Η δημοσιοποίηση της υποκλαπείσας προσωπικής αλληλογραφίας αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου (μέλους της σύνθεσης της διευρυμένης Ολομέλειας για την υπόθεση του νόμου Παππά) με πρώην υποψήφια της Εθνικής Σχολής Δικαστών, «διανθισμένη» με υπόνοιες ότι έβαλε το… χέρι του ώστε η τελευταία να εισέλθει τελικά ως δικαστής στο ΣτΕ, προκάλεσε ξεσηκωμό σύσσωμου του δικαστικού και νομικού κόσμου. Οι δικαστικές ενώσεις κατήγγειλαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη δημιουργία κλίματος «άκρως νοσηρού, που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα»! Ζήτησαν δε να διερευνηθεί η ζοφερή υπόθεση με στόχο την ποινική τιμωρία των υπαιτίων του «κανιβαλισμού» ενός εκ των πλέον έγκριτων ανώτατων λειτουργών της Δικαιοσύνης, αλλά και της απόπειρας εκβιασμού του Δικαστηρίου. Κάτι που, αν και μοιάζει αυτονόητο, δεν έγινε, παρά μετά τη δημόσια καταγγελία των εκπροσώπων του κλάδου και αφού η άμεση αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου είχε… εξαντληθεί στην παραγγελία πειθαρχικού ελέγχου του δικαστή.
Οι ίδιοι οι λειτουργοί του ΣτΕ, μέσω ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης, υπέδειξαν απερίφραστα ως σκοπό των «κίτρινων» δημοσιευμάτων, δεδομένου και του χρόνου που έλαβαν χώρα, όχι την ενημέρωση του κοινού, αλλά «την κάμψη του φρονήματος των δικαστικών λειτουργών και τον επηρεασμό της απονομής της Δικαιοσύνης». Ξεκαθάρισαν πάντως ότι «το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν πρόκειται να καμφθεί και κάθε τέτοια απόπειρα θα αποβεί άκαρπη». Κάτι που άλλωστε είχαν ήδη αποδείξει, όταν την περασμένη Τετάρτη, αγνόησαν το νοσηρό κλίμα και τέλεσαν το καθήκον τους.
Τα μέλη της διευρυμένης Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου προχώρησαν κανονικά στην τρίτη πολύωρη, κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή τους, η οποία κατέληξε σε απόφαση υπέρ του παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Η απόφαση ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία 16 έναντι 9, παρά την αντίθετη εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γ. Παπαγεωργίου. Αποτέλεσε δε μια πρώτη, αλλά άκρως σημαντική, νίκη για τους προσφεύγοντες (έξι ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και η Ενωση Ιδιοκτητών τους), αφού άναψε το πράσινο φως για να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας, να τεθεί δηλαδή επί τάπητος η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.
Τα «καυτά» ζητήματα που έχουν εγείρει οι προσφεύγοντες τίθενται στο μικροσκόπιο των συμβούλων Επικρατείας αύριο και την Τετάρτη, οπότε έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη απόφαση που θα επιλύσει οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και θα… ρίξει τίτλους τέλους στο πολιτικό, οικονομικό και δικαστικό «θρίλερ» των τελευταίων μηνών. Με τον εισηγητή της υπόθεσης να έχει λάβει θέση υπέρ του κυβερνητικού νόμου, οι ανώτατοι δικαστές θα «ξεσκονίσουν» τις αιτιάσεις των προσφευγόντων και του Δημοσίου και θα εκδώσουν την ετυμηγορία τους που θα καθορίσει το μέλλον του τηλεοπτικού τοπίου της χώρας.
ΧΡ. ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
xxatziordanoglou@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής που κυκλοφορεί