Ηδη, στο Τατόι άρχισαν οι πρώτες εργασίες που αφορούν τη συντήρηση βασικών έργων υποδοµών, την πρόσβαση στο κτήµα και την ανακαίνιση κτιρίων. Μετά τη λύση που δόθηκε από την κυβέρνηση σε διάφορα γραφειοκρατικά προβλήµατα, ορίστηκε η συµβουλευτική επιτροπή που θα «τρέχει» το πρότζεκτ στις δύο περιοχές και τις επόµενες µέρες θα πραγµατοποιηθεί η πρώτη συνεδρίασή της.
Αποτελείται από εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισµού (καθώς ανέλαβε επικεφαλής όλων των συναρµόδιων υπουργείων), εκπρόσωπο του γραφείου που έχει αναλάβει τη σύνταξη των σχετικών µελετών, εκπρόσωπο της επιχειρηµατικής οικογένειας που δώρισε σηµαντικό χρηµατικό ποσό για να αρχίσουν οι πρώτες εργασίες και τον οµότιµο καθηγητή του ΑΠΘ, πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν ακαδηµαϊκό διευθυντή της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Perrotis College της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρα Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος διατηρεί προσωπικές σχέσεις µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την περίοδο που ήταν στελέχη της κυβέρνησης Σαµαρά-Βενιζέλου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, η οποία θα πραγµατοποιηθεί στο υπουργείο Πολιτισµού που αποτελεί την έδρα της επιτροπής, θα αναδειχθεί ο επικεφαλής της.
Τρεις πυλώνες
«Το Τατόι µπορεί να αναδειχθεί σε πόλο ανάπτυξης της Δυτικής Αττικής, αντίστοιχο µε εκείνο του Ελληνικού στην άλλη πλευρά του αστικού ιστού. Με τη συνδροµή και του κτήµατος στο Πολυδένδρι, θα γίνει κέντρο αναφοράς στηριζόµενο σε τρεις πυλώνες: Μουσείο, φιλοξενία και αγροτουρισµό», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δρ Αθανάσιος Τσαυτάρης. Εχοντας ένα ξεκάθαρο σχέδιο στο µυαλό του, ο πρώην υπουργός σχεδιάζει την ανάδειξη του Τατοΐου σε κάτι αντίστοιχο µε την ιστορική Αµερικανική Γεωργική Σχολή που εδρεύει στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. «Ο,τι είναι η Αµερικανική Γεωργική Σχολή για τη Θεσσαλονίκη φιλοδοξούµε να κάνουµε το Τατόι για την Αττική. Θα επικροτήσουµε την έρευνα στον αγροδιατροφικό τοµέα και δεν θα αρνηθούµε προτάσεις για παροχή γνώσης, όχι όµως ως σχολείο µε κλασικές εκπαιδευτικές βαθµίδες. Επίσης, είµαστε ανοιχτοί στις συνέργειες µε τον ιδιωτικό τοµέα, που θα παρέχουν τους απαραίτητους πόρους για την έναρξη των δραστηριοτήτων», πρόσθεσε.
Υπογράµµισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης και της επιτροπής είναι η µετατροπή του πρώην ανακτόρου στο Τατόι σε µουσείο προκειµένου να είναι σύντοµα επισκέψιµο. «Ολα τα υπόλοιπα θα δροµολογηθούν και θα µπουν σύντοµα σε φάση υλοποίησης. Ηδη µία σηµαντική επιχειρηµατική οικογένεια δώρισε τα πρώτα χρήµατα και άρχισαν οι εργασίες», τόνισε.
Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται µε τη φιλοξενία και την εστίαση. Ο µελετητής θα εξετάσει την πιθανότητα δηµιουργίας χώρων φιλοξενίας και εστίασης στο Τατόι. Αλλωστε, υπάρχει η σχετική υποδοµή, καθώς ένα από τα κτίρια που βρίσκονται στο κτήµα χρησιµοποιείτο κατά το παρελθόν ως ξενοδοχείο.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται µε τον αγροτουρισµό και τον αγροδιατροφικό τοµέα. «Στους συγκεκριµένους κλάδους, το Τατόι παραµένει σήµερα ένα ακατέργαστο διαµάντι, καθώς στους χώρους του υπάρχουν: Αµπελώνας, οινοποιείο, ελαιώνας, ελαιοτριβείο, τυροκοµείο, βουτυροκοµείο, µελισσοκοµείο και πολλά άλλα. Ολα είναι εγκαταλειµµένα, αλλά µπορούν πολύ εύκολα να συντηρηθούν και να επανέλθουν σε λειτουργία. Το brand name “Τατόι” είναι πολύ δυνατό, γι’ αυτό και θα αναζητήσουµε συνέργειες µε τον ιδιωτικό τοµέα ή διάφορες συλλογικότητες, ώστε να προχωρήσουµε στην παραγωγή προϊόντων. Δεν θέλουµε να γίνουµε παραγωγοί των πάντων. Δεν είναι αυτός ο σκοπός µας.
«Ζωντανό» αγρόκτηµα
Οµως, επιθυµούµε να γίνει ένα “ζωντανό” επιδεικτικό αγρόκτηµα, το οποίο θα επισκέπτονται µαθητές και οικογένειες βλέποντας από κοντά τι συµβαίνει. Παράλληλα, θα ασχοληθούµε µε τις νέες προκλήσεις, όπως είναι η κλιµατική αλλαγή, θα στηρίξουµε νέες γνώσεις στην επιστήµη, θα επενδύσουµε σε ερευνητικό υλικό και θα χαρούµε να δούµε να περνούν από το Τατόι για ενηµέρωση αγρότες, επιχειρηµατίες, µεταποιητές και διακινητές αγροτικών προϊόντων και ερευνητές. Γι’ αυτό ακριβώς προτείνουµε να γίνει κατά τα πρότυπα της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής», είπε. Ο δρ Τσαυτάρης αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην ακαδηµαϊκή διάσταση του πρότζεκτ λέγοντας: «Το Τατόι, ως µία “γιγαντιαία” σχετικά µονάδα, µπορεί να παίξει σηµαντικό ρόλο στη διαχείριση σηµαντικών προκλήσεων σχετικά µε το νερό, το έδαφος, τις αρρώστιες φυτών και ζώων, τα τρόφιµα κ.λπ.».
«Πλούσια» Ιστορία
▶ ΤΑΤΟΪ
Αναπτύσσεται σε 47.000 στρέµµατα και βρίσκεται 15 χιλιόµετρα βόρεια του κέντρου της Αθήνας. Αποτέλεσε το θερινό ανάκτορο της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας και ο τόπος γέννησης του βασιλέως Γεωργίου Β’.
Το 1871, ύστερα από παρότρυνση του Ερνέστου Τσίλερ, ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ αγόρασε το κτήµα, συνολικής έκτασης 20.000 στρεµµάτων, από την οικογένεια Σούτσου αντί 300.000 δραχµών. Αν και ο Τσίλερ προσδοκούσε να κατασκευάσει ένα τεράστιο ανακτορικό συγκρότηµα, ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ επιθυµούσε να αποκτήσει ένα κτήµα αναψυχής, παρά ένα ακόµα ανάκτορο. Προσωπικότητες της εποχής, όπως ο τσάρος Νικόλαος Β’ της Ρωσίας, η Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας, οι βασιλείς του Ηνωµένου Βασιλείου Εδουάρδος Ζ’ και Αλεξάνδρα ή, τα τελευταία χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωµένου Βασιλείου, η Τζάκι Κένεντι και άλλοι το επισκέφθηκαν ή φιλοξενήθηκαν σε αυτό.
▶ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ
Το κτήµα στη Λάρισα αποκτήθηκε το 1906 από τον διάδοχο Kωνσταντίνο. Tο 1924 οι κινηµατίες το εκποίησαν, αλλά η αγοράστρια εταιρία «Δασική» πτώχευσε και το κτήµα περιήλθε στην Eθνική Tράπεζα. Tο 1939, ο τότε διάδοχος Παύλος το απέκτησε µε την προίκα της συζύγου του Φρειδερίκης και επί δεκαετίες εξασφαλίζουν τα προς το ζην δεκάδες καλλιεργητές. Ο βασιλεύς Παύλος είχε δωρίσει το κτήµα Πολυδενδρίου το 1962 -µε την αφορµή των γάµων της πριγκίπισσας Σοφίας- υπέρ των αγροτικών συνεταιρισµών της Ελλάδας «ίνα ανεγερθούν εκεί σχολαί επιµορφώσεως των αγροτών, οίτινες µετά των εργατών αποτελούν βασικόν τµήµα της σπονδυλικής στήλης του έθνους».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής