Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως για τους αγοραστές σπιτιών η πιο ελκυστική πτυχή αυτού του ηφαιστειακού νησιού, μπορεί να είναι οι τιμές των κατοικιών.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, συνέβαλε και στην πτώση των τιμών των ακινήτων και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει πως παρά την πτώση των τιμών η αξία των ακινήτων στη Σαντορίνη εξακολουθεί να είναι από τις πιο υψηλές στις Κυκλάδες.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα σχολιάζει ότι αν και οι Ευρωπαίοι εδώ και καιρό είναι αυτοί που έχουν αγοράσει ιδιοκτησία στο νησί, τώρα Κινέζοι και Αμερικανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της διαφοράς στην ισοτιμίας των νομισμάτων τους με το ευρώ.
Καιρός: Σταδιακή βελτίωση με άνοδο της θερμοκρασίας - Νέα κακοκαιρία τύπου Π από την Τρίτη
Σχετικά με την τιμή των ακινήτων, αυτή εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται το σπίτι. Οι υψηλότερες τιμές συναντώνται στο Ημεροβίγλι, στο Μεγαλοχώρι και στην Οία. Στην Οία ένα παραδοσιακό σπίτι με τρεις κρεβατοκάμαρες και τρία μπάνια, αλλά και με εξωτερική πισίνα φτάνει τα 1,2 εκατ. ευρώ, γράφουν οι FT. Ενώ στο Μεγαλοχώρι ένα σπίτι με τέσσερις κρεβατοκάμαρες με μεγάλη αυλή και εξωτερική πισίνα αγγίζει την τιμή των 695.000 ευρώ.
Όσον αφορά στις ενοικιάσεις ο κ. Ηλιάδης λέει πως ανάλογα με την τοποθεσία και τη γειτνίαση με τη θάλασσα, η ενοικίαση μιας εβδομάδας κατά τη διάρκεια της αιχμής της άνοιξης και του καλοκαιριού σε ένα ανακαινισμένο σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων σε ορισμένα τμήματα του νησιού φτάνει έως και 10.000 ευρώ, κερδίζοντας μια απόδοση της τάξης του 8 τοις εκατό.
Μικρότερα σπίτια κοντά στην παραλία, σε χωριά, όπως το Καμάρι κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 ευρώ την εβδομάδα, λέει ο ίδιος.
Ωστόσο η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που επικρατεί, όπως και το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προβληματίζει τόσο τους μεσίτες, όσο και τους επενδυτές
«Το ζήτημα της οικονομικής σταθερότητας εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τις κτηματομεσίτες επενδύσεις. Ένα Grexit θα μπορούσε να σημάνει μια ραγδαία υποτίμηση των ακινήτων και ταυτόχρονα υψηλότερη φορολογία για τα ακίνητα και κανένα από αυτά τα δύο σενάρια δεν είναι καλά σενάρια για τους ξένους επενδυτές» λέει στους FT ο κ. Μουλάς.