Οι επιστήμονες κάνοντας πειράματα σε χάμστερ διαπίστωσαν και ανακοίνωσαν ότι η μη εξ επαφής μετάδοση του ιού θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και περισσότερο από 60% όταν χρησιμοποιούνται μάσκες. Στη χώρα μας, κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας, αυτή δηλαδή του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου που απελευθερώνονται σταδιακά διάφοροι τομείς της κοινωνίας, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε διάφορους κλειστούς χώρους, με σκοπό να δράσει προστατευτικά κατά της μετάδοσης του Sars-CoV-2 κυρίως από ασυμπτωματικούς φορείς.
Η επιτροπή επιστημόνων του υπουργείου Υγείας ακολούθησε τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ σε κάποιους είναι υποχρεωτική. Στις σχετικές οδηγίες αναφέρεται πως η χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο περιορισμού εξάπλωσης της λοίμωξης στην κοινότητα. Η μάσκα, όπως σημειώνουν, ελαχιστοποιεί την έκκριση αναπνευστικών σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει συμπτώματα.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν συγκεκριμένα εάν οι μάσκες μπορούν να εμποδίσουν συμπτωματικούς και ασυμπωματικούς φορείς από το να μολύνουν άλλους. Με επικεφαλής τον καθηγητή Yuen Kwok-yung, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στον κορονοϊό παγκοσμίως, η ομάδα των επιστημόνων έβαλε χάμστερ που είχαν μολυνθεί τεχνητά με τη νόσο δίπλα σε υγιή ζώα. Μεταξύ των δυο κλουβιών τοποθετήθηκαν χειρουργικές μάσκες με τη ροή του αέρα να ταξιδεύει από τα μολυσμένα στα υγιή τρωκτικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μετάδοση του ιού θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο από 60% εάν χρησιμοποιούνταν μάσκες.
Τα δύο τρίτα των υγιών χάμστερ μολύνθηκαν εντός μίας εβδομάδας, όταν δεν χρησιμοποιούνταν μάσκες. Το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε σε 15% όταν τοποθετήθηκαν χειρουργικές μάσκες στο κλουβί των μολυσμένων ζώων και περίπου 35% όταν οι μάσκες τοποθετήθηκαν στο κλουβί με τα υγιή χάμστερ.
Σε αυτή τη φάση στην Ελλάδα υποχρεωτική για το κοινό είναι η μάσκα σε ΜΜΜ, ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα. Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους ισχύει «ισχυρή σύσταση» χρήσης της.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Η μάσκα βέβαια δημιουργεί ψευδαίσθηση ασφάλειας για την οποία έχει μιλήσει πολλές φορές ο καθηγητής, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Αμέσως μετά την απόφαση της ειδικής επιτροπής για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε ορισμένους χώρους, ο καθηγητής επεσήμανε πολλές φορές ότι πρόκειται για ένα συμπληρωματικό μέτρο που στοχεύει στον περιορισμό μετάδοσης του Sars-CoV-2 από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς.
Το ECDC, με τη σειρά του, υποστηρίζει πως η χρήση μάσκας θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως επιπλέον μέτρο και όχι αντικατάσταση των καθιερωμένων προληπτικών μέτρων που είναι: Η απόσταση και η αποφυγή συνωστισμού, η τήρηση των οδηγιών για τον βήχα και το φτέρνισμα, η σχολαστική υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, της μύτης, των ματιών και του στόματος. Οι ειδικοί τονίζουν ακόμη ότι είναι εύκολο να μολυνθεί ένας υγιής από τον ιό χωρίς να το θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας.
TA «ΠΡΕΠΕΙ» ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΤΗ ΦΟΡΑΕΙ
- Να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, δηλαδή τη μύτη και το στόμα.
- Να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, προτού βάλει τη μάσκα και όταν την αφαιρεί.
- Να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην αγγίζει την μπροστινή επιφάνεια η οποία μολύνεται πολύ εύκολα.
- Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, να απορρίπτεται με ασφαλή τρόπο.
- Εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου.
- Να έχει μαζί του δεύτερη μάσκα, ασφαλώς αποθηκευμένη.
- Να έχει αντισηπτικό.
ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
- Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών πριν καν αγγίξετε τη μάσκα.
- Η εξωτερική πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό, συνήθως απαλό πράσινο ή γαλάζιο.
- Η πάνω πλευρά της μάσκας έχει μια «μπανέλα» που λυγίζει. Είναι η «ράχη» που τοποθετείται στη μύτη.
- Περάστε τα δάχτυλά σας από τα κορδόνια της μάσκας και περάστε τα πίσω από τα αφτιά σας.
- Τραβήξτε τις πλευρές της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού και τη μύτη σας.
- Πιέστε την πάνω πλευρά ώστε να την προσαρμόσετε ακριβώς στο σχήμα της μύτης σας.
- Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μάσκα όσο τη φοράμε.
- Αφαιρούμε τη μάσκα κρατώντας τη μόνο από τα κορδόνια. Την πετάμε στα σκουπίδια.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
- Απλή χειρουργική μάσκα: 0,55 έως 1,20-1,30 ευρώ/τεμάχιο
- Μάσκα υψηλής προστασίας: 5-6 ευρώ/τεμάχιο
- Υφασμάτινη: 2,8 έως 5-5,30 ευρώ/τεμάχιο
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής