Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν τον παλιό τους «γνώριμο», τον 54χρονο Σωκράτη Τσιριμιάγκο, ο οποίος ήταν φυγόδικος και ένας από τους παλαιότερους εκβιαστές ιδιοκτητών αυτοκινήτων. Ο Τσιριμιάγκος είχε κατηγορηθεί και για την αιματηρή ληστεία τον Ιούνιο του 1995 στο Γενικό Κρατικό Νικαίας όπου είχε δολοφονηθεί ο 39χρονος ταμίας Δημήτρης Μαντούβαλος. Σημειώνεται ότι σε βάρος του 54χρονου Έλληνα εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της κακουργηματικής απάτης, της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η επιχείρηση
Φωτιά σε κατάστημα στη Γλυφάδα
Επειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αττική και σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας, συνελήφθησαν επτά μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τρεις υπήκοοι Αλβανίας, δύο άνδρες ηλικίας 36 και 50 ετών και μία 43χρονη γυναίκα, ένας 31χρονος Νιγηριανός, ένας 31χρονος Σομαλός, ένας 46χρονος από το Καμερούν και ο 54χρονος Ελληνας. Ο 36χρονος Αλβανός συνελήφθη στην περιοχή των Ιωαννίνων να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του μεγάλη ποσότητα κάνναβης, ενώ οι άλλοι δύο ομοεθνείς του, οι οποίοι επέβαιναν σε άλλο Ι.Χ., συνελήφθησαν σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Ταυτόχρονα, μέσα στο διαλυτήριο στον Ασπρόπυργο συνελήφθησαν οι τρεις άλλοι αλλοδαποί, ενώ όσον αφορά στον 54χρονο Ελληνα εντοπίστηκε και συνελήφθη στα Μεσόγεια.
Η εγκληματική οργάνωση ειδικευόταν στις κλοπές οχημάτων, τα οποία αφαιρούσαν από διάφορες περιοχές της Αττικής και τα μετέφεραν στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, σε μάντρα-διαλυτήριο οχημάτων που είχαν οργανώσει και λειτουργούσαν για το σκοπό αυτό. Ο χώρος λειτουργούσε ως επιχείρηση-«σκραπατζίδικο», με σκοπό την εξυπηρέτηση και τη συγκάλυψη των δραστηριοτήτων της οργάνωσης.
Τα κλεμμένα οχήματα μεταφέρονταν στις εγκαταστάσεις του διαλυτηρίου, όπου είτε τα αποσυναρμολογούσαν και διέθεταν προς πώληση τα ανταλλακτικά τους είτε τα μετέφεραν αυτούσια, σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδας και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περαιωθούν παραγγελίες για κλεμμένα αυτοκίνητα.
Σε άλλες περιπτώσεις, εξαρτήματα από τα αποσυναρμολογημένα οχήματα τα αποθήκευαν και τα φόρτωναν σε κοντέινερ και τα μετέφεραν σε χώρες της Αφρικής.
Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης εισήγαν, μετέφεραν και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης στην επικράτεια. Συγκεκριμένα, μετέβαιναν στα Ιωάννινα, όπου παραλάμβαναν τα ναρκωτικά, τα οποία οι συνεργάτες τους είχαν μεταφέρει στη χώρα, φορτωμένα σε ζώα, μέσω απομακρυσμένων και δύσβατων ορεινών διαδρομών. Τα ναρκωτικά τα μετέφεραν και τα διέθεταν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 64 περιπτώσεις κλοπής οχημάτων και 2 απόπειρες κλοπής.
Κατασχέθηκαν
Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 72 κιλών και 895 γραμμαρίων, τέσσερα κλεμμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τέσσερις κλεμμένες μοτοσικλέτες, ένα κομμένο ΙΧΦ εντός εμπορευματοκιβωτίου, διαλυμένα αυτοκίνητα, τμήματα κομμένων αυτοκινήτων, μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών και εξαρτημάτων κλεμμένων και κομμένων αυτοκινήτων καθώς και εργαλεία κοπής, περισσότερες από πενήντα πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, δεκάδες άδειες κυκλοφορίας, ασφαλιστήρια συμβόλαια και έγγραφα κλεμμένων αυτοκινήτων, πλήθος πλαστών ταυτοτήτων, έγγραφων και σφραγίδων, περισσότερα από πενήντα κλειδιά – διακόπτες απασφάλισης οχημάτων και άνω των δεκαπέντε τηλεκοντρόλ από γκαραζόπορτες, πλήθος κοσμημάτων, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, δύο πιστόλια, ένα πιστόλι κρότου και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου