Το μήνυμα πως «άσυλο είναι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η προστασία της δημόσια περιουσίας και όλων όσων βρίσκονται μέσα στο πανεπιστήμιο και η ελεύθερη έκφραση των απόψεων. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει» έστειλε ο Νίκος Παπαϊωάννου, νέος πρύτανης ΑΠΘ και καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας μιλώντας στον Alpha 96,5 αναφορικά με την εξαγγελία της νέας κυβέρνησης για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Στην συνέχεια ο ίδιος διερωτήθηκε αν «η λέξη άσυλο και εγκληματικότητα είναι ταυτόσημα; Έχουν καμία σχέση;». Ο κ. Παπαϊωάννου κατήγγειλε ότι «έχουμε φτάσει να θεοποιούμε λέξεις και να δαιμονοποιούμε καταστάσεις» και υποστήριξε ότι «για εμένα δεν είναι η κατάργηση του ασύλου αλλά η κατάργηση του ασύλου της ανομίας» καθώς ορισμένες μειοψηφικές ομάδες επικαλούνται αυτό για την εκτόνωση παραβατικών συμπεριφορών. Ο νέος Πρύτανης του ΑΠΘ υποστήριξε ακόμη ότι το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου έχει τεθεί «ως κορωνίδα στον δημόσιο λόγο» και είναι ώρα να «μπούμε σε πράξεις που θα ενισχύσουν τον δημοκρατικό λόγο» ούτως ώστε να μην δύναται «να επιβάλλει η οποιαδήποτε μειοψηφία τις θέσεις της σε μία πλειοψηφία». Επιπλέον, «ένα από τα οράματα μου είναι να είναι η πανεπιστημιούπολη ένας χώρος που θα μπορεί κάποιος να περπατάει ελεύθερα» ανέφερε ο ίδιος.
Επεσήμανε, επιπλέον, ότι «όπως όλη η κοινωνία φυλάσσεται» έτσι θα πρέπει να φυλάσσονται και οι χώροι του campus. Σε σχέση με την δυνατότητα επέμβασης των εισαγγελικών αρχών στους χώρους του πανεπιστημίου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως «ο εισαγγελέας μπορεί να μπει μόνο αν υπάρχει κακουργηματική πράξη ή πράξη απειλής της ζωής».
Επιτιμοποίηση Ανθίμου
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Σε σχέση με την ανακήρυξη του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ο κ. Παπαϊωάννου έσπευσε να τονίσει ότι αυτή δεν έγινε επί των ημερών του, αφού η ανάληψη των καθηκόντων του ξεκινά την 1η Σεπτέμβρη και επεσήμανε πως «δεν μπορώ να γνωρίζω αν πήρε και γιατί δεν πήρε δημοσιότητα».
Ο ρόλος των κομματικών παρατάξεων
Στην συνέχεια ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στις κομματικές παρατάξεις που εδρεύουν στους χώρους του πανεπιστημίου και διαμήνυσε πως «είναι εντελώς διαφορετική η παρουσία των παρατάξεων και της ανταλλαγής ιδεών πριν από 20 χρόνια και διαφορετική η αντιμετώπιση των φοιτητών απέναντι στις παρατάξεις σήμερα». Ο Νίκος Παπαϊωάννου σημείωσε μιλώντας στον Alpha 96,5 την ανάγκη «να δούμε ένα άλλο φοιτητικό κίνημα» διότι κατά την άποψή του αποδεικνύεται ότι οι κομματικές παρατάξεις δεν παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο. Υπό αυτό το πρίσμα πρότεινε την ενιαία και μαζικότερη έκφραση του φοιτητικού κινήματος από τους φοιτητές καθώς η αποδυνάμωση των υπαρχουσών παρατάξεων αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι μεγαλύτερος από αυτούς που πράγματι ψηφίζουν.
Το σχέδιο του πρύτανη για το ΑΠΘ
«Δεν μιλάμε για πολιτική αυτή καθ’ αυτή αλλά για μία ακαδημαϊκή διαδικασία» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου αναφορικά με την εκλογή του ως πρύτανη του ΑΠΘ και την ανάληψη των καθηκόντων του από 1η Σεπτέμβρη. Προτεραιότητα θα αποτελεί «να ακούω να συνεργάζομαι και στην συνέχεια μια κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων να γίνεται πράξη» καθώς επίσης επεσήμανε την ανάγκη «να ξεφύγουμε από μία κλασική δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο κ. Παπαϊωάννου διεμήνυσε επιπλέον πως «το πανεπιστήμιο χρειάζεται βούληση και θέληση έξω από κάθε δραστηριότητα ή τουλάχιστον πίεση προς άλλες κατευθύνσεις έτσι ώστε να ενισχύσουμε αυτό που υπάρχει ή να αλλάξουμε κάποια πράγματα που αφορούν» αυτό. «Η καθημερινότητα είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα» πρόσθεσε ο ίδιος και «σχετίζεται με την παρουσία μας μέσα στους χώρους, με την ανομία, με την παραβατικότητα, με τους χώρους στάθμευσης».
Πηγή: voria.gr