«Ο 15χρονος Zemar έφτασε τον περασμένο μήνα από το Αφγανιστάν στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, στο νησί της Λέσβου. Είχε ζήσει σειρά από τραυματικές εμπειρίες και μόλις είχε χωριστεί από την οικογένειά του. Χρειαζόταν ηρεμία. Αλλά δεν τη βρήκε. Το πρώτο του βράδυ εκεί κάποιος έκλεψε την τσάντα του. Η απώλεια αυτή επιδείνωσε τη μοναξιά που ένιωθε. «Μου πήραν τα πάντα», λέει. «Δεν είχα κανέναν να μιλήσω». Λίγα βράδια αργότερα, δέχθηκε επίθεση από τρεις ενήλικους άντρες ενώ κοιμόταν. Ξύπνησε, τούς απώθησε και κατέφυγε σε μια αστυνομική περίπολο στην κεντρική πύλη της Μόριας.
Οπως λέει, πέρασε το βράδυ στο πεζοδρόμιο ασφαλής, αλλά χωρίς να μπορεί να εξηγήσει στους αστυνομικούς τι είχε γίνει, καθώς δεν υπήρχε διερμηνέας. Στη Μόρια, ο πληθυσμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης έφτασε τους 13.842. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ως τώρα -πέντε φορές πάνω από την χωρητικότητά του- που ζει σε κοντέινερ και σκηνές μέσα στο κέντρο καθώς και σε έναν παρακείμενο ελαιώνα.
Σχεδόν 1.060 παιδιά, τα περισσότερα στην εφηβεία, ζουν στη Μόρια χωρίς γονείς ή συγγενείς. Τα μισά από αυτά φιλοξενούνται σε τέσσερις προστατευμένες πτέρυγες με σήμανση Α έως Δ και μια Ασφαλή Ζώνη, τα υπόλοιπα όμως είναι αναγκασμένα να κοιμούνται σε μια μεγάλη σκηνή, γνωστή ως Rubb Hall, όπου μένουν επίσης ενήλικοι αιτούντες άσυλο.
Με την ιστορία του Zemar, ενός από τα δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά, ξεκινάει ένα ακόμα κείμενο της Υπατης Αρμοστείας προκειμένου να ευαισθητοποιήσει για τα όσα ανείπωτα συμβαίνουν στη Μόρια. Το όνομα Zemar χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του παιδιού, το οποίο είναι ένα από τα πολλά ανήλικα που η ψυχή και το σώμα τους δοκιμάζονται στη Μόρια. Οι ιστορίες τους σοκάρουν.
Οταν οι Ταλιμπάν σκότωσαν τον μεγαλύτερο αδερφό του Zemar με την αιτιολογία ότι συνεργαζόταν με τις αφγανικές αρχές, χωρίστηκε βίαια από τους γονείς του σε μια τουρκική παραλία όταν οι διακινητές τούς ανάγκασαν να επιβιβαστούν, μαζί με άλλα 50 άτομα, σε ένα μικρό φουσκωτό σκάφος μέσα στη νύχτα, με προορισμό τη Λέσβο.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Κάποιοι δεν κατάφεραν να μπουν εγκαίρως στο σκάφος κι έτσι έμειναν πίσω. «Μητέρα; πατέρα; Πού είστε;», ούρλιαζε ο Zemar μέσα στο σκοτάδι, χωρίς όμως να πάρει καμία απάντηση. «Στην Πτέρυγα Α είναι καλύτερα, όμως τα αγόρια είναι ευέξαπτα», λέει ο Zemar. «Ορισμένες φορές καυγαδίζουν. Οποτε με βλέπουν, με παρενοχλούν. Τις προάλλες, κάποιος τράβηξε μαχαίρι και τραυματίστηκε ένα αγόρι», προσθέτει.
Ο υπερπληθυσμός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Λέσβο, Σάμο και Λέρο με πενταπλάσιο αριθμό μεταναστών να διαμένουν εκεί ξεκίνησε πάλι να δημιουργεί εντάσεις και διαμαρτυρίες. Χθες στη Σάμο ξέσπασε μεγάλή φωτιά στο ΚΥΤ στο Βαθύ μετά από αιματηρά επεισόδια μεταξύ Σύρων και Αφγανών, τα οποία είχαν ξεκινήσει από μεταξύ τους συμπλοκή μέσα στην πόλη. Τρεις Σύροι μεταφέρθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, ενώ οι 9 άτομα συνελήφθησαν.
Αντιδράσεις
Κάτοικοι στη Σκάλα Συκαμνιάς το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποίησαν πορεία κατά πλοίου ΜΚΟ το οποίο βοηθά στις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών. Το σκάφος «Open Arms» της ΜΚΟ «Proactiva» έφτασε στη Σκάλα την Κυριακή και παρέμεινε αγκυροβολημένο μέχρι και χθες 200 μέτρα από το λιμάνι. Ταυτόχρονα και ο Δήμος Σερρών αντιδρά στο ενδεχόμενο δημιουργίας και τρίτου Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στα διοικητικά όριά του. Ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Χρυσάφης, απειλεί με κινητοποιήσεις και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Μη μας θεωρείτε δεδομένους».
Για αρκετές μέρες πλανιόταν η φήμη ότι σε περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της πόλης, η οποία ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σχεδόν γειτνιάζει με τα δύο Κέντρα που λειτουργούν σήμερα στην πόλη, θα στηθεί νέα δομή Φιλοξενίας Μεταναστών. Οι φήμες άρχισαν να επιβεβαιώνονται όταν στο σημείο εμφανίστηκαν στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τα οποία μετρούσαν τις διαστάσεις του χώρου! Οι τοπικές αρχές ενημερώθηκαν από… πολίτες, οι οποίοι είδαν τα στελέχη του ΔΟΜ να κάνουν τις μετρήσεις.
«Δεν θα το επιτρέψουμε. Μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα καλέσω σε έκτακτη συνεδρίαση, θα αποτρέψουμε το ενδεχόμενο του τρίτου Κέντρου Φιλοξενίας. Ηδη κάνουμε κινήσεις τόσο στο προσκήνιο όσο και το παρασκήνιο. Κανείς δεν θα πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους…», δήλωσε ο κ. Χρυσάφης μόλις ενημερώθηκε για τις μετρήσεις του ΔΟΜ. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι στις Σέρρες λειτουργούν ήδη δύο Κέντρα τα οποία φιλοξενούν περισσότερους από 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες.
Από την έντυπη έκδοση