Αλεπάλληλοι σεισμοί που μετρώνται πλέον σε δύο εκατοντάδες, ποικίλης έντασης με επίκεντρο περίπου την περιοχή όπου σημειώθηκε η μεγάλη δόνηση (5,5 Ρίχτερ) το βράδυ του Σαββάτου ταράζουν τα Ιωάννινα και κρατούν σε αγωνία τους κατοίκους της πόλης. Η τελευταία ισχυρή δόνηση, έντασης 4,3 Ρίχτερ, έγινε αισθητή λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής. Παρόλα αυτά, τα χτυπήματα παραμένουν πυκνά:
Σύμφωνα με τον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και τη συνεχή ενημέρωση της δραστηριότητας, στις 02:16 της Δευτέρας έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, πέντε λεπτά αργότερα ένας άλλος ακόμη πιο δυνατός (3,7 Ρίχτερ), στις 02:31 μια δόνηση 3,1 Ρίχτερ και στις 05:33 άλλη μία 3,2 Ρίχτερ. Όλοι οι σεισμοί είχαν επίκεντρο στην ίδια περιοχή, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.
Το βουνό των Ιωαννίνων, το επιβλητικό Μιτσικέλι στην άλλη πλευρά της λίμνης είναι στην μια άκρη του ρήγματος.
Σύμφωνα με τον Θανάση Γκάνα το ρήγμα (το μεγάλο) συγκλίνει προς το βουνό. Ο σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα ο βουνό να μετακινηθεί προς τα δυτικά.
Μια κίνηση ελάχιστη μεν (δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως πόσο) ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε τόσο στην περίπτωση του σεισμού της Πάρνηθα στην Αθήνα, όσο και στον σεισμό της Λευκάδας, δυο σεισμούς με θύματα.
Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, καθώς από τη μανία του Εγκέλαδου έχουν «τραυματιστεί» μόνο κτήρια. Σήμερα, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, σχολεία, ΑΕΙ και δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές στα Ιωάννινα και τους δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων. Η επιτροπή αυτή συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, με την συμμετοχή του Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθυμίου Λέκκα.
Ο κ. Λέκκας συνιστά στους κατοίκους των σεισμοπαθών περιοχών να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην επηρεάζονται από διαδόσεις περί επικείμενου μεγάλου σεισμού αν και επισημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχίζεται για αρκετές ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει επιστημονική μέθοδος πρόγνωσης της σεισμικής δραστηριότητας και επομένως οποιαδήποτε «πρόβλεψη» είναι παντελώς αναξιόπιστη. Οι σεισμολόγοι παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη μετασεισμική δραστηριότητα, εκτιμούν όμως ότι η σωρεία δονήσεων ενδέχεται να παραπέμπει σε μια αποκατάσταση της ισορροπίας των τεκτονικών πλακών. Η μετατόπισή τους, σε βάθος 5,5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, προκάλεσε τον αρχικό σεισμό. Αυτό σημαίνει, με κάθε επιφύλαξη, ότι η φάση της έντασης οδεύει προς το τέλος της. Εξάλλου, για μια σχετικά ακριβή καταγραφή των σεισμικών φαινομένων μετά από την εκδήλωση του αρχικού σεισμού, απαιτείται η μελέτη των καταγεγραμμένων δονήσεων από τουλάχιστον τις τελευταίες 48 ώρες.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ιωαννίνων που βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.
– Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας.
Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.