Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας, τα προστατευτέα είδη του καταφυγίου άγριας ζωής είναι, μεταξύ άλλων, το πετροκούναβο, η αλεπού, ο σκαντζόχοιρος, ο ασβός, η πέρδικα, ο λαγός, ο φασιανός, το γεράκι, οι τσίχλες, ο κότσυφας, το τρυγόνι.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η εν λόγω περιοχή δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες αναλυτικά αναφέρονται στα άρθρα 18, 19 και 21 του ν. 1650/1986 και στο άρθρο 1 του ν. 4519/2018 και στους αντίστοιχους χάρτες, οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα διοίκησης και διαχείρισής του, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν μόνο οι περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Οπως αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος, ειδικός για δασικές πυρκαγιές, Μιλτιάδης Αθανασίου: «Το γεγονός ότι δεν είναι περιοχή Νatura δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να απολαμβάνει προστασίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κάτι για την καταστροφή της πανίδας του δάσους. Είναι κάτι που θα εκτιμηθεί σε δεύτερο χρόνο από τις αυτοψίες ειδικών. Ωστόσο, ο περιβαλλοντολόγος επισημαίνει πως η καταστροφή θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν είχαν τόσο μεγάλη υγρασία τα ζωντανά καύσιμα συνεπεία των έντονων βροχοπτώσεων τους προηγούμενους μήνες. «Λόγω του νερού που είχαν συγκρατήσει, αντιστάθηκαν πολύ τα πεύκα. Εάν είχαν την υγρασία που είθισται αυτή την εποχή, θα ήταν πολύ σοβαρότερη και μεγαλύτερη η καταστροφή», αναφέρει ο κ. Αθανασίου.
Ο ίδιος επισημαίνει, ακόμη, πως η πυρκαγιά δεν αποστερεί τη δυνατότητα αναγέννησης της περιοχής, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Οπως εξηγεί, ένα μεσογειακό πευκοδάσος χρειάζεται 30-40 χρόνια να αποκατασταθεί.
Θεσσαλονίκη: Καταργείται ο ποδηλατόδρομος της Λ. Νίκης - Τι λέει ο Δήμος
Πόροι rescEU
Πόροι του RescEU κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος για παροχή βοήθειας από τη χώρα μας στις 13 Αυγούστου.
Ως άμεση αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη συμβάλει στην κινητοποίηση τριών αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης από την εφεδρεία του RescEU από την Ιταλία και την Ισπανία, με σκοπό να αποσταλούν ταχέως στις πληγείσες περιοχές.
Το «αποθεματικό RescEU» περιλαμβάνει αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης. Μέσω του RescEU, η Ε.Ε. ενισχύει τη συλλογική της ικανότητα να αντιμετωπίζει καταστροφές που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη των πόρων RescEU.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε: «Η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Τα αεροπλάνα ανέλαβαν ήδη δράση, καταπολεμώντας τις πυρκαγιές. Αυτή η άμεση ανταπόκριση αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία του RescEU, το οποίο καθιστά την αντίδρασή μας πιο ισχυρή, ταχεία και αποτελεσματική. Επιπλέον, πρόκειται για ένα πραγματικό παράδειγμα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών στις οποίες βασίζεται το RescEU: αλληλεγγύη και προστασία της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών μας. Είμαι ευγνώμων προς την Ιταλία και την Ισπανία για την παροχή βοήθειας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια».
Από την έντυπη έκδοση