Συγκεκριμένα, η δυνατότητα επιχορήγησης του ποσού θα δίνεται για κάθε αγριογούρουνο που θηρεύουν ή ανευρίσκουν νεκρό οι κυνηγοί των συνεργειών δίωξης και των ομάδων κυνηγών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές όπου λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΦΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας και Ξάνθης, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ.
Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν σημαντικά οι επικίνδυνες παραβάσεις κατά την οδήγηση το 2024
Όπως αναφέρει το dasarxeio.com με την ΚΥΑ 3067/297195/2019 (Β’ 4270) εγκρίθηκε η λήψη ειδικών διαχειριστικών μέτρων καθώς και μέτρων επιτήρησης και ελέγχου για την πρόληψη εισόδου και περαιτέρω διασποράς της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε δύο περιοχές των Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης που βρίσκονται κοντά στο χωριό Mochure της Βουλγαρίας, όπου στις 24.10.2019 επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου, σε απόσταση 1,2 χλμ. από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει η ΚΥΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές (Υποπεριοχή I και ΙΙ) είναι και η απαγόρευση οποιασδήποτε ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων της θήρας -πλην της θήρας αγριόχοιρου-, της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των δασών, του αγροτουρισμού και της βόσκησης εκτρεφόμενων ειδών (βοοειδή, αιγοπρόβατα). Η θήρα του αγριόχοιρου επεκτείνεται και διενεργείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας και χωρίς περιορισμούς στην κάρπωση, με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου