«Ένας νόμος από το 1973 επικαιροποιήθηκε ελάχιστα το 2013, αλλά εξακολουθεί να μην είναι καλός. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Η νομοθεσία ορίζει ότι στις κολυμβητικές δεξαμενές των ξενοδοχείων πρέπει να υπάρχει επόπτης ασφαλείας, η μοναδική δεξιότητα του οποίου είναι η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες. Με μία ώρα σεμιναρίου παίρνουν χαρτί και κάθονται σε μια πισίνα. Χωρίς να έχουν την παραμικρή σχέση με διάσωση ανθρώπων στο υγρό στοιχείο», αναφέρει αγανακτισμένος στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, Μάριος Μυρωνάκης. Προσθέτει δε ότι για τις πισίνες των ξενοδοχείων δεν προβλέπεται ούτε καν η ύπαρξη κιτίου πρώτων βοηθειών, πόσω μάλλον απινιδωτή και οξυγόνου.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι πολύ συχνά δεν τηρείται το ωράριο λειτουργίας της πισίνας, το οποίο λήγει στις 6 το απόγευμα. Το τραγικό συμβάν με τις δύο αδελφές στη Ρόδο που πνίγηκαν στην πισίνα ξενοδοχείου, την Τετάρτη, συνέβη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Σχεδόν την ίδια ώρα, τραγωδία χτυπούσε και τη Χερσόνησο Κρήτης. Θύμα ένα 8χρονο κοριτσάκι, που επίσης πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου κάτω από αδιευκρίνιστες για την ώρα συνθήκες.
Όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής της Lifeguard Hellas, σύμβουλος διάσωσης και ναυαγοσωστικής της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Ενωσης Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Σπύρος Μιτριτσάκης, τα ξενοδοχεία υποχρεούνται βάσει νόμου να έχουν ταμπέλα στην οποία αναγράφεται το ωράριο λειτουργίας της πισίνας. Ταυτόχρονα, μετά τη λήξη του ωραρίου η επιχείρηση καλείται να προχωράει σε περίφραξη του χώρου έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των πελατών της.
Κατά τον κ. Μιτριτσάκη, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ασφάλεια όταν ο επόπτης ή ο ναυαγοσώστης σχολάσει. «Σε πολλές των περιπτώσεων, τα ξενοδοχεία προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν τους πελάτες τους παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας για μία ή δύο ώρες. Επειδή πλέον στον συγκεκριμένο χώρο δεν προβλέπεται να κάνουν οι εργαζόμενοι υπερωρία, μετά τη λήξη της βάρδιάς τους φεύγουν. Ετσι, η πισίνα μένει επί της ουσίας “αφύλαχτη” και ο κίνδυνος, αν δεν υπάρχει αντικαταστάτης, παραμονεύει».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδάκης, αναφέρει πως «είναι αδιαπραγμάτευτο ότι οι κανόνες ασφαλείας πρέπει να τηρούνται». Ωστόσο, όπως αναφέρει: «Υπάρχουν εμφανείς ταμπέλες με τους κανόνες της πισίνας. Εάν όμως κάποιος δεν τους τηρεί, ο ξενοδόχος τι οφείλει να κάνει; Πρόκειται για ξενοδοχεία, όχι για στρατόπεδα».
Συστήματα ασφαλείας
Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις τοποθετούν στις πισίνες τους συστήματα ασφαλείας και ειδοποίησης. Πώς όμως δουλεύουν; Αν η πισίνα είναι άδεια (χωρίς δηλαδή λουόμενους) και πέσει μέσα στο νερό έστω ένα αντικείμενο το οποίο ζυγίζει άνω των πέντε κιλών, λίγα δευτερόλεπτα μετά χτυπάει ο συναγερμός. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ, ενώ όπως φαίνεται μερικές φορές είναι κάτι παραπάνω από σωτήριο. Για όλες τις υπόλοιπες αρκούν 5’’ και μερικά εκατοστά νερό για να πνιγεί ένα παιδί.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Μιτριτσάκης, για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης σε πισίνα χρειάζεται να ξέρει κολύμπι στο επιθυμητό επίπεδο και να εκπαιδευτεί 4 ημέρες. Από την άλλη, για να γίνει ναυαγοσώστης στη θάλασσα απαιτείται εκπαίδευση 15 ημερών ενώ και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιούνται σεμινάρια πρώτων βοηθειών διάρκειας 25 ωρών.
Το χρονικό των δύο τραγωδιών με τα τρία νεκρά κορίτσια
Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος τριών κοριτσιών, δύο Γαλλίδων 16 και 19 ετών και μίας 8χρονης από το Ισραήλ. Οι δύο Γαλλίδες βρίσκονταν σε ξενοδοχείο στη Ρόδο με τους γονείς τους. Η οικογένεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρισκόταν στα δωμάτιά της όταν στις 5 το απόγευμα οι δύο αδελφές αποφάσισαν να κατέβουν στην πισίνα. Στην αρχή αναζήτησαν θέση σε ξαπλώστρα στην πισίνα βάθους 1,20 μέτρων, αλλά καθώς δεν βρήκαν ελεύθερη ξαπλώστρα πήγαν στην αμέσως μεγαλύτερη, το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 2 μέτρα.
Εκεί, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, αφού μπήκαν μέσα, εκτιμάται ότι πανικοβλήθηκαν όταν έφθασαν σε σημείο που δεν πατούσαν τα πόδια τους στον πάτο και τότε δυστυχώς ξεκίνησε το πρώτο μέρος της τραγωδίας: Η μία προσπαθούσε να κρατηθεί ή να σώσει την άλλη και δυστυχώς επήλθε το μοιραίο. Ο ναυαγοσώστης είχε σχολάσει στις 6 το απόγευμα. Το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε στις 18.20 και έφθασε στο σημείο δέκα λεπτά αργότερα. Εντόπισε τη μία, η οποία είχε παλμούς και την οποία επιχειρούσαν να επαναφέρουν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Στο μεταξύ, αναζητείτο η δεύτερη αδελφή. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες της εφημερίδας «Ροδιακή», ούτε οι γονείς ούτε κανείς άλλος είχε δει δυστυχώς ότι λίγα μέτρα παραπέρα στον πάτο της πισίνας βρισκόταν νεκρή η μεγαλύτερη αδελφή της, η οποία εντοπίστηκε αργότερα ενώ είχε αποχωρήσει το ΕΚΑΒ. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και ο ναυαγοσώστης.
Στις 18.30 της ίδιας ημέρας στη Χερσόνησο Κρήτης ένα 8χρονο κορίτσι από το Ισραήλ πνίγηκε ενώ έκανε βουτιές με μάσκα στην παιδική πισίνα μέγιστου βάθους 60 εκατοστών ξενοδοχείου που δεν διέθετε ναυαγοσώστες. Κάτω από άγνωστες συνθήκες το κορίτσι έχασε τις αισθήσεις του τη στιγμή που οι γονείς πρόσεχαν τα άλλα δύο παιδιά τους. Ενα συνομήλικο αγόρι άρχισε να φωνάζει, καθώς το κορίτσι είχε μείνει ακίνητο με το πρόσωπο μέσα στο νερό. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και οι διασώστες έκαναν προσπάθειες ανάνηψης κατά τη διαδρομή προς το νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 42χρονο από τη Ρωσία προσωρινά υπεύθυνο του ξενοδοχείου και μια 56χρονη από τη Γεωργία, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, ενώ αναζητούνταν -μέχρι χθες το βράδυ- ο 60χρονος διευθυντής της ξενοδοχειακής μονάδας και η 23χρονη ιδιοκτήτρια. Οι δυο τους φέρονται να είναι πατέρας με κόρη.
Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου, ενώ οι συλληφθείσες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.
Τα ακριβή αίτια θανάτου του μικρού κοριτσιού θα προσδιοριστούν από τη διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής, παρότι οι γονείς αρνήθηκαν λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση
1.Κολύμβηση σε εγκαταστάσεις με ναυαγοσώστη
2. Κολύμβηση 3 ώρες μετά το φαγητό και ποτέ έχοντας καταναλώσει αλκοόλ
3. Συστηματική επιτήρηση παιδιών από γονείς/κηδεμόνες
4. Αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών (κράτημα της αναπνοής, βουτιών με το κεφάλι σε άγνωστα νερά κ.τ.λ.)
5. Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού
Αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα
6η η χώρα μας (σε πνιγμούς) στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών και 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014)
1 άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα, παγκοσμίως
Από την έντυπη έκδοση