Εστίες που μπορεί να «σκάσουν», ειδικά σε κλειστές ομάδες πληθυσμών, πολλαπλασιάζοντας τη διασπορά, είναι μια πιθανότητα που συγκρατεί την αισιοδοξία των ειδικών. Τέτοια περίπτωση αποτελεί ο οικισμός Ρομά της Λάρισας. Με τα απαραίτητα μέτρα και τη συνεργασία των κατοίκων, όμως, η επιστημονική κοινότητα ελπίζει σε «στεγανοποίηση» τόσο της συγκεκριμένης εστίας του ιού όσο και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων, εάν προκύψουν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα μας έφτασε χθες τα 2.011 (συμπεριλαμβανομένων των 20 θετικών Ρομά από τον οικισμό της Λάρισας). Εξ αυτών τα 565 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 776 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τέσσερις θάνατοι προστέθηκαν χθες στην τραγική λίστα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στην Ελλάδα σε 90.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων μέχρι και χθες ανερχόταν σε 77 και παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα ώστε να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ. Παράλληλα, 15 ασθενείς τα κατάφεραν και εξήλθαν των ΜΕΘ.
Ο γνωστός καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση ιδιαίτερη αναφορά σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας και τη σημασία που πρέπει να δίνουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. «Το ότι υπάρχει ο ιός δεν σημαίνει ότι δεν πάμε στα νοσοκομεία όσοι το έχουμε ανάγκη», ανέφερε και επικαλέστηκε μια έρευνα μεταξύ 55 χωρών (με τη συμμετοχή της Ελλάδας) που αφορά σε επαγγελματίες Υγείας, σύμφωνα με την οποία μόλις το 20% των ασθενών με εγκεφαλικό αντιμετωπίζονταν ως συνήθως, πριν από την επιδημία δηλαδή, στα νοσηλευτικά ιδρύματα που εργάζονται οι συμμετέχοντες στη μελέτη.
Στους ασθενείς υψηλού κινδύνου αναμένεται να συμπεριληφθούν όσοι πάσχουν από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία, μετά από σχετική απόφαση, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Κλήρωση Eurojackpot (15/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο κάπνισμα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι είναι δυνητικά παράγοντας κινδύνου. Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν καταγραφόταν στους ασθενείς αν είναι καπνιστές ή όχι, όμως στο εξής είναι μέρος του Εθνικού Μητρώου και θα καταγράφεται.
Το Μητρώο Ασθενών Covid-19 τίθεται σε λειτουργία μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Βασίλη Κικίλια και Κυριάκου Πιερρακάκη. Θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα κρούσματα του ιού, με τα απαραίτητα δεδομένα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, το Μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν και θα προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως.
Με την υλοποίηση του Μητρώου Ασθενών Covid-19 καθίσταται πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική η συνεργασία μεταξύ του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ταυτόχρονα, απλοποιείται η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς στους τομείς της τηλεσυμβουλευτικής, καθώς και της άυλης και απομακρυσμένης συνταγογράφησης.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται ηλεκτρονικά, εκμηδενίζοντας το χρόνο έκδοσης και απλοποιώντας τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι μετά από καταγγελίες για χρεώσεις της τηλεφωνικής γραμμής «10306» που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Υγείας για ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολιτών, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε χθες ξεκάθαρο ότι πρόκειται για δωρεάν υπηρεσία. Οπως εξήγησε, όσες χρεώσεις καταγράφηκαν θα φροντίσουν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών ώστε να αφαιρεθούν από τους επόμενους λογαριασμούς.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου