Σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως να αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους αλλά και τις επιχειρήσεις μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της σοβαρής γρίπης που έχει θανατηφόρα αποτελέσματα. Από την έναρξη της περιόδου τηλεργασίας η χρήση του Διαδικτύου αυξήθηκε κατακόρυφα, με τους αρμόδιους φορείς, σε κυβερνητικό επίπεδο, να δουλεύουν πυρετωδώς για να κυλήσουν όλα ομαλά.
Εκτός από την τηλεργασία οι πολίτες καλούνται να κάνουν πλέον διαδικτυακά τις πληρωμές τους και να χρησιμοποιούν κυρίως το Διαδίκτυο για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιοι επιτήδειοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το «Μένουμε Σπίτι» και το «Δουλεύουμε από το Σπίτι» -που αναμφίβολα έγιναν βασικά συνθήματα για τις επιχειρήσεις και αρκετούς εργαζόμενους- και ξεκίνησαν είτε τις διαδικτυακές απάτες είτε το λεγόμενο «hacking» λογαριασμών με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα από πολίτες ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα όλα όσα πρέπει να προσέχετε βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και από την Ελληνική Αστυνομία.
› Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Το τελευταίο διάστημα η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, όπως και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, έχουν καλέσει όσους εργάζονται από το σπίτι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στην ασφάλεια των οικιακών δικτύων και του σχετικού εξοπλισμού.
Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές που έχουν δώσει τον τελευταίο μήνα είναι η χρήση εφαρμογών που παρέχουν πλήρη κρυπτογράφηση στην επικοινωνία σε περίπτωση που κάποιος θέλει να στείλει ευαίσθητες πληροφορίες. Οι πολίτες καλούνται παράλληλα να ενεργοποιήσουν τη δυνατότητα σύνδεσης με την ταυτοποίηση δύο βημάτων στους λογαριασμούς που διατηρούν εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.
Σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στον λογαριασμό του θα απαιτείται ένας κωδικός πρόσβασης που θα στέλνεται στο προσωπικό τηλέφωνο του καθενός. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνιστά στους πολίτες να ενεργοποιήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον παρέχεται, τη σχετική δυνατότητα πρόσβασης σε online υπηρεσίες με χρήση βιομετρικών δεδομένων (για παράδειγμα, δακτυλικό αποτύπωμα).
Οσον αφορά στις τηλεδιασκέψεις δεν πρέπει να διακινείτε τις σχετικές διευθύνσεις και οδηγίες μέσων των κοινωνικών δικτύων, ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση ανοικτών ασύρματων δικτύων, τα οποία είναι πιο ευάλωτα συγκριτικά με τα οικιακά σε εξωτερικές παρεμβάσεις και ενέργειες υποκλοπής διακινούμενων δεδομένων. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, όλα τα οικιακά δίκτυα έχουν μηχανισμούς προστασίας για τον κωδικό πρόσβασης και κάθε φορά που κάποιος επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το δίκτυο απαιτείται ο σχετικός αριθμός. Οι ειδικοί από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων συμβουλεύουν ακόμη τους πολίτες να κάνουν ενδελεχείς ελέγχους ως προς το ποιες συσκευές συνδέονται στο εκάστοτε οικιακό δίκτυο. Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης του Διαδικτύου εντοπίσει κάποια άγνωστη συσκευή που έχει συνδεθεί στο δίκτυο του σπιτιού προτείνεται η άμεση αλλαγή του κωδικού πρόσβασης στο Router, ο οποίος πρέπει να είναι αρκετά ισχυρός.
› Ελληνική Αστυνομία
Τον τελευταίο μήνα τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν δεχτεί δεκάδες καταγγελίες από πολίτες σχετικά με παραβιάσεις των λογαριασμών τους σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης όπως και προσπάθεια εξαπάτησης των επαφών του κάθε χρήστη.
Για να αποφύγει κανείς αντίστοιχα φαινόμενα η ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει τους πολίτες να μην ανοίγουν «ύποπτους» συνδέσμους που τους αποστέλλονται μέσω εφαρμογών και μετά από κάθε σύνδεσή τους στον λογαριασμό τους να αποσυνδέονται. Παράλληλα, τονίζουν πως σε περίπτωση παραβίασης του λογαριασμού μας απαιτείται η κοινοποίηση του συμβάντος στις επαφές μας, καθώς οι επιτήδειοι αρκετές φορές ζητούν χρήματα από φιλικά μας πρόσωπα με κάποιο πρόσχημα ανάγκης για βοήθεια. Αντίστοιχα, αν δεχτούμε μήνυμα από φιλικό μας πρόσωπο πως έχει ανάγκη από χρήματα είναι σημαντικό να το επιβεβαιώνουμε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Οι αρχές πάντως καλούν τους πολίτες να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες πράξεις που τελούνται μέσω Διαδικτύου.
Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
Αντικατάσταση των ενεργών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet με νέους που θα πληρούν διαφορετικές προϋποθέσεις προτείνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικότερα, οι νέοι κωδικοί πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες και να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τουλάχιστον έναν λατινικό αλφαβητικό χαρακτήρα, έναν αριθμητικό χαρακτήρα και έναν ειδικό χαρακτήρα.
«H αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης δεν είναι υποχρεωτική.
Αποτελεί επιπλέον μέτρο προστασίας των ψηφιακών μας συναλλαγών με το Δημόσιο, καθώς η χρήση των διαπιστευτηρίων Taxisnet έχει διευρυνθεί, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr. Τα διαπιστευτήρια Taxisnet χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των πολιτών τόσο στη νέα πύλη όσο και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες του Δημοσίου. Ηδη ο αριθμός των φορέων που χρησιμοποιούν την αυθεντικοποίηση μέσω Taxisnet υπερβαίνει τους 65», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και συνέχισε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υπενθυμίζεται ότι οι κωδικοί πρόσβασης (όνομα χρήστη/username και συνθηματικό/password) που εκδίδονται, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, για χρήση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet, είναι αυστηρά προσωπικοί. Ως εκ τούτου, ο χρήστης οφείλει να τους διαφυλάσσει με προσοχή για την αποκλειστική χρήση τους μόνο από τον ίδιο, λαμβάνοντας κάθε μέτρο πρόνοιας για τη μη διαρροή τους σε οποιονδήποτε άλλον».
Eξουσιοδότηση
Οσον αφορά στις εργασίες που προβλέπεται να γίνονται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για λογαριασμό κάποιου πολίτη και σε αυτή την περίπτωση είναι διαθέσιμος μηχανισμός παροχής και ανάκλησης εξουσιοδοτήσεων για συγκεκριμένες ενέργειες. Οπως επισημαίνουν από το αρμόδιο υπουργείο, αυτός ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στο κάθε άτομο να λαμβάνει τη βοήθεια που χρειάζεται από πρόσωπο της επιλογής του για το χρονικό διάστημα που ορίζει αυτοβούλως. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά εξασφαλίζονται η διαφάνεια και η ασφάλεια, καθώς ο εκάστοτε πολίτης διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο σχετικά με τις ενέργειες για τις οποίες εξουσιοδοτεί κάποιο πρόσωπο από το οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις το εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο χρησιμοποιεί τα δικά του διαπιστευτήρια (και όχι του πολίτη) για να αποκτήσει πρόσβαση στις συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο για το διάστημα που είναι ενεργή η εξουσιοδότηση. Η εξουσιοδότηση μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής “Εξουσιοδοτήσεις” (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/authorizations.hm) όπου ο χρήστης μπορεί να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για να προβεί σε ενέργειες στο Taxis για λογαριασμό του χωρίς να του δώσει τον κωδικό και το συνθηματικό του», επισήμανε στην ίδια ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής