Σε χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αποτυπώνεται μια νεαρή γυναίκα να έρχεται στα χέρια με τους άνδρες της αστυνομίας προσπαθώντας μάλιστα να αρπάξει πρώτα τη μάσκα αστυνομικού κι εν συνεχεία να του τραβήξει το όπλο αστυνομικού από την θήκη του.
Η νεαρή καταγράφεται να έχει καταφέρει να βάλει το χέρι της στην λαβή του όπλου, δείχνοντας έτοιμη να το τραβήξει. Ο αστυνομικός την καταλαβαίνει εγκαίρως και να την αποκρούει. Σημειώνεται πως στο σημείο εκείνη τη στιγμή βρίσκονται και μικρά παιδιά.
Υπενθυμίζεται πως τα άγρια επεισόδια σημειώθηκαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να ανακόψει λίγο έξω από την Μόρια περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν πορεία προς τη Μυτιλήνη.
https://youtu.be/5nbI6P5aI-k
Εύφλεκτη η κατάσταση στην Μόρια
Εύφλεκτη κατάσταση μέχρι αργά χθες το βράδυ μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας όπου 200 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν, βρίσκονταν μέσα και έξω από τον περιφραγμένο χώρο του καταυλισμού και διαμαρτύρονταν έντονα.
Οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν δίπλα τους, ενώ υπήρχαν διαβουλεύσεις για το αν θα κάνουν εκ νέου πορεία στη Μυτιλήνη, με τους ψυχραιμότερους να προσπαθούν να δώσουν τέλος στην ένταση που ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί, με διαδήλωση μεταναστών μέσα στη Μυτιλήνη και επεισόδια με μικροφωτιές κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και γύρω χωράφια.
Η τελευταία εστία της έντασης φαίνεται πως ήταν το πέρασμα των μεταναστών που συμμετείχαν στην πρωινή συγκέντρωση μέσα στο χωριό Μόρια. Με αστυνομική συνοδεία περίπου 300 Αφγανοί πέρασαν μέσα από την αγορά του χωριού, με αρκετούς κατοίκους να διαμαρτύρονται, να χτυπούν την καμπάνα και να έρχονται και άλλοι κάτοικοι φωνάζοντας κατά των μεταναστών. Στο χωριό βρέθηκε ο επικεφαλής Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.
https://www.facebook.com/100001650551267/videos/2877759028955754/
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΤ, οι υπεύθυνοι περίμεναν χθες να προκληθούν εντάσεις. «Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Νότης Μηταράκης.
https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/473786079960787/
Το πρωί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι προσπάθησαν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης, τους σταμάτησαν όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Ενα πλήθος περίπου 200 Αφγανών κατάφεραν να ξεφύγουν στα χωράφια και να βάλουν φωτιά κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ μια δεύτερη ομάδα περίπου 400 ατόμων έφτασε στην προκυμαία και τοποθέτησαν σκηνές. Στην επιστροφή τους σημειώθηκε και η ένταση με τους κατοίκους της Μόριας.
Ελεγχος στις ΜΚΟ
Εν τω μεταξύ, χθες κατατέθηκε τροπολογία για τον ουσιαστικό έλεγχο των ΜΚΟ, η οποία ρυθμίζει θέματα που αφορούν τις απευθείας αναθέσεις για επιτάχυνση έργων, τη χρήση υπαρχόντων κτιρίων, ακόμα και ενεργών στρατοπέδων μη επιχειρησιακά αναγκαίων για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων, ενώ ακόμα ορίζει σε πρώτη φάση το χρηματικό ποσό που θα λαμβάνουν οι δήμοι (12,5 ευρώ το άτομο ανά μήνα) που θα φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.
https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/114324283352030/
Στην τροπολογία ιδρύεται το «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» ώστε να υπάρχει αναλυτική καταγραφή ποιοι εργάζονται έμμισθα ή εθελοντικά μέσα στους επόμενους 3 μήνες, ενώ ο υπουργός θα ορίζει τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά εγγραφής. Τέλος, συστήνεται στο Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων λογαριασμός με το όνομα « Ταμείο αλληλεγγύης», ο οποίος θα χρηματοδοτεί τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο και ετήσια θα διαχειρίζεται 25 εκατ. ευρώ.
Χθες λύθηκε και το μεγάλο πρόβλημα με δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστους αιτούντες άσυλο. Ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) θα δίνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνή προστασία. Ο 11ψήφιος αριθμός θα εκδίδεται από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε μετανάστες. Τέλος, η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του ΠΑΑΥΠΑ, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).