Οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο εργαστήρια παρασκευής και νόθευσης αλκοολούχων ποτών στο Καματερό και ένα κοντέινερ-αποθήκη στον Ασπρόπυργο, ενώ συνελήφθησαν εννέα άτομα και αναζητούνται άλλα έξι.
Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται ότι δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά και συστηματικά με την εισαγωγή, παρασκευή, επανατυποποίηση, νόθευση και περαιτέρω διάθεση στην αγορά παράνομων αλκοολούχων ποτών, τα οποία προέρχονταν -κατά κύριο λόγο- από τη Βουλγαρία και όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης και η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Ιωάννα Ροτζιώκου, προμήθευαν κάβες και άλλα καταστήματα στην Αττική, αλλά και άλλους πελάτες πανελλαδικά.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης κατασχέθηκαν πάνω από ένας τόνος αιθυλικής αλκοόλης, περισσότερες από 28.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων αλκοολούχων ποτών, ποσότητες ποτών (690 λίτρα ούζο, 300 λίτρα κονιάκ και 110 λίτρα μαστίχα), καθώς και πλήρης εξοπλισμός νόθευσης ποτών, ειδικότερα πλήθος από φιάλες βενζίνης, κόλλες, παλέτες, ανυψωτικά μηχανήματα κ.λπ. Επίσης, κατασχέθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα Ιδιωτικής Χρήσης και δύο μοτοσικλέτες, καθώς και 32.330 ευρώ.
Σύμφωνα με το αρμόδιο τελωνείο, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχονται περίπου στο ποσό των 300.000 ευρώ, με το οικονομικό όφελος των μελών της να ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.
Τρίκαλα: Ανοίγει σε 6 μέρες για τους επισκέπτες ο Μύλος των Ξωτικών
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Τζεφέρης, «πέρα από την οικονομική διάσταση της υπόθεσης, πολύ σοβαρή παράμετρος είναι οι επιπτώσεις που επιφέρουν οι εγκληματικές δραστηριότητες αυτού του τύπου στον τομέα της δημόσιας υγείας, που αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο».
Ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής ανέφερε πως βασικό χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι λειτουργούσε με επαγγελματική δομή και ιεραρχία, κατανεμημένη σε τρεις υποομάδες, οι αρχηγοί των οποίων διασυνδέονταν μεταξύ τους και ρύθμιζαν όλα τα επιμέρους στάδια της παράνομης δραστηριότητάς τους, από τη νόθευση και την τυποποίηση έως και το τελικό στάδιο της διακίνησης των παραποιημένων αλκοολούχων ποτών.
Τα μέλη των υποομάδων δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τη δράση των Αρχών σε περίπτωση διακρίβωσης της δράσης τους, ενώ σε κάθε στάδιο των δραστηριοτήτων τους επιδείκνυαν ιδιαίτερη προσοχή, με ενισχυμένα μέτρα αντιπαρακολούθησης και χρήση κωδικών επικοινωνίας για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.
Τα μέλη της σπείρας που δρούσε στην Αττική, είχαν αναπτύξει κωδικές ονομασίες για τα ποτά, προκειμένου σε περίπτωση που παρακολουθούνται τα τηλέφωνα να μην δίνουν στίγμα για την δράση τους.
Έτσι, το ποτό Haig ήταν το “Η”, τα χρήματα λέγονταν “λουλούδια και τριαντάφυλλα”, το Johny Walker “άνδρας”, το Bacardi “νυχτερίδα” ή Batman, το Johny Walker Black Label το έλεγαν… βλάκα, ενώ τα ρέστα τους έδωσαν στην βότκα “Absolut” που την αποκαλούσαν “χοντρή που@@@α”.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ