Έναν χρόνο πριν, με αφετηρία τη Σίκινο, το πρόγραμμα SEA CHANGE GREEK ISLANDS ξεκίνησε την προσπάθεια αντικατάστασης των πλαστικών μίας χρήσης, αρχίζοντας από το πλαστικό καλαμάκι. Φέτος, το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα οργανώνει, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στη Δονούσα, προσκαλώντας τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού να δεσμευτούν για τη συστηματική μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από το νησί (ποτήρι, καλαμάκι, σακούλα, συσκευασία take away), δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα. Κι όλα αυτά πριν την εξειδίκευση της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης (πλαστικά μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, συσκευασίες φαγητού και ποτού κ.ά.) στα κράτη-μέλη της.
Οι δράσεις στη Δονούσα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 5 Απριλίου, με ενημέρωση των κατοίκων, υπογραφή συμφωνητικών δέσμευσης και δράσεις ευαισθητοποίησης. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της, η ομάδα του προγράμματος θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους μαθητές του νησιού, θα πάρει μέρος στον καθαρισμό μονοπατιών και ακτών, θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιο καθαρισμό του λιμανιού σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Σύλλογος Άγριας Ζωής Νάξου, πρεσβευτή του προγράμματος SEA CHANGE GREEK ISLANDS για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, ενώ θα προσφέρει σε όλους τους κατοίκους του νησιού το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι SEACHANGE DONOUSSA, καθώς και βιοδιασπώμενες σακούλες και καλαμάκια στις επιχειρήσεις.
Ο Αντιδήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός δήλωσε για το πρόγραμμα: «Με ιδιαίτερη χαρά αγκαλιάζουμε το πρόγραμμα SEA CHANGE GREEK ISLANDS σε ένα από τα πέντε νησιά του Δήμου μας, στη Δονούσα. Συνεχίζοντας τις δράσεις που ξεκίνησαν έναν χρόνο πριν, σήμερα κάνουμε τη Δονούσα το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μίας χρήσης στο Αιγαίο. Ελπίζουμε πως το παράδειγμά μας θα εμπνεύσει κι άλλους νησιωτικούς δήμους, προκειμένου να καταστήσουμε τον τόπο μας έναν ξεχωριστό τόπο διαμονής και φιλοξενίας”.
Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ανέφερε σχετικά: «Τα πλαστικά μίας χρήσης χρησιμοποιούνται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας, στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Όλοι μπορούμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο μας. Έναν χρόνο πριν κάναμε την αρχή, λέγοντας «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι. Σήμερα πηγαίνουμε την κοινή μας προσπάθεια ένα βήμα πιο μακριά, κάνοντας τη Δονούσα, ένα νησί με σπάνια ομορφιά, το πρώτο #single_plastic_free νησί στο Αιγαίο».
Ο Λογοθέτης Κωβαίος, Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Δονούσας, δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands στο νησί μας. Είναι υποχρέωση όλων μας να συμμετάσχουμε ενεργά στη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης, αντικαθιστώντας τα με είδη πιο φιλικά στο περιβάλλον»¨.
Ο Ηλίας Πράσινος, Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας «Ποσειδών», δήλωσε: «Καλοσωρίζουμε το πρόγραμμα γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού μας. Στέλνουμε το μήνυμα πως διαχρονικά προβλήματα, όπως η διαχείριση των απορριμάτων, οφείλουν να αντιμετωπιστούν με σύγχρονους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους».
Ο Ανδρέας Τσιούστας, Πρόεδρος της Ένωσης Δονουσιωτών Κυκλάδων, μίλησε για τη συνεργασία με τα ακόλουθα λόγια: «Ένας από τους βασικούς λόγους που μας έκαναν να συμπράξουμε με ενθουσιασμό με το πρόγραμμα SEA CHANGE GREEK ISLANDS είναι το γεγονός ότι σχεδιάστηκε για να ενδυναμώσει τη συλλογικότητα που αποτελεί στοιχείο-κατατεθέν του νησιού μας. Στη Δονούσα όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. Κι αυτό που ως τώρα μας έκανε να μοιάζουμε λίγο «ρομαντικοί», βρίσκει δρόμο έκφρασης στη δράση».
Το πρόγραμμα SEA CHANGE GREEK ISLANDS πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά σε δέκα νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία των αντίστοιχων δήμων, αποτελώντας μια ολιστική παρέμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.