Προωθώντας την ιδέα της επανάχρησης, αφήνει το δικό της μοναδικό οικολογικό «αποτύπωμα», δίνοντας… «ζωή» σε παλιές μητρικές κάρτες υπολογιστών και στηρίζοντας έμπρακτα την ανακύκλωση hi-tech εξοπλισμού.
Σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων και άρχισε να ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων -σχεδόν από τύχη- πριν από επτά χρόνια. «Είχαμε ένα παλιό γραφείο με υπολογιστές και έπρεπε να το αδειάσουμε. Η ενασχόληση με τα κοσμήματα προέκυψε τυχαία. Ανάμεσα στον εξοπλισμό ήταν και πληκτρολόγια με γερμανικό αλφάβητο. Τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα και με αυτά έκανα τα πρώτα κολιέ και σκουλαρίκια. Αρεσαν και έτσι συνέχισα», είπε στον «Ε.Τ.». Μέχρι σήμερα έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει χιλιάδες κοσμήματα και αξεσουάρ, όλα με τα χέρια της. «Χρησιμοποιώ κυρίως παλιές μητρικές κάρτες υπολογιστών, πιο γνωστές ως πλακέτες, αλλά και καλώδια και πυκνωτές. Βρίσκω στις πρώτες ύλες σε παλιούς υπολογιστές, Play Station, Game Boy, router, τάμπλετ, τροφοδοτικά, τα οποία μεταφέρω στο εργαστήριό μου και πιάνω δουλειά. Συνήθως κάθε κομμάτι απαιτεί τουλάχιστον τρεις μέρες εργασία καθώς υπάρχουν πολλά στάδια επεξεργασίας. Τα διαθέτω στη χονδρική και οι πελάτες μου μεταφέρουν πολύ θετικά σχόλια από τους καταναλωτές τους», πρόσθεσε. Η επιχείρησή της ονομάζεται Reλακ («Re» από την ανακύκλωση/επανάχρηση και «λακ» για την τύχη). Οι συλλογές αποτελούνται από χειροποίητα δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κολιέ, μανικετόκουμπα, μπρελόκ, καρφίτσες, σουβέρ και παπιγιόν με ασημένιες λεπτομέρειες, ενώ μερικά προϊόντα είναι φτιαγμένα από σπάνιες/αναντικατάστατες μητρικές κάρτες. Οι σειρές διακρίνονται, μάλιστα, και από την τοπικότητα, αφού το εργαστήρι δημιουργεί και μπρελόκ από πλακέτες και μητρικές κάρτες ηλεκτρονικών υπολογιστών, δίνοντας σχήμα σε κάποια από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, όπως ο Λευκός Πύργος, ο πύργος του ΟΤΕ στη ΔΕΘ, αλλά και ο δικέφαλος αετός,το σύμβολο της ομάδας του ΠΑΟΚ.
Αρχικά, οι δημιουργίες της πωλούνταν στη Γερμανία και σιγά σιγά άρχισε να συνεργάζεται με τα καταστήματα στη Γαλλία, ενώ πλέον τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ της διατίθενται στην Κύπρο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. «Κυρίως τα προμηθεύονται εταιρίες που έχουν οικολογική ευαισθησία. Πρόκειται για γκαλερί και για καταστήματα που προωθούν την ανακύκλωση, την επανάχρηση και στηρίζουν δημιουργούς που “παντρεύουν” την παράδοση και κάτι σύγχρονο», είπε.
Οι μαγευτικές φωτογραφίες απο τη «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά [εικόνες - βίντεο]
«Σκοπός της προσπάθειας είναι να προσφέρουμε μια δεύτερη “κομψή” ζωή σε υλικά που, αντί να επιβαρύνουν το περιβάλλον, θα στολίζουν και θα ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας. Η μελέτη και κατασκευή των κοσμημάτων γίνεται με μεγάλη προσοχή, σεβασμό και αγάπη προς το περιβάλλον. Ολα είναι “στο χέρι” και προσπαθώ να αξιοποιώ τα πάντα. Εμπνευσή μου είναι κυρίως η φύση», είπε. Η συσκευασία των κοσμημάτων είναι ανακυκλώσιμη και όλες οι κάρτες είναι από χαρτί που έχει φτιαχτεί από το πλαγκτόν της Βενετίας. Παράλληλα, η σειρά «Νερό» της Reλακ Tech Jewelry (που αποτελείται από καρχαρίες και ψάρια) διατίθεται στην ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής ΜΚΟ iSea. Ετσι, με κάθε αγορά από τη συγκεκριμένη συλλογή, o πελάτης συμβάλλει έμπρακτα στις δράσεις της οργάνωσης για την προστασία των καρχαριών.
Δείτε μερικές από τις ξεχωριστές δημιουργίες:
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου