Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει φιλότιμες προσπάθειες έτσι ώστε να μην αφήσει κανέναν δυσαρεστημένο. Ειδικότερα, με το άρθρο 25 επιτρέπει τη συνένωση οικοπέδων διαφορετικών ιδιοκτητών προς το σκοπό δημιουργίας άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, πρόκειται για ένα πολεοδομικό και νομικό πρόβλημα που αφορά χιλιάδες ιδιοκτησίες ανά τη χώρα.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση πάντως, η κάθε ιδιοκτησία συμμετέχει κατά ποσοστό ίσο με την αναλογία της στο συνολικό εμβαδόν της ενιαίας πλέον ιδιοκτησίας και καθορίζονται τα τμήματα αποκλειστικής χρήσης εκάστου συνιδιοκτήτη. Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι δεν αφορά μόνο αυθαιρετούχους, ενώ η ρύθμιση «πιάνει» και περισσότερους από δύο γείτονες ιδιοκτήτες, δηλαδή μπορούν να συμμετάσχουν και 4 ή 8 ανάλογα με τα στρέμματα που έχουν στην κατοχή τους. Υπενθυμίζεται ότι κατώτατο όριο για εκτός σχεδίου δόμηση είναι τα 4 στρέμματα.
Με άλλη διάταξη, παρέχεται η δυνατότητα να αποδεικνύεται ο μη δασικός χαρακτήρας μιας έκτασης από το απόσπασμα του δασικού χάρτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει υποχρέωση σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος – κάτι που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αφορά κατά κύριο λόγο ακίνητα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, μη άρτια και μη οικοδομήσιμα, ή ακίνητα που προέρχονται από αναδασμό και διανομή, των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Τα παράδοξα ωστόσο δεν σταματούν εδώ! Το σχέδιο νόμου, που με… περηφάνια το ΥΠΕΝ επικοινώνησε κατόπιν εορτής, περιλαμβάνει διάταξη η οποία υπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο νόμου που κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικό. Αφορά δηλαδή το άρθρο για τον υπολογισμό του προστίμου των δασικών αυθαιρέτων, το οποίο όμως… λείπει!!!
Αλλο άρθρο δίνει παράταση έως το 2020 στη δυνατότητα τακτοποίησης όλων των συνοδών κατασκευών θρησκευτικών χώρων που βρίσκονται εντός εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία, με τους μηχανικούς ήδη να μιλούν για «όργιο» προεκλογικών υποσχέσεων.
Το υπουργείο πάντως κλείνει το μάτι και σε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο Κτηματολόγιο – το οποίο αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην ανάρτηση των δασικών χαρτών για τις περιοχές που προσωρινά εξαιρέθηκαν στο πλαίσιο των οικιστικών πυκνώσεων.
Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης έκτασης δάσους έως 30 στρεμμάτων για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. Πρόκειται για εκτάσεις που ονομάζονται δασωμένοι αγροί, οι οποίες το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήμερα έχουν δασική βλάστηση και φτάνουν τα 3.500.000 στρέμματα στο 51% της χώρας, όπου έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει μικρή επίπτωση στο δασικό ισοζύγιο της χώρας, καθώς σημειώνεται πως «η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 51% της χώρας έδειξε ότι οι εκχερσωμένες εκτάσεις (εκτάσεις δηλαδή που κατά το 1945 ήταν δάση και σήμερα εμφανίζονται με άλλη μορφή) είναι περίπου 1.600.000 στρεμμ. (περίπου 1,2% της έκτασης της χώρας), δηλαδή το θετικό ισοζύγιο του δάσους είναι περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα».
Αντίστοιχα, όσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα αναγνώρισης από τη Δασική Υπηρεσία τίτλων που ανάγονται προ του 2003, ενώ είναι δυνατή και η επίκληση της χρησικτησίας μέσω αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια ή στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών. Η αναγνώριση κυριότητας επί των εκτάσεων αυτών ή η αναγνώρισή τους ως ιδιωτικών έχει ως αποτέλεσμα ότι δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Στην ουσία, δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα να αναγνωριστούν ως ιδιωτικές οι εκτάσεις αυτές από την οικεία Δασική Αρχή εφόσον ο ιδιώτης προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι ανάγονται πριν από την 24η Δεκεμβρίου του 2003 και έχουν μεταγραφεί έστω και μεταγενέστερα. Στα προσκομιζόμενα έγγραφα θα πρέπει να υπάρχει και βεβαίωση της κτηματικής υπηρεσίας ότι η έκταση δεν είναι δημόσια. Η αναγνώριση κυριότητας επί των εκτάσεων αυτών ή η αναγνώρισή τους ως ιδιωτικών έχει ως αποτέλεσμα ότι δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διατήρηση των αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν χτιστεί εντός δασών και συγκεκριμένα εντός οικιστικών πυκνώσεων για 25 χρόνια, την ανάρτηση των δασικών χαρτών, και στα ιώδη περιγράμματα όπου είχαν εξαιρεθεί δίνει το χρόνο στους πολίτες που έχασαν την προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εξαιτίας της εξαίρεσης από τους δήμους να το πράξουν τώρα. Παράλληλα, προβλέπεται κατεδάφιση για κτίσματα που έχουν χτιστεί σε περιοχές natura, δάση, αιγιαλό, εθνικούς δρυμούς κ.τ.λ.
Παράταση δασικών χαρτών
Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, των οποίων η προθεσμία τους εκπνέει στις 27 και 28 Ιουνίου 2019. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Αυγούστου 2019 και αφορά την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων, αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης.
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
Σημειώνεται ότι η παράταση αυτή δίνεται κατ’ εξαίρεση για τις περιοχές όπου ο δασικός χάρτης αναρτήθηκε από 19-10–2018 έως 1η-3-2019 και αφορά τις περιοχές:
– Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στους δήμους: Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα, καθώς και στις δημοτικές ενότητες: α) Μελισσίων Δήμου Πεντέλης, β) Φιλοθέης Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, γ) Πικερμίου & Ραφήνας Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, δ) Ν. Μάκρης Δήμου Μαραθώνα, 2. Δήµου Χαλανδρίου και των δηµοτικών ενοτήτων: α) Γλυκών Νερών & Παιανίας Δήµου Παιανίας, β) Σπάτων Δήµου Σπάτων-Αρτέµιδας, γ) Χολαργού Δήµου Παπάγου-Χολαργού, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής) και προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας.
– Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στον προκαποδιστριακό ΟΤΑ: Μεγαρέων Π.Ε. Δυτ. Αττικής.
– Κυκλάδες: πρώην ΟΤΑ Ανω Μεράς της ν. Μυκόνου, Αδάμαντα ν. Μήλου, Ανάφης, ν. Ανάφης, Ανω Μεριάς, Φολεγάνδρου, ν. Φολεγάνδρου, Σικίνου ν. Σικίνου, Οίας, Ημεροβιγλίου, Βουρβούλου, Θήρας, Καρτεράδου, Μεσσαριάς, Βόθωνα, Εξω Γωνίας, ν. Θήρας και Θηρασιάς, ν. Θηρασιάς Κυκλάδων.
– Θεσσαλονίκης: Δημοτικών ενοτήτων Αμπελοκήπων και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, δημοτικής ενότητας Ιωνίας (Διαβατά-Νέα Μαγνησίας) του Δήμου Δέλτα, δημοτικών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτικών ενοτήτων Ελευθέριου-Κορδελιού και Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, δημοτικών ενοτήτων Αγίου Παύλου, Νεαπόλεως, Πεύκων, Συκεών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημοτικών ενοτήτων Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, δημοτικών ενοτήτων Πανοράματος και Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου.
– Δράμας: Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Δράμας, εξαιρουμένων των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Κεφαλαρίου, Καλαμπακίου, Καλαμώνος, Αγίου Αθανασίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου.
– Κοζάνης: Προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης της Π.Ε. Κοζάνης.
– Μαγνησία: προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου.
– Καρδίτσα: Το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.
Στο μεταξύ, οι Επιτροπές Αντιρρήσεων πρέπει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου, έτσι ώστε να μην βγει εκτός χρονοδιαγράμματος η κύρωση των δασικών χαρτών.
Από την έντυπη έκδοση