Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, σε νόμο, ο οποίος θα ισχύσει για το τρέχον δίμηνο, θα προβλέπεται για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του ιού να καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου σε περίπτωση που το νοικιάζουν. Το ίδιο, δε, θα ισχύει και για τους εργαζομένους των επίμαχων επιχειρήσεων για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.
«Με βάση στοιχεία του οικονομικού επιτελείου, οι επιχειρήσεις που είτε έβαλαν “λουκέτο” μετά από κρατική παρέμβαση είτε επηρεάζονται με έμμεσους τρόπους από τον κορονοϊό, υπολογίζονται σε 320.000, με τον αριθμό των εργαζομένων να υπολογίζεται σε 860.000. Οσοι από αυτούς, λοιπόν, μισθώνουν επαγγελματικό ή οικιστικό ακίνητο θα δικαιούνται έκπτωση 40%», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο κτηματομεσιτικοί παράγοντες.
Oσον αφορά στους ιδιοκτήτες, αυτοί, με βάση τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου, θα τύχουν διευκολύνσεων, όπως η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για τέσσερις μήνες. «Πρόκειται για μια παρέμβαση, σε μια λογική διαμοιρασμού του βάρους αυτής της δύσκολης κατάστασης», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Ενστάσεις…
Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός»
Την ανησυχία του για μπαράζ αιτημάτων από πλευράς των ενοικιαστών που όμως εργάζονται σε κλάδους οι οποίοι δεν έχουν «χτυπηθεί» -τουλάχιστον προς ώρας- από τον κορονοϊό εκφράζει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς. «Ο νόμος θα αφορά σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με βάση και τη σχετική λίστα που ανακοινώθηκε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Τι θα γίνει, όμως, σε περίπτωση που περισσότεροι ενοικιαστές θα θελήσουν να διεκδικήσουν αντίστοιχες αναπροσαρμογές στα μισθώματα;», σημειώνει χαρακτηριστικά, υιοθετώντας ουσιαστικά τους φόβους και άλλων παραγόντων της αγοράς που προειδοποιούν για την εμφάνιση ενός ακόμη κινήματος, αυτό του «δεν πληρώνω ενοίκιο».
Με βάση σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, μάλιστα, πιέσεις θα υπάρξουν για μεγαλύτερες μειώσεις ενοικίων, αλλά και από άλλους ενοικιαστές επιχειρηματίες άλλων κλάδων, με «παράπλευρες» απώλειες από τη σημερινή κατάσταση, και θα είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να τους βοηθήσουν οικειοθελώς, ακόμη και εάν δεν υποχρεούνται, γιατί τους ενδιαφέρει άμεσα η επιβίωση των ενοικιαστών τους. «Γι’ αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει και νομοθετική αναγνώριση ως φορολογικά έγκυρης κάθε συμφωνίας μείωσης ή και ολικής απαλλαγής από την καταβολή μισθωμάτων για το διάστημα από 1.3 μέχρι και 31.12.2020», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά στην 4μηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών δόσεων φορολογικών υποχρεώσεων, αυτή, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, είναι χωρίς κανένα αντικείμενο για τους συνεπείς φορολογουμένους, μιας και κατά το διάστημα αυτό δεν υπάρχουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. «Την ίδια στιγμή, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος, θυσιαζομένης και της υπόσχεσης για νέα μείωση 8%. Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος παραμένει έως 45% συν εισφορά αλληλεγγύης 10%. Ο συνδυασμός των δύο αυτών φόρων λειτουργεί τελικά ως μέσο “δήμευσης” της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Η αυτονόητη αναστολή αύξησης των αντικειμενικών αξιών δεν βγάζει από το τραπέζι τον κίνδυνο υιοθέτησης για το 2021 των εκτός πάσης πραγματικότητας πλέον εκτιμήσεων για αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών περί το 50%», προσθέτει και καταλήγει: «Οπως το κράτος ορθά προνοεί για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, που στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα και η λειτουργία τους απαγορεύεται, και το προσωπικό τους για το μίσθωμα της κύριας κατοικίας τους, το ίδιο οφείλει να μεριμνήσει και για τους ιδιοκτήτες – εκμισθωτές των ακινήτων, για πολλούς εκ των οποίων τα μισθώματα είναι ο κύριος ή και αποκλειστικός πόρος επιβίωσής τους και για τους οποίους ουδεμία θετική πρόβλεψη υπάρχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων με τις μηδενικές σήμερα κρατήσεις».
Μισθώματα: Σε ανοδική τροχιά
Την ανιούσα έχουν πάρει ήδη από πέρυσι τα μισθώματα στα καταστήματα, με τους ιδιοκτήτες -σε αρκετές περιπτώσεις- να ζητούν ακόμη και… αέρα. «Τα ενοίκια των ακινήτων που βρίσκονται σε κεντρικούς και εμπορικούς δρόμους τρέχουν τον τελευταίο χρόνο με διψήφια ποσοστά. Στον αντίποδα, οι τιμές στις δευτερεύουσες πιάτσες διατηρούνται στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» στέλεχος του εγχώριου real estate. Προς επίρρωση, όπως προκύπτει από παλαιότερη έρευνα της Cushman & Wakefield Proprius, τα μισθώματα των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας διαμορφώνονται στα 285 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας άνοδο 9,6% σε σχέση με πέρυσι.
Όσον αφορά στα διαμερίσματα, αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται με ένα ρυθμό της τάξεως του 9% για το σύνολο της Ελλάδας, αν και, όπως αποκαλύπτει ο δείκτης τιμών του Spitogatos, στο κέντρο της Αθήνας έχει επέλθει κάμψη (-6,20%, με τις ζητούμενες τιμές να διαμορφώνονται το δ’ τρίμηνο του 2019 στα 9,33 ευρώ/τ.μ., έναντι 9,95 ευρώ/τ.μ. το ίδιο διάστημα του 2018).