Ένας στους 10 όμως φαίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., να οπλοφορεί παράνομα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι δηλωμένα 825.040 κυνηγετικά όπλα, που μπορεί να αντιστοιχούν 2 ή και 3 σε ένα άτομο, και 5.740 πυροβόλα όπλα (πιστόλια-περίστροφα), τα ανεπίσημα στοιχεία όμως προβληματίζουν περισσότερο, καθώς οι αστυνομικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 1.000.000 παράνομα όπλα, από πιστόλια, περίστροφα, υποπολυβόλα έως καλάσνικοφ.
Ενας από αυτούς τους κατόχους περιστρόφου, που αγόρασε στη «μαύρη» αγορά, χωρίς να ομολογεί τον τρόπο προμήθειάς του, ήταν και ο 54χρονος δράστης των άσκοπων πυροβολισμών που τραυμάτισαν σοβαρά την 8χρονη Αλεξία. Εκείνος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Και αυτό γιατί οι άσκοποι πυροβολισμοί είναι αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα… Ετσι περιγράφεται στο άρθρο 12 του νόμου 2168/1993.
15 χρόνια πριν
Η συζήτηση για το δολοφονικό «έθιμο» των μπαλωθιών και της αλλαγής του νόμου έχει ξεκινήσει τουλάχιστον… 15 χρόνια πριν, με το σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου παιδιού στην Κρήτη.
Το 2004, ένα εννιάχρονο παιδί στη Βιάννο Ηρακλείου, ο Βασίλης Κοκοτάκης, ενώ αμέριμνος έκανε ποδήλατο σε ένα μικρό χωριό, τραυματίστηκε σοβαρά από αδέσποτη σφαίρα. Για πολύ καιρό νοσηλεύτηκε στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ. Κατάφερε να γλιτώσει. Κι όταν πια επέστρεψε στο σπίτι του, έχοντας στην ψυχή του το τραύμα της ασυνειδησίας και του αναχρονισμού κάποιων κουμπουροφόρων, σκέφθηκε να απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία του τότε υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ζητώντας να κάνει κάτι για να σταματήσει το φαινόμενο των άσκοπων πυροβολισμών. Εστειλε ένα γράμμα στον τότε υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη, στο οποίο η παιδική ψυχή του αποτύπωσε το δράμα που πέρασε αλλά και την ευτυχία του που τελικά έζησε. Παράλληλα αποτύπωσε την αγωνία του για το αύριο, για τα πιθανά μελλοντικά θύματα των άσκοπων πυροβολισμών. Ο κ. Βουλγαράκης, με αφορμή την επιθυμία του μικρού τότε Βασίλη, ανέλαβε πρωτοβουλία και κάλεσε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης να ηγηθούν σταυροφορίας κατά της οπλοχρησίας και των άσκοπων πυροβολισμών.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Ο Μίκης Θεοδωράκης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και μπήκε μπροστάρης στην προσπάθεια αυτή. Μαζί του ο Νίκος Κούνδουρος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιώργος Γραμματικάκης, η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, η Ιωάννα Καρυστιάνη και άλλοι. Ωσπου, στις 21 Ιουλίου 2005, αυτοδιοικητικές αρχές, εκκλησιαστικές και επιφανείς Κρήτες, απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, συνυπέγραψαν στα Ανώγεια το πρωτόκολλο διακήρυξης κατά της οπλοχρησίας.
Το 2014
Στις 21 Απριλίου 2014, ο 25χρονος Γιώργος Γυπαράκης είχε πληρώσει με τη ζωή του το «έθιμο» της μπαλωθιάς κατά τη διάρκεια γλεντιού στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου. Τρεις τουλάχιστον σφαίρες βρήκαν στο μέτωπο και το κεφάλι τον άτυχο νεαρό, ενώ ένας ακόμη είχε τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι από μια βολίδα. Δράστης ήταν ένας 40χρονος.
Και αυτή η σταυροφορία, η διακήρυξη κατά των άνοων κουμπουροφόρων, έμεινε στις υπογραφές και πέρασε στη λήθη…
Την ίδια ώρα οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές διαπίστωσαν ότι Ελληνες «τουρίστες» πηγαίνουν στη Βουλγαρία και επιστρέφουν με… οπλοστάσια. Οι τουριστικές περιοδείες… εξοπλισμού έγιναν αντιληπτές από τις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες είχαν διοργανώσει μια κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι Ελληνες και Ευρωπαίοι πολίτες ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα και προμηθεύονται πιστόλια ισχυρού κρότου με αβολίδωτα φυσίγγια, τύπου zoraki 925 και ekol special, τα οποία όμως πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε χρηστικά πυροβόλα όπλα των 9 mm. Δεκάδες κακοποιοί τα έχουν προμηθευτεί λόγω χαμηλού κόστους και τα έχουν μετατρέψει σε δολοφονικό οπλισμό για τη διάπραξη ανθρωποκτονιών και ληστρικών επιδρομών.
Οι πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές ανέφεραν πως τουλάχιστον 340 τέτοιου τύπου όπλων είναι διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι ιδιώτες επισκέπτονται τη γειτονική χώρα και αγοράζουν πιστόλια κρότου, που πωλούνται νόμιμα εκεί από 200 έως 400 ευρώ και τα φέρνουν στην Ελλάδα μέσα στις αποσκευές τους. Πολλοί από τους αγοραστές που ρωτήθηκαν για ποιο λόγο αγοράζουν αυτόν τον οπλισμό απάντησαν: «Τα θέλουμε για την προστασία μας, δεν μας ζήτησε κανείς κάποια προϋπόθεση για την κατοχή τους».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου