Η πεθερά του Μ.Κ., πατέρα ενός μικρού κοριτσιού, που νόσησε από τον ιό και η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, μίλησε στον ΣΚΑΪ, για την τραγική κατάσταση που βιώνει η οικογένειά του τις τελευταίες ημέρες.
«Μέχρι την Παρασκευή (10 Απριλίου) ο γαμπρός μου δούλευε. Το ίδιο βράδυ είχε ρίγος, το Σάββατο το πρωί έκανε 38 πυρετό, μετά κατέβηκε ο πυρετός με κομπρέσες κλπ κι εκείνη την ημέρα έπαιξε στο μπαλκόνι του σπιτιού με την κόρη του. Το βράδυ ανέβασε ξανά πυρετό 38 και μισό. Την Κυριακή έπαιρναν τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ που τους έλεγε να καθίσουν 3 ημέρες στο σπίτι για να δουν πώς θα εξελιχθεί. Η κόρη μου ρώτησε μήπως πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο γιατί στο σπίτι υπάρχει κι ένα παιδάκι ενάμιση έτους» είπε αρχικά η πεθερά του 35χρονου.
«Στο νοσοκομείο τελικά τον πήγα εγώ. Πήραμε σε έναν γιατρό τηλέφωνο τη Δευτέρα και μας έδωσε μια αντιβίωση. Θα κάνω μια παρένθεση, λέγοντας πως φταίει και το κράτος, που μας άφησε αβοήθητους, καθώς κανείς γιατρός δεν μας δεχόταν, ούτε ιδιωτικός ούτε στο κέντρο υγείας, όταν τους λέγαμε πως έχει πυρετό. Τον πήγα περπατώντας στο νοσκομείο. Όταν κάναμε την εισαγωγή είχε 38 πυρετό και τίποτε άλλο. Του μέτρησαν το οξυγόνο και είχε 95. Του έβγαλαν ακτινογραφία η οποία έδειξε μια διήθηση, έτσι μας είπαν. Οι αιματολογικές του ήταν πολύ καλές. Μετά ρώτησε η κόρη μου τους γιατρούς για τα τεστ που θα έπρεπε να κάνει όλη η οικογένεια, αν έβγαιναν τα δικά του τεστ θετικά. Της απάντησαν πως πρέπει να περιμένουμε, καθώς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί και θα κάναμε το τεστ μόνο αν εμφανίζαμε κάποιο σύμπτωμα. Πήραν τον γαμπρό μου μέσα, του έκαναν το πρώτο τεστ και το δεύτερο τεστ, που βγήκαν αρνητικά», είπε.
«Την Πέμπτη το απόγευμα τον μετέφεραν στο «Γεννηματά» για να κάνει αξονική και εκεί είδαν μια πολύ βαριά πνευμονία. Την ίδια μέρα τον έβαλαν σε οξυγόνο, καθώς είχαν διαπιστώσει πως είχε πέσει, υπήρχε κορεσμός. Την Παρασκευή το βράδυ στις 12 μας πήραν τηλέφωνο για να μας πουν πως θα τον μεταφέρουν στη ΜΕΘ και θα τον διασωληνώσουν, επειδή η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί. Όταν κατέβηκε στη ΜΕΘ, δεν είχαμε καμία επικοινωνία. Ήταν ένα νεότατο παιδί, που δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας, δεν ήταν κανένας παππούλης για να μην μας ενημερώνουν. Στις 27 Απριλίου είχε τα γενέθλιά του… Όταν με πήραν για να μας πουν πως απεβίωσε, μας είπαν πως θα έπρεπε να κάνουν το τεστ. Δεν μας έχουν πάρει ακόμα τηλέφωνο…» κατέληξε.
https://www.youtube.com/watch?v=49TolhoovJk
Η ΔΕΗ αναδεικνύει την αόρατη πραγματικότητα των γυναικών με αναπηρία θυμάτων έμφυλης βίας
Τι είπε ο Τσιόδρας
Στον θάνατο του 35χρονου από κορωνοϊό που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.
«Δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να υπάρχουν άλλα νοσήματα. Το ίδιο συμβαίνει με τις πνευμονίες και τη γρίπη» είπε ο κ. Τσιόδρας.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν διαγνωστεί σε άλλες περιπτώσεις μένουμε απλά με το ερώτημα τι συμβαίνει. Νομίζω πως αυτό μπορεί να προέρχεται από την αδυναμία του οργανισμού να αντιμετωπίσει μία τέτοια περίπτωση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχετε ακούσει για τον έρπη, το σπυράκι. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις στον εγκέφαλο ο ιός του έρπη προκαλεί εγκεφαλίτιδα».
«Επίσης έχουμε την ιογενή σήψη που οδηγεί σε κατάρρευση του οργανισμού. Η αδύναμη και πολύ ισχυρή άμυνα μπορεί να βλάψουν με αυτό τον ιό. Έχουμε δει ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς με δύσπνοια δεν εμφανίζουν κάποια σοβαρή δύσπνοια έχουν χαμηλή οξυγόνωση και φτάνουν στα τελικά στάδια της κατάρρευσης των πνευμόνων. Η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, ιδιαίτερα αν είναι ευπαθείς ομάδες, πρέπει να αντιμετωπίζετε στα νοσοκομεία» είπε.
«Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεαρού συνανθρώπου μας», είπε ο κ. Τσιόδρας.
Κρούσματα και θάνατοι
Από το σύνολο των κρουσμάτων το 30,9% είναι 18-39 ετών, το 44% 40-64 ετών και το 22% είναι 65 και άνω και ένας πολύ μικρός αριθμός, 79 κρούσματα, είναι 0-17 ετών και σε αυτά δεν είχαμε κανένα θάνατο. Είχαμε δύο θανάτους από 18-39 ετών και 24 θανάτους στην κατηγορία 40-64 ετών. 836 συνολικά έχουν νοσηλευτεί. Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 146 άτομα και σε ειδικές 105 άτομα.