Ο ίδιος παρέθεσε -και στη συνέχεια κατέθεσε στην Ολομέλεια- στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ) που δείχνουν ότι οι τιμές στις μάσκες μιας χρήσης ακολουθούν πτωτική πορεία σε σχέση με τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα λόγω της υψηλής ζήτησης παγκοσμίως. Ενδεικτικά επισήμανε πως σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ πωλούνταν, χθες, από 0,59 έως 0,63 ευρώ ανά τεμάχιο, σε άλλη αλυσίδα από 0,27 μέχρι 0,42 ευρώ και σε τρίτη από 0,56 έως 0,58 ευρώ. Ακόμη, σημείωσε πως στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-καταναλωτής μπορεί κανείς να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών στις μάσκες και να βρίσκει πού διατίθεται η φθηνότερη στην περιοχή του.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως είναι αναμενόμενο να μην πωλείται η μάσκα περί τα 0,10 ευρώ που πωλείτο προ πανδημίας. Τότε, δηλαδή, που δεν ήταν το νούμερο ένα προϊόν σε ζήτηση στον πλανήτη, όπως είναι τώρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η βασική πρώτη ύλη της χειρουργικής μάσκας (μπλαστ), από 5.000 ευρώ που κόστιζε ο τόνος τον Φεβρουάριο, έφτασε στα 116.000 ευρώ.
Αποθέματα
Παράλληλα, υπενθύμισε πως μέσα στην υγειονομική κρίση έφτιαξαν στη ΓΓΕΠΚ ηλεκτρονική βάση όπου καταγράφονται τα αποθέματα φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως μάσκες, αντισηπτικά, αιθυλική αλκοόλη, τεστ για την ανίχνευση λοίμωξης του κορονοϊού.
Κατά τα λεγόμενα του υπουργού, την πρώτη ημέρα της καταγραφής οι μάσκες στην Ελλάδα ήταν 1 εκατ. και έφτασαν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα στα 26 εκατ. «Αυτό θα πει ότι η αγορά λειτουργεί. Και εισαγωγές έγιναν και παραγωγή υπάρχει. Γι’ αυτό και αυξάνονται και τα αποθέματα», υποστήριξε, προσθέτοντας πως βάσει των επενδύσεων που έχουν γίνει η παραγωγή εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. μάσκες σε περίπου δύο μήνες από σήμερα.
Ελεγχοι
Αμπελόκηποι: Προσωρινά κρατούμενος ο Νίκος Ρωμανός - Τι είπε στην απολογία του
Ο ίδιος τόνισε πως όποιος επιχειρηματίας δεν δηλώνει τα αποθέματά του στη βάση δεδομένων του υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) του τα κατάσχουν. Κοινοποίησε, μάλιστα, πως τα κλιμάκια της ΓΓΕΠΚ έχουν πραγματοποιήσει από τις 15 Μαρτίου μέχρι σήμερα περί τους 4.500 ελέγχους και έχουν επιβάλει πρόστιμα που ανέρχονται στα 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρίες για μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ. προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα παρακολούθησης καταγραφής αποθεμάτων του υπουργείου, αλλά και σε πρατήρια καυσίμων όπου εντοπίστηκαν κρούσματα αισχροκέρδειας.
Σχετικά με το ζήτημα της διατίμησης επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία ακολούθησε αυτήν την πρακτική βάζοντας πλαφόν στην τιμή της χειρουργικής μάσκας στα 0,95 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, στη χώρα μας μπορεί κανείς να βρει σήμερα μάσκα περί τα 0,42 ευρώ. Οπότε, αν η κυβέρνηση έβαζε πλαφόν (λόγω διατίμησης) στο συγκεκριμένο ποσό, αυτομάτως θα υπήρχε κίνδυνος «να σταματήσουν οι εισαγωγές, να μείνουμε από μάσκες και να αρχίσει πάλι η τιμή να ανεβαίνει», εξήγησε.
Παρεμβάσεις
Από εκεί και πέρα, υποστήριξε πως «κανένα κράτος δεν μπορεί να μοιράσει μάσκες μιας χρήσεως σε όλο τον πληθυσμό. Μπορούν τα κράτη, κατά περίπτωση, να δώσουν μάσκες εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Το ίδιο κάνει και η Ελλάδα και θα το κάνει περισσότερο, αν χρειαστεί. Σήμερα όμως που μιλάμε ούτε έλλειψη μασκών υπάρχει ούτε υπερβολικές τιμές σε σχέση με την παγκόσμια αγορά και τη διεθνή τιμή στις μάσκες».
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης κατήγγειλε την επίθεση που δέχθηκε -από αναρχικές συλλογικότητες, όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός- ο επιχειρηματίας από τη Λάρισα, Αχιλλέας Νταβέλης, ο οποίος προχώρησε στην παραγωγή μασκών.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της εταιρίας Πλαστικά Μακεδονίας-Θράκης να κάνει δώρο το 50% της παραγωγής της και να μοιράζει δωρεάν μάσκες σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, σημειώνοντας πως έχει δώσει και στην κυβέρνηση μάσκες να τις διαθέσει στα νοσοκομεία και αλλού δωρεάν.