Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 38 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 74 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 140. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη, και το 92% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 37 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ oι 10 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 87% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.
Από τα κρούσματα, το 56% είναι άνδρες ενώ τα 591 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.286 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 75.170 διαγνωστικά τεστ.
Συνολικά έχουν αναρρώσει 1.374 άτομα. Από τους θετικούς στον κορωνοϊό ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, 428 έχουν πάρει εξιτήριο και έχουν πάει σπίτι τους. Παράλληλα, 946 έχουν αναρρώσει στο σπίτι τους.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα στα τεστ ανίχνευσης του ιού και τι θα γίνει με τα τεστ αντισωμάτων
Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας για την επάρκεια των τεστ που γίνονται αλλά και αν θα συνεχίσει να γίνεται ο μοριακός έλεγχος και σε ποιες κατηγορίες πολιτών ανέφερε ότι είναι αυτονόητο πως αυτό θα γίνει σε άτομα με εμφανή συμπτώματα που παραπέμπουν στον κορωνοϊό, ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη άνω των 65 ετών ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, στο προσωπικό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και σε όσους φιλοξενούνται ή εργάζονται σε κλειστές δομές όπως δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, αστέγων, προσφύγων και άλλων δομών με συνθήκες συγχρωτισμού όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας, προσωπικό πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους και στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτηση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε στις εξής κατηγορίες κατά προτεραιότητα: προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών, άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, σε κλινικές τμήματα υψηλού κινδύνου, εγκύους που εισάγονται για τοκετό και φιλοξενούμενους σε δομές που έχουν υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες εισροές κρουσμάτων. Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων το οποίο για μια ακόμη φορά σημείωσε ότι δεν είναι αξιόπιστο, είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί προσεχώς μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς αλλά και στο άμεσο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία από ομάδες πρώτης γραμμής όπως είναι οι υγιεινομικοί.
Τέλος ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά περιστατικά από την Κίνα και δείχνει ότι «εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων μια πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για αντισώματα που δείχνουν εμφάνιση ανοσίας σε όσους συμμετείχαν».