Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε η πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον «νεοχωρίτη» μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ (η Μητρόπολη ανήκει διοικητικά στην Ελλαδική Εκκλησία και πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο) να συμμετάσχει στη δική του αντιπροσωπεία στην πανορθόδοξη Σύνοδο. Αμεση υπήρξε η αντίδραση της Ελλαδικής Εκκλησίας η οποία απαγόρευσε, στην ουσία, στον ιεράρχη να μετάσχει στην Πατριαρχική αντιπροσωπεία.
Οπως ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) που συνεδρίασε χθες στη Μονή Πετράκη: «αποφάσισε να μην επιτρέψει την κατά τα ανωτέρω συμμετοχή του, λαβούσα υπ’ όψιν αφ’ ενός μεν ότι η Πατριαρχική Πράξη του 1928 δεν περιλαμβάνει κάτι σχετικό, αφ’ ετέρου δε τυγχάνει κανονικώς άτοπο να μετέχει ο αυτός Ιεράρχης σε Συνοδικά Όργανα δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενέργεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προκάλεσε την οργή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αλλά και πολλών μητροπολιτών. Μάλιστα, κορυφαίος ιεράρχης κάνει λόγο για «αιτία πολέμου» γιατί, όπως σχολιάζει, ενώ από όλες τις πλευρές (Αρχιεπισκοπή, ΥΠΕΞ) έχουν καταβληθεί προσπάθειες να εκτονωθεί η ένταση, λίγο πριν από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, ωστόσο δεν τηρούνται τα προσχήματα.
Εδώ και αρκετό καιρό το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να γνωρίζει τις προθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προς το καθεστώς των Νέων Χωρών και τις αλλαγές που σχεδιάζει. Για τον λόγο αυτό είχε αναλάβει πρωτοβουλίες να πέσουν οι τόνοι με στόχο, βέβαια, εν όψει της πανόρθοδοξης Συνόδου τον Ιούνιο, η Ορθοδοξία να εμφανιστεί προς τα έξω ενωμένη και όχι διχασμένη.
Το τι θα συμβεί τελικά είναι για την ώρα άγνωστο.
Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και κάτω από ποιες συνθήκες θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες οι οποίοι θα εξεταστούν λεπτομερώς στη συνεδρίαση της έκτακτης Ιεραρχίας στις 24 και 25 του μήνα. Βεβαίως, θα εξαρτηθεί και από την «ενεργοποίηση» ή όχι του υπουργείου Εξωτερικών με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο.
Πάντως, όλο το μυστικό της άγριας κόντρας μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου κρύβεται στο καθεστώς που διέπει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών (υπάγονται πνευματικά στο Φανάρι και παραχωρήθηκαν διοικητικά στην Ελλαδική Εκκλησία με την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928) και της δικαιοδοσίας σε αυτές του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Γενάρη οι σχέσεις Ιερώνυμου –Βαρθολομαίου έφτασαν επικίνδυνα στα άκρα. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη σύναξη της Γενεύης και μάλιστα κατέθεσε στο αρχείο της Ιεράς Συνόδου απόρρητο φάκελο με το οποίον εξηγούσε τα πραγματικά αίτια που δεν συμμετείχε. Οι λόγοι «δεν ήσαν προσωπικοί αλλά προέρχονταν από ενέργειες που υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της» είχε γνωστοποιήσει η Ιερά Σύνοδος.
126 εκατ. ευρώ για συσσίτια και απόρους
Περίπου 126 εκατομμύρια ευρώ δαπάνησαν πέρυσι η Αρχιεπισκοπή και οι Μητροπόλεις για τα συσσίτια και τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων τους.
Οπως έγινε γνωστό χθες από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, πέρυσι στα συσσίτια προσήλθαν 513.729 άποροι και κόστισαν 29 εκατομμύρια ενώ δεύτερη σε ύψος δαπάνη είναι εκείνη για τα γηροκομεία με 25 εκατ.
Συνολικά 1.267.147 πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας απευθύνθηκαν και έλαβαν βοήθεια από την Εκκλησία μέσα στο 2015 είτε αυτή ήταν ένα πιάτο φαγητό, είτε φάρμακα, περίθαλψη, είδη πρώτης ανάγκης, ψυχολογική στήριξη, καθώς, επίσης, φοίτηση σε σχολείο, διαμονή σε γηροκομείο, άσυλο, εστία ή οικοτροφείο.
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ