Επτά μήνες μετά το κλείσιμο των συνόρων και την εφαρμογή της συμφωνίας που εγκλώβισε 15.000 ανθρώπους στα νησιά, τρέχουν τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου να ακούσουν τα τοπικά προβλήματα και να υποσχεθούν λύσεις.
Μετά την πολύωρη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής που αφορούσε τη Λέσβο αναμένεται τις ερχόμενες μέρες να γίνουν αντίστοιχες για Χίο και Σάμο αλλά και τα νησιά του Ν. Αιγαίου. Την Παρασκευή ο Αλ. Φλαμπουράρης προήδρευσε σε σύσκεψη όπου εκτός των κυβερνητικών συναρμοδίων (Δρίτσας, Μουζάλας, Τόσκας, Κουίκ, Γιαννέλης), του γενικού συντονιστή του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό υποστράτηγου Κ. Φλώρου και τοπικών βουλευτών (Αθανασίου, Πάλλης, Τάσσος) συμμετείχαν η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χ. Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός αλλά και οι πρόεδροι της δημοτικής κοινότητας Μόριας Ν. Τρακέλης και της τοπικής κοινότητας Παναγιούδας Β. Βγιόλατζης.
Κατά συνέπεια, έγινε αναλυτικότερη συζήτηση για τις επιπτώσεις που έχει η λειτουργία των δομών υποδοχής προσφύγων στην κοινωνική και οικονομική ζωή των γύρω περιοχών. Κάπως έτσι, ένα από τα σημεία που σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση συμφωνήθηκαν είναι «η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια» αλλά και η λήψη ειδικών μέτρων για την ανακούφιση των νησιωτών. Υπολογίζεται ότι οι αποζημιώσεις στη Μόρια φθάνουν τις 200.000 ευρώ και αφορούν καταστροφές σε καλλιέργειες και περιουσίες. Κατά τα λοιπά, η ανακοίνωση μιλά ξανά για:
-Την ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου.
-Τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
-Την επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών όπου «λιμνάζουν» 8.000 αιτήσεις ανθρώπων καθώς το προσωπικό παραμένει ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες.
-Τη δραστηριοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κατόπιν άδειας του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου