Μέχρι και τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ αυτό, επίσημα ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχαν καταγράψει 28 θετικούς μετανάστες και πρόσφυγες και κανέναν θάνατο σε 2 από τις 38 δομές που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια και φιλοξενούν περισσότερα από 100.000 άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο. Ακόμα ένα περιστατικό θετικής στον ιό μετανάστριας είχε εντοπιστεί στο Κιλκίς. Η γυναίκα όμως έμενε σε διαμέρισμα -και όχι σε δομή- μαζί με την οικογένειά της. Ολοι τέθηκαν σε καραντίνα.
Ο μεγαλύτερος εφιάλτης, η μετάδοση του ιού στους καταυλισμούς των νησιών, με τους χιλιάδες διαμένοντες που ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε σκηνές, που και χωρίς τον ιό είναι υγειονομικές βόμβες, έχει ακόμα αποφευχθεί. Ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει, όχι όμως από νέες αφίξεις, αλλά από τους ίδιους τους κατοίκους των νησιών που είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό στους καταυλισμούς. Οι περίπου 40.000 μετανάστες και πρόσφυγες, που αυτή τη στιγμή παραμένουν στα νησιά, έχουν φτάσει στην Ελλάδα πολύ πριν η Τουρκία, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και η Αφρική καταγράψουν τα πρώτα κρούσματα, άρα η μετάδοση του ιού στα camp είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξάπλωση του ιού στα ίδια τα νησιά και αυτό απαιτεί αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Μειωμένες αφίξεις
Από τις λίγες θετικές ειδήσεις είναι οι πολύ μειωμένες αφίξεις που καταγράφηκαν τον Μάρτιο -περίπου 1.700 άτομα, όταν τον Φεβρουάριο έφτασαν τα 2.800- και οι σχεδόν μηδενικές το πρώτο 10ήμερο του Απρίλη, καθώς έφτασαν στην Ελλάδα μόλις 39. Ωστόσο το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς με τη βελτίωση του καιρού (την προηγούμενη εβδομάδα το Αιγαίο είχε βοριάδες που άγγιξαν και τα 9 μποφόρ) τα δουλεμπορικά κυκλώματα θα επιστρατεύσουν νέες τεχνικές για τη μεταφορά των μεταναστών, όπως έγινε με το φορτηγό πλοίο στην Τζια και τη μεταφορά 190 μεταναστών στα αμπάρια του. Ωστόσο δύσκολο στοίχημα είναι η προστασία και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, κυρίως στα νησιά (εκατοντάδες μετανάστες έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι ηλικιωμένοι), αλλά και των παιδιών, κυρίων των ασυνόδευτων. Ειδικά στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Ζήτησε τη μεταφορά αυτών των ομάδων σε ξενοδοχεία είτε στα νησιά είτε στην ενδοχώρα. Την ίδια ώρα, έστω και με δειλά βήματα, ξεκίνησε το μεγαλεπήβολο σχέδιο της μεταφοράς 1.600 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ευρώπη, αρχικά με 12 παιδιά στο Λουξεμβούργο και 50 στη Γερμανία.
Καιρός: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα - Βροχές, καταιγίδες και χιόνια από σήμερα, Κυριακή [βίντεο]
Αναλυτικές οδηγίες, μέτρα και πλάνο έκτακτης ανάγκης
› Πρώτη δέσμη
Μαζί με τις πρώτες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μέτρα προστασίας στον γενικό πληθυσμό δόθηκαν και οι οδηγίες κυρίως στους διοικητές των δομών και τις ομάδες γιατρών-προσωπικού:
- Οι νέες αφίξεις από 1ης Μαρτίου δεν οδηγούνται στα ΚΥΤ, απομονώνονται προσωρινά, γίνεται ένας πρώτος έλεγχος θερμοκρασίας και στη συνέχεια μεταφέρονται στα δύο νέα κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα, σε Μαλακάσα και Σέρρες, που κατασκευάστηκαν για αυτό τον σκοπό. Ετσι οι νέες αφίξεις δεν έρχονται σε επαφή με τους ήδη διαμένοντες στα νησιά μετανάστες.
- Αναστολή για 30 ημέρες όλων των επισκέψεων στα ΚΥΤ.
- Μείωση στο ελάχιστο των άσκοπων μετακινήσεων τόσο εντός του κέντρου όσο και έξω από αυτό. Γίνονται μόνο όταν είναι απαραίτητο και για σοβαρό λόγο.
- Η σίτιση γίνεται τμηματικά.
- Δημιουργία ειδικών χώρων απομόνωσης για πιθανά περιστατικά.
- Τεστ σε όσους εκτιμά ο ΕΟΔΥ ότι πρέπει να γίνει.
- Σε καθημερινή βάση 2 ανακοινώσεις των οδηγιών πρόληψης σε γλώσσες όπως φαρσί, αραβικά, γαλλικά και αγγλικά.
- Κλείσιμο των άτυπων σχολικών δομών, σταμάτημα όλων των δραστηριοτήτων, κλείσιμο χώρων όπως βιβλιοθήκες, γυμναστήρια.
- Τήρηση γενικών κανόνων υγιεινής με καθημερινό καθαρισμό εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων με καθαριστικά και απολυμαντικά. Συνεχής απολύμανση των πόμολων στις πόρτες των κοινόχρηστων χώρων.
› Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
- Μέσα στην περίμετρο των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων κορoνοϊού και την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.
- Περιορισμός της κυκλοφορίας και έξω από τις δομές, αλλά και μέσα. Προσπάθεια να παραμένουν περισσότερο χρόνο, όπου είναι δυνατό, μέσα σε κοντέινερ, κτίρια και μεγάλες σκηνές.
- Επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού επιτρέπονται κατόπιν άδειας της διοίκησης της δομής.
- Η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να προβαίνει σε σχετικές ρυθμίσεις κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.
› Αυστηροποίηση πλαισίου
- Το υπουργείο αναβάλλει την καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος έως την τοποθέτηση ΑΤΜ εντός των δομών.
- Με διάταξη προβλέπει την άμεση λειτουργία χώρων εντός των δομών για την πώληση από τοπικές επιχειρήσεις ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες. Στόχος της διάταξης είναι ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων.
- Εγκατάσταση 12 ιδιόκτητων οικίσκων εντός της περιμέτρου που οριοθέτησε η Ελληνική Αστυνομία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, με σκοπό τη στέγαση υγειονομικών σταθμών ελέγχου για τον Covid-19. Αντίστοιχοι οικίσκοι τοποθετήθηκαν σε Λέρο και Κω.
- Εχει ήδη καταρτιστεί νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης κυρίως για τα νησιά και την εν μέρει μαζική αποσυμφόρησή τους σε ταυτόχρονα κρούσματα στις δομές των ΚΥΤ, με την ελπίδα να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής