Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «έχουμε κάνει μία καλή αρχή και έχουμε δημιουργήσει μία καλή δυναμική για να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, σε σχέση με το αποτύπωμα των πρώτων 100 ημερών, ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως η νέα κυβέρνηση νοιάζεται για όλους τους Ελληνες και ιδίως για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά διαπιστώνουν ταυτόχρονα ότι αλλάζει και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όπου ο «πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο με διαδοχικές συναντήσεις με ξένους ηγέτες και διεθνείς επενδυτές».
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, στη Βουλή βρίσκεται ήδη το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η εφαρμογή του οποίου εκτιμάται ότι μπορεί να προσθέσει επιπλέον ΑΕΠ 5% σε βάθος δεκαετίας. Σε δημόσια διαβούλευση έχουν τεθεί τα νομοσχέδια για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που αναμένεται να μειώσει δραστικά το φόρτο των δικαστηρίων και να συμβάλει στην επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς και για τα μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
Εως τις αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα ακολουθήσουν ως το τέλος του έτους το νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, η μεταρρύθμιση για μεγαλύτερη αυτονομία στα πανεπιστήμια και το νέο ασφαλιστικό.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης το νόμο που θα απαλλάσσει τη ΔΕΗ από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δημοσίου σε θέματα καθημερινής λειτουργίας και θα χωρίζει τη ΔΕΠΑ σε δύο τμήματα (ΔΕΠΑ Εμπορία και ΔΕΠΑ Υποδομές) και θα προσδιορίζει τη νέα μέθοδο για την ιδιωτικοποίησή της, καθώς και την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής», που εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, τις τράπεζες, τους μετόχους, τους επενδυτές, το Δημόσιο και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.
Μέχρι τον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί και η διακομματική διαβούλευση για την ψήφο των ομογενών, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 αισιόδοξος ότι «θα βρούμε πάνω από 200 βουλευτές», προσθέτοντας ότι «είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα αν θέλει τελικά να είναι αυτός ο οποίος θα μας επιτρέψει να πούμε για πρώτη φορά ότι βρήκαμε 300 βουλευτές».
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε διατεθειμένος να υποχωρήσει στο θέμα της επιστολικής ψήφου γιατί -όπως εξήγησε- «θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον, που είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα». Ξεκαθάρισε όμως ότι «το μόνο στο οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω είναι στο αυτονόητο, ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν από το εξωτερικό θα προσμετράται στην επικράτεια».
Αναφέρθηκε επίσης στη συνταγματική αναθεώρηση, επαναλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, ότι την αποσυνδέει από το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Δήλωσε ότι θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και για το εκλογικό σύστημα και ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει, αλλά «δεν κάνω έκπτωση -όπως είπε- στην κεντρική μου αρχή ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα και ότι αυτός ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει».
Εθεσε μάλιστα εκ νέου τους πάντες προ των ευθυνών τους επαναλαμβάνοντας πως «αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους που απαιτούνται, τότε οι επόμενες εκλογές -επειδή δεν εκτιμώ ότι με την απλή αναλογική θα σχηματιστεί κυβέρνηση- θα είναι διπλές εκλογές».
Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών, στην κυβέρνηση επισημαίνουν τη θεματική βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας, με ενδεικτικό το δείκτη οικονομικού κλίματος, που σημείωσε τον Σεπτέμβριο την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε -για πρώτη φορά στην ιστορία της- έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο, ενώ το δεκαετές ομόλογο είχε επιτόκιο μόλις 1,5% από 3,9% λίγους μήνες πριν.
Ως αποφάσεις που συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος θεωρούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% νωρίτερα από ό,τι είχε δεσμευτεί η Ν.Δ. προεκλογικά, αλλά και μέτρα όπως η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, η χορήγηση 66.000 αυξημένων συντάξεων χηρείας, η επιστροφή οφειλών του ΕΦΚΑ, περίπου 100 εκατ. ευρώ, στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και η αύξηση κατά 10 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης.
Στην κυβέρνηση θεωρούν σημαντικό που έκλεισαν και εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, η κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια, η απενεργοποίηση της «ωρολογιακής βόμβας» της ΔΕΗ, η επαναφορά της κυβερνησιμότητας σε δήμους και περιφέρειες.
Οσον αφορά την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, την πλήρη και δωρεάν περίθαλψη στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι, καθώς και το τέλος που δόθηκε στις ουρές της ντροπής έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας με βαριές ασθένειες.
Από την έντυπη έκδοση