Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσει η κανονική παραγωγή, η οποία θα ανέλθει σε 300.000 μάσκες την ημέρα ή συνολικά εννέα εκατομμύρια μάσκες το μήνα! Χάρη σε δύο διορατικούς επιχειρηματίες της Λάρισας, η Ελλάδα αποκτά τα σκήπτρα στις χώρες της Δύσης σε ό,τι αφορά την παραγωγή πιστοποιημένων προστατευτικών μασκών! Το εγχείρημα δεν θα τελεσφορούσε αν δεν υπήρχε η ουσιαστική συνδρομή της Ελληνικής Πολιτείας.
«Αρωγοί»
Με την καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου και το συντονισμό των υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας, έγιναν εφικτές η σύσταση, η αδειοδότηση, η πιστοποίηση και η έναρξη λειτουργίας της εταιρίας που θα παρασκευάζει τις μάσκες! Μέσα σε δύο μήνες και με την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης, οι επενδυτές κατάφεραν να πάρουν όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, για τις οποίες υπό άλλες συνθήκες θα περίμεναν έως και 2,5 χρόνια!
«Αυτό αποδεικνύει πως όταν το κράτος θέλει, μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό είπαμε και το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μέσω τηλεδιάσκεψης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όχι απλά συμφώνησε, αλλά μας διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση αποτελεί πλέον ξεκάθαρη και ευδιάκριτη πολιτική βούληση της κυβέρνησης», είπε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου υγείας Animus και πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Αχιλλέας Νταβέλης. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί το εργοστάσιο παραγωγής των μασκών.
Το ιστορικό
Οι κινήσεις του κ. Νταβέλη και του συνεταίρου του Γιάννη Τσερέπα, προέδρου της εταιρίας Lariplast, μπορούν να αποτελέσουν… case study. «Ολα άρχισαν πριν από δύο μήνες. Απλά, ρομαντικά, συναισθηματικά και χωρίς… business plan. Θέλαμε να κάνουμε κάτι ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να τη θωρακίσουμε απέναντι στον κορονοϊό και να στηρίξουμε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η Υγεία», διευκρίνισε ο κ. Νταβέλης.
Οι δύο φίλοι και επιχειρηματίες είχαν την πληροφορία πως η Κίνα θα βγάλει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό τρεις πλήρως αυτοματοποιημένες, ολοκαίνουριες και πιστοποιημένες (ακόμη και με CE) μηχανές παραγωγής χειρουργικών μασκών τύπου 2 και 3, δηλαδή με πολύ υψηλή προστασία.
«Συστήσαμε τη Larisa Face Cover με ιδία κεφάλαια τριών εκατομμυρίων ευρώ. Συμμετείχαμε στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό έχοντας ένα μεγάλο “ατού” στα χέρια μας: Δεν ήμασταν μεγάλη εταιρία! Οι αποφάσεις μας λαμβάνονταν στο λεπτό, όταν οι άλλοι ενδιαφερόμενοι ζητούσαν πίστωση χρόνου για να ενημερώσουν προϊσταμένους και διευθυντές. Οι Κινέζοι βιάζονταν να τις πωλήσουν. Επομένως στην κυριολεξία “αρπάξαμε” τις δύο από τις τρεις μηχανές κάτω από τη μύτη των άλλων ενδιαφερομένων, οι οποίοι ακόμη συζητούσαν», είπε ο κ. Νταβέλης.
Μαζί με τον κ. Τσερέπα είχαν αντιληφθεί έγκαιρα και πρώιμα την κατάσταση που θα διαμόρφωνε σε παγκόσμιο επίπεδο η επιδημία του κορονοϊού. «Πριν καν εμφανιστεί κρούσμα στην Ελλάδα είχαμε πάρει την απόφαση να συστήσουμε την εταιρία. Η ενασχόλησή μου με το χώρο της Υγείας μού επέτρεψε να διαβλέψω τους κινδύνους αλλά και τις επερχόμενες ευκαιρίες. Με τον κ. Τσερέπα, ο οποίος παράλληλα κατέχει και τη θέση του αντιπροέδρου στο Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μοιραστήκαμε το ίδιο όραμα. Ηταν πλέον ξεκάθαρο ότι η προηγμένη Δύση, η οποία στέλνει πυραύλους και δορυφόρους στο Διάστημα, είχε αποσυρθεί από την… ταπεινή παραγωγή προστατευτικών μασκών. Είχε αφήσει όλο το πεδίο ανοιχτό στην Κίνα των φθηνών εργατικών χεριών. Αντίστοιχα, οι Κινέζοι βρήκαν ένα ακόμη λαμπρό πεδίο οικονομικής επέκτασης. Μπορεί η ζήτηση για προστατευτικές μάσκες σε παγκόσμιο επίπεδο να ήταν μικρή, όμως οι διάφορες επιδημίες εκτίναξαν σε χρόνο-ρεκόρ τη ζήτηση. Ομως, οι Κινέζοι δεν έμειναν μόνο στην παραγωγή μασκών. Προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο κατασκευάζοντας μεγάλες βιομηχανικές και μάλιστα πιστοποιημένες μηχανές παραγωγής μασκών. Ετσι, καταφέραμε να αγοράσουμε δύο από αυτές», πρόσθεσε.
Μεταφορά
Καταφέρνοντας να εξασφαλίσουν τις δύο από τις τρεις πολύτιμες και πολυπόθητες βιομηχανικές μηχανές παραγωγής πιστοποιημένων μασκών, έπρεπε να διαχειριστούν το ζήτημα της μεταφοράς τους στην Λάρισα. «Κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά. Μέσα σε 20 μέρες είχαμε προσδιορίσει το χρόνο βιομηχανικής παραγωγής. Ενα πραγματικό επίτευγμα, το οποίο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, των υπουργών Εξωτερικών, Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς και προσωπικά του πρωθυπουργού. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος και της προσπάθειας ο κ. Μητσοτάκης είχε απόλυτη επαφή και ιχνηλάτηση με την πορεία υλοποίησης της επένδυσης. Με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου αποφασίστηκε να μην έρθουν οι μηχανές ακτοπλοϊκώς αλλά αεροπορικώς. Μπορεί με το πλοίο να ήταν σαφώς πιο φθηνή η μεταφορά, αλλά θα απαιτείτο τουλάχιστον ένας μήνας για να έρθουν τα μηχανήματα, ενώ πάντα υπήρχε ο φόβος δέσμευσης σε κάποιο από τα λιμάνια που θα έδενε. Πληρώσαμε δέκα φορές περισσότερα χρήματα για να έρθει με ειδική πτήση Σαγκάη-Αθήνα με αεροσκάφος της Goldair Cargo. Το ΥΠΕΞ είχε εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα από την Κίνα και η πτήση ήταν απευθείας. Προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Μέγαρο Μαξίμου είχε δώσει ρητή εντολή το τελωνείο να παραμείνει ανοιχτό το βράδυ της Πέμπτης 23 Απριλίου όση ώρα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκτελωνισμός και ξεκινήσει η μεταφορά για τη Λάρισα. Εμαθα ότι οι εκτελωνιστές σχόλασαν ξημερώματα Παρασκευής, ενώ όλη η διαδικασία δούλεψε σαν καλοκουρδισμένο ρολόι», πρόσθεσε ο κ. Νταβέλης.
Η μονάδα
Τα μηχανήματα έφτασαν στις εγκαταστάσεις της «Larisa Face Cover», οι οποίες στεγάζονται στο 3ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Αθήνας, στη Βιομηχανική Περιοχή της πόλης, κοντά στον κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. «Πρόκειται για έναν παλιό βιομηχανικό χώρο της εταιρίας του συνεταίρου Γιάννη Τσερέπα. Αναπτύσσεται σε 1.500 τετραγωνικά μέτρα και ήταν ανενεργός για περίπου 15 χρόνια. Οι δύο μονάδες παραγωγής ξεκίνησαν να στήνονται το Σαββατοκύριακο και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, Δευτέρα ή Τρίτη θα αρχίσει η παραγωγή της πρώτης πιλοτικής παρτίδας των 1.000 μασκών», υπογράμμισε.
Οι δύο μηχανές θα παράγουν χειρουργικές προστατευτικές μάσκες μίας χρήσης τύπου 2 και 3. Σήμερα, στην Ελλάδα πωλούνται μάσκες τύπου 1, κινεζικής παραγωγής, οι οποίες όχι μόνο προστατεύουν σε ποσοστό 5% αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν είναι πιστοποιημένες. Αντίθετα, οι μάσκες της «Larisa Face Cover» θα προστατεύουν σε ποσοστό 90%-95%!
Συνεργασία
Μάλιστα, για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πρώτη ύλη προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη προστασία, απευθύνθηκαν και υπέγραψαν συμφωνία με την εταιρία «Πλαστικά Θράκης», που εδρεύει στην Ξάνθη και η οποία εκτός από την παραγωγή της απαραίτητης πρώτης ύλης που θα διαθέτει στη «Larisa Face Cover», άρχισε και τη δική της παραγωγή μασκών. «Δεν θα κινηθούμε με γνώμονα το απόλυτο επιχειρηματικό συμφέρον. Αναλάβαμε ένα εθνικό χρέος και θα το φέρουμε σε πέρας. Πρώτα θα λάβουν τις μάσκες οι Ελληνες σύγχρονοι ήρωες στον πόλεμο του κορονοϊού, δηλαδή το υγειονομικό προσωπικό, και στη συνέχεια θα έχουν πρόσβαση οι Ελληνες πολίτες. Θα επιχειρήσουμε να πατάξουμε τη σημερινή αισχροκέρδεια. Θα προχωρήσουμε σε μία εθνική τιμολόγηση, η οποία θα επιτρέπει τόσο στο κράτος όσο και στους πολίτες να αποκτήσουν φθηνή πρόσβαση σε πιστοποιημένες προστατευτικές μάσκες. Εκτιμάμε ότι η τιμή πώλησης κάθε τεμαχίου θα κυμαίνεται μεταξύ 0,70 και 1,00 ευρώ. Η Ελλάδα μπορεί να κοιμάται ήσυχη. Ολοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στην προστασία», πρόσθεσε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου