Περίπου 4.000 αστυνομικοί και στρατιώτες σε παράλληλες περιπολίες, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπομπή μηνυμάτων, κάμερες και λήψη εικόνας-ήχου σε κοινό «στρατηγείο» Στρατού-Αστυνομίας στη Νέα Βύσσα.
Τα παραπάνω και αρκετά ακόμη περιλαμβάνονται στο plan B της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κλιμάκωσης των τουρκικών ενεργειών, καθώς μετά την έξαρση της πίεσης των καθοδηγούμενων μεταναστευτικών ροών ήρθε μια εκτόνωση, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
Το… power game, το στοίχημα του Εβρου, έχει ελληνική αντίδραση, ειρηνική αλλά ισχυρά αποτρεπτική, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Το νέο σχέδιο έρχεται σε συνεργασία του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, με την επέκταση του φράχτη το επόμενο χρονικό διάστημα σε επιλεγμένα σημεία των 180 χιλιομέτρων της συνορογραμμής. Μέχρι σήμερα είχαν τοποθετηθεί 12,5 χιλιόμετρα φράχτη στα χερσαία σημεία πρόσβασης πριν και μετά τις Καστανιές Εβρου, καθώς στο υπόλοιπο κομμάτι η ανισομέρεια του εδάφους ανέβαζε ψηλά το κόστος δημιουργίας του και υπό τις παρούσες συνθήκες της εποχής που κατασκευάστηκε ήταν απαγορευτική η επέκτασή του.
Τώρα, πλέον, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επέκτασή του περίπου 40 χιλιόμετρα ακόμη, τμηματικά, σε σημεία πρόσβασης με χαμηλή στάθμη ποταμού ή μικρών κομματιών στεριάς που ευνοούν τη διέλευση. Τα σημεία τοποθέτησης που έχουν προτιμηθεί είναι από Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια, Νέα Βύσσα και άλλα.
Την ίδια ώρα, σε ανθρώπινο δυναμικό, στην περιοχή του Εβρου, επιχειρούν επιπλέον 1.000 στρατιώτες, δύο λόχοι καταδρομών και επιπλέον 1.500 αστυνομικοί και συνοροφύλακες. Σε επίπεδο μηχανικών μέσων θα επιχειρούν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά μήκος των συνόρων, τα οποία, σε συνδυασμό με τις κάμερες εδάφους, θα μεταφέρουν εικόνα-ήχο στο κοινό κέντρο επιχειρήσεων Στρατού και Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα στηθεί στη Νέα Βύσσα. Η Ελληνική Αστυνομία θα μετακινήσει ή θα κατασκευάσει και άλλους «Αίαντες» στα σύνορα, ενώ θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού όπως θερμικών καμερών.
Τα παραπάνω είναι μια ισχυρή απάντηση στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, που ανέφερε: «Στέλνουμε 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Εβρο. Οι Ελληνες τραυμάτισαν 164 ανθρώπους. Αναπτύσσουμε 1.000 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να αποτρέψουμε τις επαναπροωθήσεις».
Σημειώνεται πως από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Εβρου έχει αποτραπεί η είσοδος περίπου 37.000 ατόμων, ενώ έχουν συλληφθεί 252 άτομα. Αναφορικά με τις εθνικότητες των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Εβρο, δείχνουν ως χώρες προέλευσης: Αφγανιστάν 64%, Πακιστάν 19%, Τουρκία 5%, Συρία 4%, Σομαλία 2,6%, Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος 5,4%.
Παρότι προκρίνεται η δημιουργία δύο κλειστών κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ένα από τα οποία στις Σέρρες, για τη φιλοξενία των «φρέσκων» ροών, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν ασχοληθεί με το μεταναστευτικό-προσφυγικό επιμένουν πως πρόκειται για λανθασμένη κίνηση. Καθώς οι κρατούμενοι μετανάστες προς διοικητική απέλαση προέρχονται από χώρες που δεν εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα στις αναγκαστικές επαναπροωθήσεις και μόνο επιλεκτικά στις εθελούσιες, κάτι που καθιστά και την περίπτωση αυτή δύσκολη.
Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι η υποβολή αιτημάτων επανεισδοχής στην Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας φάνταζε αδύνατη τη δεδομένη στιγμή, με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι χθες και προχθές επαναπροωθήθηκαν… 24 μετανάστες για τους οποίους είχε γίνει σχετικό αίτημα.
Από την έντυπη έκδοση