«Για κάποιους ιούς είναι εύκολο να φτιαχτεί εμβόλιο και κάποιοι είναι πολύ πολύπλοκοι», είπε ο Αντόλφο Γκαρσία Σάστρε, διευθυντής του Global Health and Emerging Pathogens Institute στο Icahn School of Medicine του Mount Sinai. «Εξαρτάται από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο μολύνει ο ιός».
O ίδιος ερευνητής εκτιμά ότι ο Sars-CoV-2 ανήκει στους δύσκολους κορωνοϊούς και επικαλείται την περίπτωση του ιού SARS το 2003, για τον οποίο η παγκόσμια κοινότητα δεν είχε επιτύχει να φτιάξει εμβόλιο. «Είναι στα αλήθεια πολύ παρόμοιοι ιοί, μολυσματικοί και μεταδοτικοί», ανέφερε η Ρέιτσελ Ρόπερ, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Καρολίνας, που συμμετείχε στις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον SARS.
Φλώρινα: Μια ξεχωριστή πρόταση γάμου στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας [εικόνα]
Την εκτίμηση ότι ο τωρινός κορωνοϊός δεν έχει καμία σχέση με τον SARS εκφράζει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής που συνεδριάζει καθημερινά υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκος Σύψας.
«Ο SARS κάποια στιγμή εξαφανίστηκε, έφυγε μόνος του. Επομένως δεν υπήρχε εμπορικό και άλλο ενδιαφέρον για ανάπτυξη εμβολίου. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Εχει πέσει πάνω σύσσωμη η διεθνής κοινότητα. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Το εμβόλιο θα έρθει, απλά θα είναι σε ένα με ενάμιση χρόνο», εξηγεί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου