Χωρίς διοικητή και καθημερινά οι εργαζομένοι πρέπει να δημιουργούν νέους χώρους μέσα στα χωράφια για τους εκατοντάδες μετανάστες που φτάνουν. Μόνο την Παρασκευή, μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν 605 αφίξεις, με τους 247 να προσπαθούν να βρουν ένα κομμάτι γης στο ασφυκτικά γεμάτο ΚΥΤ της Μόριας.
Από τους περίπου 28.000 μετανάστες που ζουν σε δομές στα ελληνικά νησιά, η συντριπτική πλειοψηφία, 13.643, ζει στη Λέσβο, με τους εργαζόμενους των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης να ενημερώνουν τον εισαγγελέα όπως και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, καθώς δεν ξέρουν πού να πηγαίνουν τους μετανάστες που διασώζουν, όλες οι δομές είναι γεμάτες!
Συναντήσεις
Ο «γόρδιος» δεσμός του προσφυγικού ήταν όλο το Σαββατοκύριακο στο επίκεντρο των αρμόδιων υπουργείων και του πρωθυπουργικού γραφείου, με δύο ευρείες συσκέψεις και νέες συμπληρωματικές αποφάσεις-δράσεις.
Ωστόσο ούτε και τις επόμενες ημέρες ο φάκελος του μεταναστευτικού θα φύγει από τα χέρια του Ελληνα πρωθυπουργού, καθώς θα είναι βασικό θέμα στην ατζέντα του στις συναντήσεις που θα έχει τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Μαζί με τον πρωθυπουργό και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν κ. Idrees Zaman από τον οποίο θα ζητήσει να επιταχυνθούν οι επιστροφές Αφγανών υπηκόων από την Ελλάδα στην πατρίδα τους, αλλά και με την επικεφαλής της UNICEF, εκτελεστική διευθύντρια κα Henrietta Fore για την ενίσχυση της συνεργασίας στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού που αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά.
Επίσης προγραμματίζονται διμερείς συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Πακιστάν και του Ιράκ, δύο χώρες προέλευσης σοβαρών μεταναστευτικών ροών στη χώρα. Ο κ. Κουμουτσάκος θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο με τον οποίον, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει τρόπους με τους οποίους η Εκκλησία της Αμερικής θα μπορούσε, από πλευράς της, να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.
Αποφάσεις
Οι ανεξέλεγκτες πλέον ροές από την Τουρκία στα νησιά την τελευταία εβδομάδα με περισσότερες από 2.500 αφίξεις κινητοποίησαν για δεύτερη φορά το Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αποφασίστηκε:
* Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών
* Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο
* Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)
Νέα σύσκεψη
Χθες ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη και στο υπουργείο Αμυνας μεταξύ του υπουργού και της στρατιωτικής ηγεσίας με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και το Λιμενικό Σώμα.
Η σύσκεψη ήταν καθαρά επιχειρησιακή και αποφασίστηκε να ενισχυθεί η θαλάσσια επιτήρηση και το έργο των διασώσεων και από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η επιμονή για καλύτερη ενεργοποίηση των σκαφών της Frontex που μπορούν να εντοπίζουν βάρκες σχεδόν πριν αναχωρήσουν από τα τουρκικά παράλια, ώστε να ενημερώνονται άμεσα οι τουρκικές αρχές από τη Frontex και να λειτουργούν ανάλογα.
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε πασίγνωστο δικηγόρο που εισέβαλε με όπλο στο Δικαστικό Μέγαρο
Επίσης το υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισε ενίσχυση των Λιμεναρχείων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς οι διασώσεις είναι δεκάδες καθημερινά και οι λιμενικοί έχουν –για ακόμα μία φορά– εξαντλήσει τις δυνάμεις τους με συνεχόμενες βάρδιες ημερών. Και για αυτό το υπουργείο αναζητά να βρει λύση για την άμεση ενίσχυση των Λιμεναρχείων με πρώτο αυτό της Λέσβου.
Ωστόσο την προηγούμενη Τετάρτη «αγκάθι» στην ανάσα των λιμενικών αρχών των νησιών έδωσε η απόφαση του Συμβουλίου Προσφυγών Μεταθέσεων η οποία ακύρωσε 29 μεταθέσεις προς τα Λιμεναρχεία του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων, ενώ στον «αέρα» είναι ακόμα 20 που θα συζητηθούν εκ νέου αυτή την εβδομάδα, καθώς για πρώτη φορά η συνεδρίαση έγινε σε 2 μέρη.
Αναστολή υπηρεσιών
Τη στιγμή που τα νησιά του Αιγαίου ασφυκτιούν από την υπερσυγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων και τα αιτήματα χορήγησης ασύλου περιμένουν κατά χιλιάδες να εξεταστούν, η ΜΕΤΑδραση αναστέλλει τους 350 διερμηνείς της από την Υπηρεσία Ασύλου μετά από 7μηνη καθυστέρηση στην πληρωμή των οφειλόμενων μισθών.
Το ζήτημα της διερμηνείας είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια, με τις ανάγκες στα κέντρα φιλοξενίας και στις κρατικές υπηρεσίες να είναι τεράστιες. Ωστόσο εδώ και μήνες δεν έχουν καταβληθεί στη ΜΕΤΑδραση, μία από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες ΜΚΟ που ασχολείται κυρίως με ζητήματα ανηλίκων, τα οφειλόμενα ποσά για την παροχή ομάδας διερμηνείας 43 γλωσσών, με αποτέλεσμα να ανακοινώνει την αναστολή των υπηρεσιών της σε 25 γραφεία ασύλου σε όλη την Ελλάδα. Κατ’ εξαίρεση και λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά, η ΜΕΤΑδραση θα παρέχει διερμηνεία στα νησιά της Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και Κω για μερικές ημέρες, ευελπιστώντας στην άμεση επίλυση του ζητήματος. Η αναστολή της διερμηνείας έχει δημιουργήσει ήδη τεράστιες επιπτώσεις στους χρόνους εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, βασικού προβλήματος ώστε να υπάρξουν απομακρύνσεις από τα νησιά όσων μεταναστών το δικαιούνται. «Η διερμηνεία στην Υπηρεσία Ασύλου καλύπτεται αποκλειστικά από πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, να κατανοήσουν το επείγον της κατάστασης και να προβούν στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων για την αποπληρωμή των οφειλομένων[…] Συμμεριζόμαστε απόλυτα τις δυσκολίες και πιέσεις που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Ασύλου, ως προς την ταχεία και ποιοτική εξέταση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας, όπως και τις δυσχέρειες στη διεκπεραίωση μεγάλου μέρους των αιτήσεων ασύλου που θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα τα στελέχη της και ζητούμε την κατανόησή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.
Οι ροές
Η αρνητική αυτή εξέλιξη που θα δημιουργήσει ένα νέο τεράστιο πρόβλημα, κυρίως στα νησιά και την Αττική, έρχεται να συμπληρώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση που άφησαν πίσω τους οι διπλάσιες ροές – σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια– τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, μέσα στις 30 μέρες του Αυγούστου 7.712 μετανάστες και πρόσφυγες, δηλαδή 260 περίπου τη μέρα κατά μέσο όρο, έφτασαν στα ελληνικά νησιά σπάζοντας κάθε ρεκόρ αφίξεων 3ετίας! Ο αμέσως πιο πολυπληθής μήνας αφίξεων από τον Γενάρη του 2017 ήταν ο φετινός Ιούλης με 5.008 αφίξεις, ενώ στους 8 μήνες του 2019 καταγράφηκαν 6.131 περισσότεροι μετανάστες σε σχέση με το 2018 και 10.471(!) περισσότεροι σε σχέση με το 8μηνο του 2017.
Και τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι και ο Σεπτέμβρης θα κλείσει ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με πέρσι, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Ηδη στα μισά του μήνα και έχουν φτάσει διπλάσιοι μετανάστες σε σχέση με το 15μερο του 2018, με τη Λέσβο να σηκώνει ξανά το μεγάλο βάρος.
Μόνο σε 7 μέρες έφτασαν στο νησί περίπου 900 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή στις δομές διαμένουν 12.837 μετανάστες, πρόσφυγες και ασυνόδευτα παιδιά, με τους χώρους να έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν 4.169. Συνολικά στα νησιά αυτή τη στιγμή ζουν 26.378 μετανάστες, αριθμός που είχε πολλούς μήνες να υπάρξει θυμίζοντας εποχές του 2015 και 2016.
Το… έπαιζαν αθλητές
Σύροι πρόσφυγες που φορούσαν αθλητικές στολές, κρατούσαν μπάλες του βόλεϊ και παρίσταναν τα μέλη ομάδας προσπαθώντας να φύγουν παράνομα από τη χώρα. Συνελήφθησαν το μεσημέρι του Σαββάτου όταν επιχείρησαν να πετάξουν χρησιμοποιώντας γνήσια ουκρανικά διαβατήρια για τη Ζυρίχη.
Η ομάδα των «Ουκρανών αθλητών» ηλικίας από 20-25 χρονών με τις στολές και τις μπάλες βόλεϊ πλησίασαν την πύλη και με τα διαβατήρια στα χέρια επιχείρησαν να περάσουν τον έλεγχο. Εδειχναν ήρεμοι, καθώς τα έγγραφα ήταν γνήσια και συνεπώς δεν υπήρχε πιθανότητα κάτι να πήγαινε στραβά.
Ομως οι αστυνομικοί, βλέποντας τους παίκτες να κρατούν στα χέρια τους τις μπάλες, τους σταμάτησαν για περαιτέρω έλεγχο. Και τελικά… έβγαλαν λαβράκι, καθώς αποδείχτηκε ότι η ομάδα βόλεϊ ήταν στην πραγματικότητα Σύροι πρόσφυγες που χρησιμοποίησαν αυτό το κόλπο για να ξεγλιστρήσουν από τις αρχές και να καταφέρουν να πετάξουν για την Ελβετία.
Από την έντυπη έκδοση