Στην ενημέρωση της Παρασκευής ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει 59 νεκρούς από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα: το εικοσιτετράωρο από τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης έως τις έξι σήμερα το απόγευμα χάθηκαν έξι άνθρωποι. Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν άλλα 99 κρούσματα στη χώρα μας, με τον αριθμό να φτάνει συνολικά στα 1.613.
Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε πως 335 εκ των κρουσμάτων σχετίζονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 563 θεωρούνται σχετικά με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Διασωληνωμένα είναι 92 άτομα, 23 εκ των οποίων γυναίκες. Η μέση ηλικία των διασωληνώμενων είναι τα 66 έτη. Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 11 άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέλη ηλικία τους είναι τα 66 έτη.
Όσον αφορά στους θανόντες, οι 49 είναι άνδρες και οι δέκα γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.
Συνοπτικά, από τις ανακοινώσεις του καθηγητή, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:
* 99 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό.
* Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.613 (1.544 την Πέμπτη). Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.
* 92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Συνεχίζεται η δίκη του Φιλιππίδη για τις δύο απόπειρες βιασμού - Στη δικαστική αίθουσα Δροσάκη και Παπαχαραλάμπους
* Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη.
* Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 59. Η θνησιμότητα από τη νόσο βρίσκεται κοντά στο 3%.
* Έχουν διενεργηθεί 22.437 εξετάσεις για κορωνοϊό.
https://youtu.be/Zr1Tnq4L-sM
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε, επίσης, πως η προστασία των ευάλωτων ομάδων παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Αναφέρθηκε στα ζώα συντροφιάς και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις γάτες, αλλά και τους σκύλους. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως τόνισε, δεν προκύπτει να υπάρχει κάποια εμπλοκή τους στην πανδημία.
Παράλληλα, μίλησε για πρόοδο στην Κίνα σε πειραματικό φάρμακο, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλα στις δοκιμές. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έσπευσε ωστόσο να σημειώσει πως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με όσα ανακοινώνονται για θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό.
Η πανδημία και οι πιεστικές συνθήκες για έγκυρη πληροφόρηση επιβάλλουν αυξημένη επαγρύπνηση από την επιστημονική κοινότητα, είπε ο λοιμωξιολόγος.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένες επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στις έρευνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο, κάλεσε συναδέλφους και άλλους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις για νέες προτάσεις και θεραπείες της νόσου.