Ο διαχωρισμός θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια (διαφορετικός για κάθε κριτήριο), την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα, αλλά και τη δυνατότητα τεστ για τον SARS-CoV-2, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά.
Στην έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών αναμένεται να συντελέσει και η ενίσχυση των μέσων διακομιδής από αέρος και θαλάσσης. Πλέον δεν υπάρχει μόνο μία «κάψουλα» για αεροδιακομιδές, αλλά τέλος του μήνα διαθέσιμες θα είναι πέντε, κατόπιν δωρεών. Επίσης, το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται τους καλοκαιρινούς μήνες στις ελληνικές θάλασσες.
Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο, το οποίο είναι δυναμικό και θα τροποποιείται ανάλογα με τη διασπορά του ιού και τα εισαγόμενα κρούσματα. Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν νέα κρούσματα, αλλά ευελπιστούν σε μεμονωμένα περιστατικά και σε ελεγχόμενη μετάδοση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νησιωτική χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας των νησιών σε δομές Υγείας: Οσα νησιά θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου» (επίπεδο επικινδυνότητας 3) και πρόκειται για την Κρήτη, που από μόνη της διαθέτει ένα επαρκές σύστημα Υγείας, και όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας.
Δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια. Στο επίπεδο επικινδυνότητας «2» ή «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες Covid-19. Ενδεικτικά τέτοια νησιά θα είναι η Ρόδος, η Σαντορίνη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος). Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν δεσμευτεί ήδη από την πρώτη φάση της επιδημίας περίπου 550 κλίνες ειδικά για περιστατικά με λοίμωξη Covid-19. Πρόκειται για κλίνες σε μεγάλα νησιωτικά νοσοκομεία (Κρήτη, Ρόδος κ.λπ.).
Ολα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, περιλαμβάνονται στη ζώνη επικινδυνότητας «1», δηλαδή θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
Ανάλογος διαχωρισμός σε τρία επίπεδα πραγματοποιείται και όσον αφορά στη δυνατότητα ελέγχου κάθε νησιού. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που ετοιμάζεται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα συνδέεται με την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας. Σε αρκετά νησιά, πάντως, χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19 αναμένεται να τοποθετηθούν αναλυτές για έλεγχο, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Πρόκειται για μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής όμως δυναμικότητας (ένα τεστ την ώρα), για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ, που ξεκινούν αύριο τις δράσεις τους.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο «Ιπποκράτειο» της Αθήνας, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας εργάζεται εντατικά για την «οχύρωση» των νησιών. Η έγκαιρη διάγνωση και η απομόνωση πιθανού περιστατικού με Covid-19 είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να προληφθεί τυχόν διασπορά. Στο πλαίσιο αυτό, για κάθε ξενοδοχειακό κατάλυμα θα οριστεί γιατρός (ιδιώτης ή μη), που θα συνδέεται με κάποια δομή Υγείας (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας). Για κάθε κατάλυμα θα υπάρχει και «συντονιστής κρίσης», που θα συνεργάζεται με τον γιατρό.
Επιπλέον, θα οριστούν χώροι «καραντίνας», που θα είναι ξενοδοχεία που θα δεσμευτούν, στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η απομόνωση ενός ύποπτου περιστατικού μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ αλλά και η φιλοξενία του σε περίπτωση που είναι θετικό, όπως ακριβώς γίνεται και μέχρι σήμερα σε άτομα που μπαίνουν στη χώρα (επαναπατρισθέντες ή μη).
Τρίκαλα: Ανοίγει σε 6 μέρες για τους επισκέπτες ο Μύλος των Ξωτικών
Τα καταλύματα θα ακολουθούν συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο για πρόληψη, προστασία και αποφυγή συγχρωτισμού. Ανάμεσα στα μέτρα που θα λαμβάνουν είναι ο περιορισμός στη χρήση της πισίνας σε 2,5 τετραγωνικά ανά άτομο, η τήρηση απόστασης δύο μέτρων ανάμεσα στις ξαπλώστρες και η χρήση πετσέτας, που θα παρέχεται αποκλειστικά από το κατάλυμα και θα απολυμαίνεται έπειτα από κάθε χρήση.
Πέντε «κάψουλες» για αεροδιακομιδές και πλωτά… ασθενοφόρα
Πέντε θα είναι, πλέον, οι ειδικές «κάψουλες» που απαιτούνται για την αεροδιακομιδή κρούσματος με Covid-19. Μέχρι και την αρχή της πανδημίας υπήρχε διαθέσιμη μόνο μία για όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή μόλις μία αεροδιακομιδή την ημέρα. Επειτα από δωρεές, το ΕΚΑΒ θα έχει στη διάθεσή του μέχρι το τέλος του μήνα πέντε τέτοιες «κάψουλες», σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Παράλληλα, έρχονται τα πρώτα πλωτά ασθενοφόρα. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες από το ΕΚΑΒ, μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο -οι διαδρομές του οποίου θα καθοριστούν από το Λιμενικό Σώμα-, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμα ακόμη δύο και μέχρι του χρόνου στις ελληνικές θάλασσες θα υπάρχουν έξι ασθενοφόρα. Η χρηματοδότηση προέρχεται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι διακομιδές περιστατικών με κορονοϊό τους επόμενους μήνες θα γίνονται σε μεγάλο βαθμό με πλωτά μέσα, τα οποία θα καθορίζονται ανά περίπτωση από το Λιμενικό, ενώ θα συνδράμουν και ιδιώτες.
Η «ΟΧΥΡΩΣΗ» ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
1 . Ζώνη χαμηλού κινδύνου: Κρήτη και νησιά σε απόσταση 1,5 ώρας (οδικώς ή με πλοίο) από μεγάλα νοσοκομεία και νοσοκομεία αναφοράς. Παραδείγματα: Νησιά Αργοσαρωνικού, κοντινές Κυκλάδες (π.χ. Κέα, Ανδρος, Κύθνος), Εύβοια.
- Ζώνη μέτριου κινδύνου: Νησιά με ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19. Παραδείγματα: Ρόδος, Σαντορίνη, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) κ.λπ.
- Ζώνη υψηλού κινδύνου: Ολα τα νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19.
› Αναλυτές μοριακού ελέγχου: Μέχρι 20. Ενδεικτικά: Σαντορίνη, Κάλυμνος, Κως, Πάρος, Νάξος, Ρόδος, Σύρος.
› Γιατρός καταλύματος – σύνδεση με Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.
› Ξενοδοχείο «καραντίνας» σε κάθε μεγάλο τουριστικό προορισμό.
› 5 «κάψουλες» (ειδικός χώρος απομόνωσης) για αεροδιακομιδές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής