Δίκες δεν διεξάγονται πλέον, με λίγες εξαιρέσεις, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής ψηφίστηκε νέα ΚΥΑ που περιορίζει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των δικαστηρίων. Με αυτήν αναστέλλονται όλες οι δίκες που αφορούν πλημμελήματα, πλην των αυτοφώρων, καθώς και οι υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, πλην των προσωρινών διαταγών.
Επιπλέον, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων θα εξετάζονται μόνο αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής, αντιρρήσεις και κατεπείγουσες αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.
Τέλος, αναστέλλονται οι προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών όλων των δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, καθώς και η παραγραφή.
Η σειρά από μέτρα μειώνει μεν στο ελάχιστο την υποχρέωση παρουσίας στα δικαστήρια, ωστόσο δεν την εκμηδενίζει, αφού οι γραμματείες και οι υπηρεσίες παραμένουν ανοιχτές. Η ανακοίνωση πως ένας υπάλληλος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών βρέθηκε θετικός στον ιό και άλλοι δεκαεννέα τέθηκαν σε καραντίνα έχει θορυβήσει τον νομικό κόσμο. Παρά το γεγονός ότι έγινε απολύμανση μέσα στο Σαββατοκύριακο, χθες οι υπηρεσίες της Εισαγγελίας λειτούργησαν με τη μέγιστη προσοχή.
Από το… παράθυρο
Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα στο κτίριο έμπαιναν μόνο όσοι ήταν απαραίτητο, με τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης να παραλαμβάνει τις δικογραφίες από το παράθυρο!
Χθες ο ένας μετά τον άλλον οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων ανακοίνωναν νέα μέτρα για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ωστόσο, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι εξακολουθούν να ζητούν ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό, για παράδειγμα στις εκκρεμείς δίκες.
Η ΚΥΑ ορίζει πως σε όλες τις δίκες που έχουν ξεκινήσει, αλλά διεκόπησαν, τότε αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι δικαστές των δικών αυτών. Για παράδειγμα, σήμερα έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί η δίκη για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, με τη λήξη του 18μήνου να πλησιάζει (ο φόνος έγινε τον Δεκέμβριο του 2018), οπότε εάν παρέλθει, θα πρέπει οι κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Αντιδράσεις
Ετσι, θα πρέπει σήμερα το πρωί όλοι οι παράγοντες της δίκης (δικαστές, ένορκοι, δικηγόροι κ.λπ.) να συνωστιστούν στη μικρή αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ίσως και να μείνουν εκεί για πολλές ώρες, εάν οι δικαστές αποφασίσουν πως πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία! Ηδη, πάντως, πολλοί δικηγόροι με μηνύματά τους στα κοινωνικά δίκτυα δήλωσαν πως δεν θα παραστούν, «προκαλώντας» τις Αρχές να τους επιβάλουν κυρώσεις, εάν θέλουν. «Οι πρώτοι παραβάτες του Μένω Σπίτι θα είναι οι δικαστές;», αναρωτιούνται.
Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα δικηγορικά γραφεία ήδη δουλεύουν… από το σπίτι, αν και σε λίγες δικηγορικές εταιρίες δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας των δικηγόρων, τουλάχιστον μέχρι χθες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου