Ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος εκτιμήσεις του Harvard, έκανε λόγο για επιδημικά κύματα τα επόμενα δύο χρόνια, τα οποία, μάλιστα, τους χειμώνες θα απασχολούν ιδιαίτερα τα συστήματα Υγείας και δεν αποκλείεται -εάν δεν υπάρχει εμβόλιο- τα περιοριστικά μέτρα να είναι μονόδρομος για τον επιτυχή μετριασμό των εξάρσεων μέχρι να «χτιστεί» η συλλογική ανοσία, δηλαδή να αναπτύξει αντισώματα το 60-70% του πληθυσμού.
Τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επιχείρησαν να θέσουν αναχώματα στη συζήτηση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία 24ωρα και σχετίζεται με την άρση των περιορισμών. «Ακόμη δεν είναι ο καιρός», αρκέστηκε να πει ο γνωστός καθηγητής, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να συμπληρώνει: «Εχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας».
«Πρώτα έρχεται η προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων και μετά τα μέτρα», επανέλαβε χθες αρκετές φορές ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για την επόμενη φάση. «Δεν έχουμε ξεπεράσει τίποτα, η συζήτηση που προέχει είναι να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, στις 27 Απριλίου θα συζητήσουμε με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε τότε», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Τις προϋποθέσεις για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα κατέγραψε ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος, σε μακροσκελή ανάρτησή του.
- Απομόνωση των ασθενών και ανίχνευση των επαφών τους.
Οπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα κατάφεραν να ελέγξουν τις επιδημίες τους προσδιορίζοντας και απομονώνοντας σε καραντίνα τα κρούσματα και τις επαφές τους, ενώ συχνά επέβαλλαν μόνο ήπιους περιορισμούς στην υπόλοιπη κοινωνία. «Αλλά αυτή η στρατηγική προέκυψε και από μαζική χρήση τεστ, η οποία παρεμποδίστηκε από έλλειψη αντιδραστηρίων και άλλων υλικών παντού. Η ανίχνευση επαφών παρεμποδίζεται και από την ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό. Μια πρόσφατη έκθεση (Johns Hopkins – Center for Health Security) εκτιμά ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εκπαιδεύσουν περίπου 100.000 άτομα. Στην Ελλάδα αντίστοιχα πρέπει να ενισχύσουμε με πόρους και εργατικό δυναμικό τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ».
- Περιορισμός στα εθνικά σύνορα
Οσον αφορά τους περιορισμούς στα σύνορα, ο καθηγητής του LSE αναφέρει ότι οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει την είσοδο σε όλους σχεδόν τους μη πολίτες. Οσο μια χώρα μειώνει τη μετάδοση στο εσωτερικό της τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να προκληθούν νέες επιδημίες από τους τουρίστες. Οπως και στην ιχνηλάτηση των εγχώριων κρουσμάτων, θα πρέπει να ενισχυθούν ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
- Φυσική απόσταση
«Η φυσική απόσταση είναι η ραχοκοκαλιά της τρέχουσας στρατηγικής, η οποία επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού. Αλλά έρχεται επίσης με το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Πολλές χώρες ελπίζουν ότι οι περιορισμοί μπορούν να χαλαρώσουν, καθώς η απομόνωση των περιπτώσεων και η ανίχνευση επαφών αναχαιτίζουν τη μετάδοση του ιού.
Η εύρεση του τρόπου με τον οποίο κάποιο συγκεκριμένο μέτρο επηρεάζει το R δεν είναι απλή, επειδή οι λοιμώξεις που εμφανίζονται σήμερα μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να μεταφραστούν σαν αναφορές ασθενειών. Tέλος, υπάρχει ένας άλλος, άγνωστος παράγοντας που θα καθορίσει πόσο ασφαλές είναι να χαλαρώσουμε τα μέτρα: Η ανοσία. Ούτε οι επιστήμονες, όμως, είναι βέβαιοι ότι η λοίμωξη Covid-19 παράγει ισχυρή, μακράς διαρκείας ανοσία», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος.
«Αργεί το εμβόλιο – Επαγρύπνηση για τουλάχιστον δύο χρόνια»
Το σίγουρο είναι, ανεξάρτητα από ποια μέτρα θα αρθούν και πότε, ότι «θα ζήσουμε ένα διάστημα με διαφορετικό τρόπο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιόδρας χθες. Τηρώντας δηλαδή αποστάσεις και μέτρα υγιεινής, καθώς ο ιός δεν μοιάζει να εξαφανίζεται γρήγορα.
«Οπως είδατε όμως, οι μαθηματικές μας εκτιμήσεις μάς μιλάνε για δύο χρόνια ακόμα. Μακάρι να είναι λάθος οι εκτιμήσεις, εγώ αυτό θα πω», ανέφερε ο καθηγητής αναφερόμενος σε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Harvard που μελέτησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κορονοϊούς.
«Με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο για την πορεία του ιού. Το μοντέλο εκτιμά ότι θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το αρχικό γνωστό κύμα που έχουν νιώσει οι περισσότερες χώρες. Αυτό είναι γνωστό και για άλλους κορονοϊούς. Οι κορονοϊοί αποτελούν αιτία κρυολογήματος, κάποτε σοβαρού, κάθε χειμώνα. Εάν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα, όπως ένα καλό εμβόλιο, μια θεραπεία, τότε τα μέτρα αυτά που ζούμε όλοι μας, με στόχο την επάρκεια του συστήματος Υγείας, κάθε περίοδο θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες συστήνουν σοβαρή επιτήρηση του ιού και συνεχή επαγρύπνηση για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Σε σχέση με το εμβόλιο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε ότι αργεί.
«Αυτά θα είναι τα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες».
Μάλιστα, εξήγησε ότι οριστική εκρίζωση του ιού θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν ταυτόχρονα ο κορονοϊός κινούνταν με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις χώρες, «ταυτόχρονα όλοι παίρναμε τα ίδια μέτρα και καταφέρναμε να έχουμε το παράδειγμα της Ελλάδας και να σβήσει η πορεία του ιού. Δεν γίνεται. Σίγουρα μέχρι τότε οι αποτελεσματικές θεραπείες θα μας βοηθούν να τον καταπολεμήσουμε καλύτερα και τα μέτρα όταν αυτά απαιτούνται».
Η ανοσία του πληθυσμού, η οποία θα αυξάνεται σιγά σιγά, δηλαδή σταδιακά θα περνούν τη νόσο όλο και περισσότεροι, θα είναι ο τρόπος ώστε να «σβήσει» ο ιός, ελλείψει εμβολίου.
Στο μεταξύ, η καθοδική πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας συνεχίζεται. Χθες καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα και ένας θάνατος (102 συνολικά οι θάνατοι). Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι, επίσης, ελεγχόμενος (72) ενώ, όπως ανέφερε ο καθηγητής είναι θετικό ότι μειώνονται και τα κρούσματα απροσδιόριστης μετάδοσης στην κοινότητα, συνεπώς είναι αρκετά πιο εύκολη η ιχνηλάτηση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου