Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, Τετάρτη 29 Απριλίου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε Έλληνες προμηθευτές να εξάγουν τα ακτινίδιά τους προς τη χώρα της Ασίας.
Παράλληλα, στην εν λόγω απόφαση περιγράφονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της Ταϊλάνδης για το ελληνικό ακτινίδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η καταγραφή των παραγωγών και οπωρώνων αλλά και των συσκευαστηρίων που θα γίνεται από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.
Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργο Πολυχρονάκη, «αναμένεται η έκδοση εμπεριστατωμένων οδηγιών από το ΥΠΑΑΤ τόσο προς τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικούς ελεγκτικές Αρχές όσο και τους εξαγωγείς». «Έχοντας δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές της Ταϊλάνδης, είμαστε ήδη έτοιμοι να εφαρμόσουμε όλα όσα απαιτούνται για να καταστήσουμε αυτήν την αγορά προσβάσιμη και σε άλλα προϊόντα μας, όπως τα κεράσια μας για τα οποία εκκρεμεί σχετικό αίτημα της χώρας μας», πρόσθεσε ο κ. Πολυχρονάκης.
Ιστορικό
Η Ελλάδα υπέβαλλε αίτημα προς την Ταϊλάνδη για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και κερασιών τον Μάρτιο του 2016. Τον περασμένο Νοέμβριο, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας του ασιατικού κράτους επισκέφθηκε τη χώρα μας με σκοπό να διαπιστώσει το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου, την επάρκεια των κρατικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο αλλά και την επάρκεια των συσκευαστηρίων των ενδιαφερομένων Ελλήνων εξαγωγέων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη χώρα μας, η οποία διήρκησε τέσσερις ημέρες, τα μέλη της ταϊλανδέζικης αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν, συνοδευόμενα από στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας, σε οπωρώνες ακτινιδίου και εγκαταστάσεις διαλογής και συσκευασίας, δίνοντας έτσι την τελική έγκριση για την ολοκλήρωση της διακρατικής συμφωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ