Όπως προέκυψε, στόχος της Κυβέρνησης είναι η σωτηρία όσων επιχειρήσεων μπορούν να εξυγιανθούν μέσω και της διευθέτηση των κόκκινων δανείων τους, βρίσκοντας την πλέον πρόσφορη λύση μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών, από την ημέρα δημοσίευσης σχετικού νόμου που θα ετοιμάσει η Κυβέρνηση.
Βάσει αυτού, για υπερχρεωμένες, μη βιώσιμες επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια θα προβλέπεται «ξαφνικός θάνατος», εφόσον δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το νέο πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών βιώσιμων πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εξέλιξη που θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας.
«Λόγω των καινοτομιών που εισάγονται, το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να έχει την αποδοχή των κοινωνικών εταίρων και να είναι λειτουργικό, σε αντίθεση με τη σχετική νομοθεσία που υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση («νόμος Δένδια»), η οποία απέτυχε κατά τα δύο χρόνια της εφαρμογής του.
Ειδικότερα:
– Ο νέος νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες καθώς και όλα τα χρέη προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.
– Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα μπορούν να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.
– Ο νέος μηχανισμός εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Τι θα προβλέπει ο νόμος
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, μέσω των διατάξεων του νόμου για το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων:
-θα δίνεται μέγιστη διορία 2-3 μηνών, προκειμένου πιστωτές και επιχειρήσεις να καταλήξουν σε λύση αναδιάρθρωσης.
-σε διαφορετική περίπτωση, θα λύνονται αυτομάτως όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις και οι επιχειρήσεις θα οδεύουν άμεσα σε πτώχευση.
Ουσιαστικό ρόλο στις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού θα αναλάβουν 2.500 υφιστάμενοι διαμεσολαβητές, οι οποίοι θα επιλέγονται κατά περίπτωση τυχαία, από ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Στόχος τους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι τους όλους όσοι έχουν λαμβάνειν από την υπερχρεωμένη επιχείρηση (τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους), να τους γνωστοποιούν την μελέτη βιωσιμότητας και ρευστότητας της επιχείρησης που θα έχουν κάνει και να αναζητούν κοινά αποδεκτή λύση, η οποία θα επικυρώνεται από δικαστή.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα πλαισιώνεται από τη δυνατότητα των πιστωτών να λαμβάνουν μετοχές της υπο διάσωση επιχείρησης έναντι των χρεών της σε αυτούς, αλλά και από την ευχέρεια άμεσης απομάκρυνσης τυχόν μη συνεργάσιμων διοικήσεων.
Στη διαδικασία των σχεδίων αναδιάρθρωσης θα παρέχεται επίσης, δια του νόμου και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, νομική κάλυψη για τα στελέχη των τραπεζών και τους δημόσιους λειτουργούς που θα υπογράψουν τις διασώσεις προβληματικών επιχειρήσεων.