Οι πλαστικοί χειρουργοί του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» τις επόμενες ημέρες, κι εφόσον το επιτρέπει η πορεία της αποθεραπείας της μικρής ασθενούς θα επιχειρήσουν την αποκατάσταση του μερικώς ακρωτηριασμένου ποδιού της.
Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» την Τρίτη, το παιδί νοσηλεύεται στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου από τους γιατρούς της οποίας υποβλήθηκε σε μερικό ακρωτηριασμό.
«Λόγω των ισχαιμικών νεκρώσεων, που επήλθαν στο αριστερό κάτω άκρο συνεπεία των μικροεμβολών, έγινε αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού και θα ακολουθήσει η πλαστική αποκατάσταση του σκέλους» αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί.
Σύμφωνα με το ιστορικό που δίνει το Παίδων, «η ανήλικη Ν. Α., 5 χρονών, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, διακομιζόμενη από Ιδιωτικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα με τη διάγνωση της Μηνιγγιτιδοκοκκικής Σηψαιμίας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παρέμεινε νοσηλευόμενη για μία εβδομάδα και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στο Τμήμα Λοιμώξεων της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής».
Διευκρινίζεται επίσης πως «σε κανένα στάδιο της νοσηλείας της η μικρή ασθενής δεν παρουσίασε συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή της, παρόλα αυτά εμφάνισε μία σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της νόσου που αφορούσε την ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου, επιπλοκή η οποία συνήθως δεν προλαμβάνεται».
Παιδίατροι: Η νόσος προλαμβάνεται, η επιπλοκή της όχι
Σε αντίθεση με την επιπλοκή (ισχαιμική νέκρωση) της μηνιγγίτιδας που δεν προλαμβάνεται, οι παιδίατροι υπενθυμίζουν ωστόσο πως η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Το περίφημο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β δεν εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ούτε και αποζημιώνεται. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στα σχετικά στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας.
Καθηγητής ΕΜΠ: «Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν της Βαλένθια»
«Τα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα σήμερα οφείλονται κυρίως στο στέλεχος της οροομάδας Β, καθώς ο παιδικός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί για τους τύπους C, Y, W της μηνιγγίτιδας όπως και για άλλα στελέχη που προκαλούν τη νόσο όπως ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας και ο αιμόφιλος ινφλουέντσας Β» λέει ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιατρων Αττικής κ. Κώστας Νταλούκας.
Σε κάθε περίπτωση, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι μια πολύ επικίνδυνη μεταδοτική νόσος, με πολύ υψηλή θνητότητα (10%) και η οποία προκαλεί πολύ σοβαρές βλάβες, όπως διαταραχές της ακοής, νευρολογικά ελλείμματα ή διαταραχές της γνωσιακής λειτουργίας και ακρωτηριασμούς άκρων σε ποσοστό 20%.
Μάλιστα, νοσούν και κινδυνεύουν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό βρέφη και νήπια έως 4 ετών. Στην ομάδα αυτή τα συμπτώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ασαφή, η διάγνωση είναι πολύ δυσκολότερη και συνήθως καθυστερεί, με ολέθρια συνήθως αποτελέσματα.
«Δυστυχώς παρόλο που τα κρούσματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στον ορότυπο Β, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δεν ενέκρινε την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υγείας να μην το χορηγεί δωρεάν στα παιδιά, ούτε καν έστω με ποσοστό συμμετοχής. Το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β δεν αναφέρεται ούτε ως σύσταση για εμβολιασμό στο ΕΠΕ με την υποσημείωση «δεν αποζημιώνεται» τονίζει ο κ. Νταλούκας, ο οποίος έχει θέσει τους τελευταίους μήνες επανειλημμένως τους επιστημονικούς προβληματισμούς του οργάνου που εκπροσωπεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα.
«Σφυρίζει» αδιάφορα το υπουργείο Υγείας
Με ένα υποτονικό ενημερωτικό σημείωμα – και όχι με επίσημη ανακοίνωση- επέλεξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τοποθετηθεί στο μείζον θέμα της ένταξης του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών – ένα θέμα που ήρθε δραματικά στο προσκήνιο μετά τη νόσηση του 5χρονου κοριτσιού και τη βαριά επιπλοκή που εμφάνισε και οδήγησε σε μερικό ακρωτηριασμό.
«Σε ό,τι αφορά την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας ότι:
α) σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του είναι ασφαλές,
β) στη χώρα μας στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης και η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή
γ)σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου, δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β με ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών,
γνωμοδότησε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών» αναφέρει στο σημείωμα το υπουργείο Υγείας.
Προσθέτει, μάλιστα, προς επίρρωση του ισχυρισμού του ότι «ο εμβολιασμός έναντι του μηνιγγιτιδόκκου οροομάδας Β έχει πραγματοποιηθεί μόνο στη Βρετανία (η οποία έχει τα τριπλάσια περιστατικά από την Ελλάδα)», θέση η οποία γεννά τουλάχιστον την απορία για το σκεπτικό του αλλά και για συγκρίσιμο των μεγεθών, καθώς η Βρετανία έχει εξαπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα…
«Φέτος εμβολιάζονται παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εμβολιασμός δεν είναι μαζικός αλλά περιορίζεται μόνο στα παιδιά αυτής της ηλικίας» καταλήγει το σημείωμα, χωρίς να αποσαφηνίζει ποιας ηλικίας παιδιά αφορά έστω ο σποραδικός εμβολιασμός.