Η περίπτωση στοχευμένου… lockdown σε τέτοιους χώρους είναι κάτι που η κυβέρνηση απεύχεται, τη στιγμή μάλιστα που επεξεργάζεται σχέδια για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και ενίσχυσης της οικονομίας, ωστόσο βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Στην περίπτωση που την επόμενη εβδομάδα τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράψουν αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να σχετίζονται με αυτές τις συμπεριφορές πολιτών, δεν αποκλείεται αυτή η ακραία έκφανση περιορισμού της διασποράς του ιού να αυξήσει τα ποσοστά εφαρμογής της.
Ενα μικρό δείγμα του τι μπορεί να συμβεί είναι το σφράγισμα της πλατείας Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή από τις 21:00 χθες το βράδυ έως τις 06:00 σήμερα τα ξημερώματα, όπως περικλείεται από τις οδούς Αγίου Ιωάννου, Ελβετίας και Τασοπούλου, μετά τα όσα εξελίχθηκαν ένα 48ωρο πριν, με τη συγκέντρωση περίπου 400 ατόμων και επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
Ειδικές ομάδες
Προς το παρόν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σχηματίζουν ειδικές αστυνομικές ομάδες έγκαιρης επέμβασης… απο-συγχρωτισμού, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει σχετική διαφημιστική καμπάνια παρότρυνσης του πληθυσμού να αποφεύγει τέτοιες περιπτώσεις συνωστισμού. Επίσης, θα ενταθούν οι περιπολίες με τη χρήση μεγάφωνων στα περιπολικά για παρεμβάσεις αποσυμφόρησης και στατικές δυνάμεις, όπου κρίνεται ασφαλής η παρουσία τους. Κρίσιμο θα είναι και το Σαββατοκύριακο στο σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς θα τεθούν σε «κλοιό» παραλίες, πεζόδρομοι, πάρκα και πλατείες, προκειμένου να αποφευχθούν πολυάριθμες συγκεντρώσεις πολιτών.
«Μωσαϊκό»
Το φαινόμενο της πλατείας του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή δεν είναι σημερινό αλλά χρόνιο. Απλά έγινε ορατό το τελευταίο 48ωρο εξαιτίας της μεγάλης συνάθροισης και των επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών. Ο συγκεκριμένος χώρος τα τελευταία χρόνια αποτελεί τόπο συγκέντρωσης ενός «μωσαϊκού» κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Εκεί συγκεντρώνονται νέοι της περιοχής, νέοι άλλων περιοχών, άτομα που προβαίνουν σε αγοραπωλησίες και χρήση ινδικής κάνναβης, χούλιγκαν, αντιεξουσιαστές ακόμη και παράνομοι.
Την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα άρσης των περιορισμών, υπήρξε μία σχετικά μικρή συγκέντρωση ατόμων, στα οποία έγιναν συστάσεις που αγνοήθηκαν. Το βράδυ της επόμενης μέρας το σκηνικό επαναλήφθηκε, με περίπου 400 άτομα να βρίσκονται πάνω στην πλατεία. Η παρουσία αστυνομικών προκειμένου να τους απομακρύνουν προκάλεσε τις ρίψεις αντικειμένων εναντίον τους από μερίδα νεαρών και τη χρήση δακρυγόνων από τους αστυνομικούς. Κάποιοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Ελβετίας, ενώ η κατάσταση εκτονώθηκε σχεδόν μία ώρα αργότερα.
Ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, έκανε λόγο για διαδικτυακό κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 800 άτομα. Πρόσθεσε επίσης ότι «τέτοιου είδους συνωστισμοί αποτελούν ωρολογιακές βόμβες για τη μετάδοση του κορονοϊού» ενώ απέστειλε σχετικό σημείωμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης είχε επικοινωνία και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο δήμαρχος επεσήμανε το πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών στη συγκεκριμένη πλατεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πλατεία του Αη Γιάννη έχει γίνει άβατο εδώ και πολλά χρόνια. Το κάλεσμα το έκαναν διακινητές ναρκωτικών για να βρουν πελάτες».
«Οσα διαδραματίστηκαν χθες και προχθές στην Αγία Παρασκευή παραπέμπουν σε όσους περιφρονούν τις οδηγίες περί αποφυγής συγχρωτισμού. Δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αγνοούν τους ειδικούς, αδιαφορούν για τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες. Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και χθες επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών. Η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Είναι ενδεικτικό ότι δύο από τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας, οι καθηγητές Νίκος Σύψας και Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασαν την ανησυχία τους από τις εικόνες που είδαν το τελευταίο 24ωρο. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας «κάπως έτσι άνοιξαν και οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία και ακόμα δεν έχουν κλείσει». Ο κ. Γώγος από την πλευρά του είπε χαρακτηριστικά: «Ανησύχησα με όσα είδα. Φυσικά το φοβάμαι, ήταν η δεύτερη ημέρα (άρσης των μέτρων). Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά».
Ελεγχοι, παραβάσεις, αυτόφωρο…
Μετά τα όσα συνέβησαν στον Βόλο με το take away μπαρ, εντάθηκαν οι αστυνομικοί έλεγχοι σε τέτοια καταστήματα. Σε λίγες ώρες το βράδυ της Τρίτης καταγράφηκαν έξι αυτόφωρες συλλήψεις. Τρεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία και δύο στην Αττική. Στη Λάρισα, κάβα με άδεια… παντοπωλείου είχε μουσική και διέθετε ποτά σε πολίτες έξω από αυτήν, ενώ και δύο ακόμη καφέ-μπαρ έκαναν το ίδιο. Στη Λαμία, μπαρ ήταν ανοικτό και αυτό με μουσική και διέθετε ποτά. Οταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί, οι «θαμώνες» τράπηκαν σε φυγή, ενώ οι ιδιοκτήτες παραδέχθηκαν: «Σερβίρουμε κάνα ποτό που μας ζητάνε». Αναψυκτήριο στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι ήταν ανοικτό, είχε μουσική και διέθετε ποτά, ενώ έξω από αυτό βρίσκονταν περίπου 15 άτομα, τα οποία έπιναν το ποτό τους στα πεζούλια και σε… μαξιλάρες. Σε μπαρ της Κηφισιάς υπήρξε αντίστοιχη καταγγελία, πήγαν οι αστυνομικοί και διαπίστωσαν τη συγκέντρωση ατόμων, αλλά το κατάστημα είχε… προλάβει να κλείσει.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε πως «δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα υπερτοπικής εμβέλειας και ισχύος, όπου εμφανιστούν τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις», μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία με επίκεντρο τα take away πάρτι.
Ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε: «Η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και προσβάλλει την κοινωνική πλειοψηφία». Αλλά και για τους διοργανωτές, η παράτυπη αυτή συμπεριφορά προσβάλλει τους συναδέλφους τους στον κλάδο εστίασης που καθολικά και υπεύθυνα αντιλαμβάνονται την ανάγκη να εναρμονιστούν με την εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας».
Για μάσκες
Τρίτη μέρα των μέτρων αποφυγής διασποράς του ιού, με τα νέα δεδομένα, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των ελέγχων και συνάμα των παραβάσεων για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης. Από τα ξημερώματα της Τρίτης έως και χθες το μεσημέρι είχαν βεβαιωθεί 66 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας (91 σύνολο), 90 για μετακίνηση εκτός νομού (175 σύνολο) και 9 για παράνομη λειτουργία καταστημάτων, με τη σύλληψη 10 ατόμων (578 σύνολο).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου