Η εικόνα που σχηματίστηκε χθες στα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας ήταν απογοητευτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το μεσημέρι στις 12:45 στην Ολυμπία οδό, στο ύψος των διοδίων της Ελευσίνας, είχε σχηματιστεί ουρά από αυτοκίνητα με πολίτες που εγκαταλείπουν τις πόλεις. Αντίστοιχες εικόνες ταξιδιωτών καταγράφηκαν και στη Bόρεια Ελλάδα, με αυξημένη κίνηση στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ μαζική μετακίνηση καταγράφηκε και από Θεσσαλονικείς που κατέκλυσαν τη Χαλκιδική.
Ο καλός καιρός του Σαββατοκύριακου αλλά και η 25η Μαρτίου της ερχόμενης εβδομάδας φαίνεται πως υπερίσχυσαν στο μυαλό χιλιάδων κατοίκων των αστικών κέντρων της χώρας, οδηγώντας τους στο ολέθριο λάθος της εσωτερικής μετακίνησης.
Με δήλωσή του αργά χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάλεσε όποιον «έχει επιλέξει να καταφύγει στο χωριό του να συμπεριφερθεί σαν να έχει ήδη τον ιό – να αποφύγει κάθε επαφή και να μείνει στο σπίτι του πάση θυσία».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η επιλογή συμπολιτών μας να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά από τις συστάσεις μας να μην το πράξουν, συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά» και προειδοποίησε ότι «θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους, αφού θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη στα οποία δεν θα υπάρχει η ίδια ευκολία περίθαλψης σε περίπτωση που νοσήσουν, όσο και τους συμπολίτες μας που ζουν σε αυτά τα μέρη».
Εξοδος…
«Η κατάσταση είναι τραγική. Το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής έχει “βουλιάξει” από τους Θεσσαλονικείς που ήρθαν στα εξοχικά τους. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Τριγυρνάνε στους δρόμους, μέσα στην τρελή χαρά, θαρρείς και έχουμε Πάσχα. Βγάλαμε τα περιπολικά της αστυνομίας ζητώντας να μείνουν τουλάχιστον στα εξοχικά τους και να μην περιφέρονται αμέριμνοι», δήλωσε στον «Ε.Τ.» η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε χθες στη Χαλκιδική. Οι Θεσσαλονικείς αψήφησαν το «μένουμε στο σπίτι» και το μετέτρεψαν σε «πάμε στο εξοχικό», δυναμιτίζοντας τις προσπάθειες της Πολιτείας για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού! Μία ανεύθυνη προσέγγιση που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές.
Σύμφωνα με την κ. Χαλκιά, από νωρίς χθες το πρωί «κύματα» Θεσσαλονικέων έφτασαν στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και άνοιξαν τα εξοχικά τους. Ομως, δεν περιορίστηκαν μέσα στα σπίτια τους. «Πήγαν όλοι μαζικά στα σούπερ μάρκετ, προκαλώντας ένα κομφούζιο. Αμέσως μετά ξεχύθηκαν στις παραλίες σε μεγάλες παρέες. Εκαναν βόλτες πάνω-κάτω στις πλαζ, σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Αν τους δεις και δεν ξέρεις τι γίνεται στη χώρα, έχεις την εντύπωση πως έχουμε Πάσχα και ήρθαν διακοπές. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει», υπογράμμισε. Η κ. Χαλκιά επικοινώνησε με την Ελληνική Αστυνομία και περιπολικά άρχισαν με μεγάφωνα να καλούν τους επισκέπτες Θεσσαλονικείς να μείνουν στα εξοχικά τους. «Ανάλογες πρωτοβουλίες ανέλαβαν και οι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι καλούσαν τους Θεσσαλονικείς να μην περιφέρονται στα χωριά. Ομως, βρήκαν τον μπελά τους, γιατί οι Θεσσαλονικείς τσαντίζονταν και σε πολλές περιπτώσεις αντιμιλούσαν κιόλας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τη δήμαρχο, το 90% των επισκεπτών είναι άτομα τρίτης ηλικίας. «Και αυτό είναι το πιο εξοργιστικό. Είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κυρίως συνταξιούχοι, οι οποίοι αντί να κάθονται στα διαμερίσματά τους στη Θεσσαλονίκη, ήρθαν στην Κασσάνδρα για να κάνουν βόλτες. Ως δήμος έχουμε δώσει σκληρό αγώνα για να μην έχουμε κρούσματα κορονοϊού. Οι δημότες πειθάρχησαν απόλυτα στις εντολές που έλαβαν από την κυβέρνηση και τον δήμο και τώρα έρχονται οι επισκέπτες για να γκρεμίσουν όλα όσα έχουμε χτίσει τόσες μέρες; Εχω χάσει τον ύπνο μου από την αγωνία μην πάει κάτι στραβά και έχουμε κρούσμα και βλέπω τους Θεσσαλονικείς να κάνουν βόλτες και με κάνει να αγωνιώ ακόμη περισσότερο», είπε με έμφαση.
Πρόσθεσε ότι ο δήμος της δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει φροντίδα αν παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα. «Εχουμε ένα μικρό Κέντρο Υγείας, το οποίο είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Επίσης, σε λίγο θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και με την επάρκεια στα τρόφιμα. Είμαστε ένας δήμος μερικών χιλιάδων κατοίκων και τα σούπερ μάρκετ είχαν κάνει τις προμήθειες τους βάσει αυτού του αριθμού», είπε. Σύμφωνα με την ίδια, χθες το μεσημέρι επικρατούσε «χαμός» από κόσμο σε Μόλα Καλύβα, Πευκοχώρι, Καλλιθέα, Παλιούρι, Χανιώτη και άλλα παραθεριστικά χωριά. «Το κράτος έκανε τη δουλειά του και με το παραπάνω. Αυτοί που αποδεικνύονται ανεύθυνοι και επικίνδυνοι είναι οι πολίτες του», κατέληξε η κ. Χαλκιά.
«Ντε Γκρες»: Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας ποζάρουν με χαμόγελο
Απαγορευτικό στα ταξίδια προς τα νησιά
Με απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορούν να μεταφέρονται στα νησιά μόνο μόνιμοι κάτοικοι και φορτηγά, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. Τα μέτρα ελαχιστοποίησης της επιβατικής κίνησης είναι επιβεβλημένα, καθώς οι δυνατότητες περίθαλψης στα νησιά είναι από περιορισμένες έως ελάχιστες. Αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων όπου θα ορίζονται αναλυτικά το πεδίο εφαρμογής, οι περιορισμοί αλλά και οι εξαιρέσεις. Αυτή την εβδομάδα η επιβατική κίνηση έκανε βουτιά από 55% έως 85% από την ήδη μειωμένη κίνηση του χειμώνα, ωστόσο ακόμα και η μία άφιξη είναι αρκετή για να διασπείρει τον κορονοϊό σε ολόκληρη την κοινότητα του νησιού. Το μέτρο της επιβολής καραντίνας είναι τρομακτικά πιο δύσκολο σε νησί σε σχέση με αυτή που εφαρμόζεται σε χωριά της ενδοχώρας όπως η Κοζάνη.
«Οπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19. Το βασικό μήνυμα είναι “Μένουμε σπίτι” και περιορίζουμε, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις μας ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, από τις 6 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020 επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται λοιπόν αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών, καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. Με τον τρόπο αυτόν προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας», καταλήγει ο κ. Πλακιωτάκης.
«Αγονη γραμμή»
Την ίδια ώρα, «αχαρτογράφητα» είναι τα νερά στα οποία αυτή τη στιγμή πορεύεται η ελληνική ναυτιλία και ακτοπλοΐα. Οι τεράστιες οικονομικές απώλειες του κλάδου και κυρίως το αβέβαιο μέλλον καθώς κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει οριστικά αυτή η περιπέτεια έχει δημιουργήσει φόβο ακόμα και με λουκέτο μικρών εταιριών. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στον «Ε.Τ.», πλέον όλες οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις αντιμετωπίζονται ως άγονες, και κανένα σενάριο δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι χάρτης της ακτοπλοΐας το επόμενο τρίμηνο.
Περιπολίες με θερμομετρητές και ντουντούκες
Πρόσβαση σε αστυνομικές υπηρεσίες και έλεγχοι πολιτών στον δρόμο μετά από θερμομέτρηση! Μηχανήματα θερμομέτρησης από απόσταση με υπέρυθρες, που ανιχνεύουν τη θερμική ακτινοβολία του σώματος, θα προμηθευτούν κεντρικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και εξετάζεται η πιθανότητα παρόμοιο υλικό να λάβουν σταδιακά και τα πληρώματα περιπολικών, αν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να… θερμομετρούν πολίτες που συνωστίζονται σε διάφορα σημεία των πόλεων ή και σε αυτούς που πρέπει να υποβάλλουν σε αστυνομικό έλεγχο.
Αναφορικά με την πρόσβαση σε αστυνομικές υπηρεσίες, οι φρουρές των κτιρίων όπως για παράδειγμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου εργάζονται περίπου 3.000 αστυνομικοί και προσέρχονται εκατοντάδες πολίτες, με το μηχάνημα θα θερμομετρούν αστυνομικούς και πολίτες που προσέρχονται στο κτίριο. Στην περίπτωση που η ένδειξη είναι ανησυχητική, και παραπέμπει σε ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, ο αστυνομικός ή ο πολίτης θα οδηγείται εξωτερικά του κτιρίου και θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα, ενώ αν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα μεταφέρεται σε νοσοκομείο. Κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και στην περίπτωση που η προμήθεια των θερμομέτρων από απόσταση επεκταθεί και στα πληρώματα περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μηνύματα
Στο μεταξύ, μαγνητοφωνημένο κείμενο αποτροπής συνωστισμού πολιτών σε δρόμους, πάρκα, πλατείες, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, φαρμακεία θα ακούγεται από τα μεγάφωνα των περιπολικών της αστυνομίας που θα περιπολούν στους δρόμους της Αττικής. Το κείμενο θα είναι στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, ακόμη και σε διάλεκτο Ουρντού και Φαρσί, που θα ακούγονται διαδοχικά, είτε με επιλογή του πληρώματος του περιπολικού.
Αυτή η αστυνομική δράση έκανε την εμφάνισή της σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα με πρωτοβουλία των αστυνομικών, που έπαιρναν το μικρόφωνο και προέτρεπαν τους πολίτες να απομακρυνθούν ή να μη συναθροίζονται.
Στο τραπέζι η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας
Ο βαθμός συμμόρφωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο όλων των πολιτών στα μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών να παραμείνουν στα σπίτια τους θα κρίνει το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά ακόμη και σε καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορονοϊού.
Παρά την εικόνα συμμόρφωσης που εμφανίζει η πλειοψηφία, προβληματισμός υφίσταται για τις οδικές μετακινήσεις ορισμένων προς την επαρχία -για τις οποίες απηύθυνε χθες πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις ο κ. Χαρδαλιάς- ενώ για την εικόνα στην ακτοπλοΐα υπήρξε το μεσημέρι κυβερνητική πρωτοβουλία με στόχο την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων προς τα νησιά.
Εκκληση
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε νωρίς το απόγευμα νέα παρέμβαση μέσω twitter με την οποία ζήτησε από τους πολίτες να επιδείξουν ατομική ευθύνη, συνοδεύοντας την ανάρτηση βίντεο με το εξής σχόλιο: «Σπάμε την αλυσίδα του κορονοϊού. Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι».
Ο κ. Μητσοτάκης έχει απευθύνει από την Πέμπτη δραματική προειδοποίηση ότι «απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαμήνυσε από την πλευρά του πως «αν δείξουμε όλοι την υπευθυνότητα η οποία χρειάζεται αυτή τη στιγμή, δεν θα χρειαστούν τέτοια περιοριστικά μέτρα».
Αποφασιστικότητα
Ενδεικτική της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να λαμβάνει κάθε περιοριστικό μέτρο που κρίνεται κάθε φορά αναγκαίο ήταν και η χθεσινή απόφαση να επιτρέπεται μόνο η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από αυτά. Το συγκεκριμένο βήμα ήρθε μία μόλις ημέρα μετά την προειδοποίηση του κ. Μητσοτάκη ότι «όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί», αλλά και από το σχόλιο του καθηγητή Σ. Τσιόδρα για τις εικόνες σε πλοία που θυμίζουν… Δεκαπενταύγουστο, ενώ έκκληση να σταματήσουν οι μετακινήσεις στα εξοχικά απηύθυνε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν θα γίνουν ανεκτές εικόνες όπως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που είχαν προκαλέσει παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για να κλείσουν οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν άλλωστε ξεκάθαρος στο προχθεσινό του μήνυμα ως προς το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες και αυτό επανέλαβε χθες ο κ. Χαρδαλιάς: «Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις».
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση αποδεικνύει και με την εξειδίκευση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός, ότι υλοποιεί στην πράξη τη δέσμευση ότι θα λάβει όποια μέτρα χρειαστεί, οποιοδήποτε και αν είναι το κόστος.
«Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει όλους τους Ελληνες ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να περιορίσει τις απώλειες στην εθνική οικονομία, προστατεύοντας πρώτα από όλα την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία», διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίηση και κάθε εργαλείου που υφίσταται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την επίτροπο Elisa Ferreira, αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, να υπάρξει, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, η μέγιστη δυνατή ευελιξία για τη χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ μετά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συνδρομή των ηλεκτρονικών υποδομών αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη και το υπουργικό συμβούλιο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου