδυνηρή και στενάχωρη δοκιμασία, ένα πρωτόγνωρο γεγονός στο οποίο η Εκκλησία ήρθη στο ύψος των περιστάσεων παρά το ότι στη συνέχεια λοιδορήθηκε και θεωρήθηκε ότι κατά κάποιον τρόπο υπέκυψε στους νόμους της Πολιτείας, νομίζω ότι αυτό είναι μια λάθος αντίληψη».
«Η Εκκλησία», συνεχίζει ο κ. Αμφιλόχιος, «προέβη σε αυτή τη κίνηση και στις αποφάσεις αυτές φυσικά σε συνεργασία με την Πολιτεία. Το έπραξε από αγάπη στους ανθρώπους. Η αγάπη ήταν το κίνητρο. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν η αγωνία μας».
Οσο για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας τονίζει: «Βλέπει κανείς ότι και στην επόμενη ημέρα υπάρχει μια στοχοποίηση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο πλέον νομίζω ότι εάν από εδώ και πέρα θα υπάρξει περισσότερη πίεση τότε θα δημιουργήσει προφανώς σοβαρό θέμα γιατί η Εκκλησία δεν διαπραγματεύεται το δόγμα της και την πίστη της. Εδώ πλέον δεν μιλάμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής κατά την άποψή μας, μιλούμε για στοχοποίηση της πίστης εάν και εφόσον τα πράγματα πάρουν τέτοια τροπή. Χωρίς Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία».