Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς εκεί όπου ο «Αρίστος» έκανε τους περιπάτους του στο πλευρό της Τζάκι Κένεντι και της Μαρίας Κάλλας, με πρώτο στόχο να απομακρυνθούν τα δέντρα και το γκαζόν από τα σημεία όπου έχουν σχεδιαστεί τα καινούργια κτίσματα. Περίπου 60 δέντρα, υπεραιωνόβια πολλά από αυτά, θα μεταφυτευτούν συνολικά σε άλλα σημεία του νησιού, με τους ειδικούς που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να προχωρούν στις απαραίτητες κινήσεις με «χειρουργική» ακρίβεια, ώστε να δέντρα να διασωθούν στο σύνολό τους.
Ελαιόδεντρα που βρίσκονται στο όμορφο νησί του Ιονίου για περισσότερα από 150 χρόνια, καθώς επίσης και καλλωπιστικά δέντρα, όπως κουμαριές και χαρουπιές, θα μετακινηθούν, σύμφωνα με το σχέδιο των συνεργατών της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, σε αγροτική έκταση σε άλλη πλευρά του νησιού εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των ζωνών βλάστησης, ώστε η έκταση να λειτουργεί ως ενιαίο οικοσύστημα.
Η μεταφύτευση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, γίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτω από ιδανικές συνθήκες και στην κατάλληλη περίοδο, αυτή του Φεβρουαρίου-Μαρτίου που τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση «λήθαργου» λόγω της θερμοκρασίας και δεν υφίστανται βλάβες. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στο κλάδεμα, καθώς, όταν αυτό ολοκληρώνεται σε κάθε δέντρο, πραγματοποιείται κάλυψη των τομών με ειδική πάστα επούλωσης «πληγών» για την προστασία από ασθένειες και την αποφυγή αφυδάτωσης του κορμού.
Επίσης, τα συνεργεία είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης σχετικά με τον τρόπο που αφαιρείται το χώμα, ώστε να μην τραυματιστούν οι ιστοί. Η μεταφορά των δέντρων στα καινούργια σημεία γίνεται πάνω σε πλατφόρμες με γερανοφόρο όχημα, που έχει ειδικούς ιμάντες και έχει φτάσει στο νησί γι’ αυτόν τον σκοπό. Στη συνέχεια γίνεται η φύτευση στα νέα σημεία σε ειδικό μίγμα χώματος, που εξασφαλίζει καλό αερισμό και στράγγιση.
Το γκαζόν
Η ίδια βαρύτητα έχει δοθεί και στη μετακίνηση του γκαζόν, από πλατύφυλλη αγριάδα, με το οποίο είναι καλυμμένα μεγάλα τμήματα του νησιού. Οι υφιστάμενες εκτάσεις χλοοτάπητα θα μετακινηθούν στην περίμετρο των καινούργιων κτιρίων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η έκταση φύτευσης επιπλέον δέντρων και θάμνων μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης.
Το γκαζόν διατηρείται σε άριστη κατάσταση από την εποχή που ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε μεταφέρει σε σπόρους από την Αργεντινή το συγκεκριμένο είδος, το οποίο είναι ανθεκτικό στην αλμύρα και έτσι ευδοκίμησε στον Σκορπιό. «Οπως έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, οι εργασίες στο νησί γίνονται με απόλυτο σεβασμό στη φύση, στο περιβάλλον, αλλά και την ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση», λέει ο σύμβουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, Σεργκέι Τσερνίτσιν.
Αμπελόκηποι: Σύλληψη 31χρονου για την έκρηξη στο διαμέρισμα - Βρέθηκε αποτύπωμά του σε σακούλα με όπλα
Εργα μέχρι τον Μάιο του 2021
Η μεταφορά του γκαζόν και των δέντρων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου και στη συνέχεια, εφόσον τελειώσει και η διαδικασία έγκρισης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, θα ξεκινήσουν οι κατασκευές.
Το project αναμένεται να είναι έτοιμο, σύμφωνα με τους υπευθύνους του νησιού, περίπου σε δύο χρόνια και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2021, καθώς τα έργα θα διακόπτονται τα καλοκαίρια κατά τα διαστήματα που η οικογένεια Ριμπολόβλεφ και οι καλεσμένοι της θα βρίσκονται για διακοπές στον Σκορπιό. Στόχος είναι το πολυτελές resort που θα κατασκευαστεί να χρησιμοποιηθεί αρχικά για την οικογένεια και τους φίλους της, αλλά και να διατίθεται σε βάθος χρόνου για ενοικίαση σε κροίσους από όλον τον κόσμο, με το τίμημα να αγγίζει το -αστρονομικό για τα ελληνικά δεδομένα- ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ την εβδομάδα.
44 χρόνια από τον θάνατο του Ωνάση
Σε ένα παράξενο γύρισμα της μοίρας από αυτά που πάντα συνόδευαν τον Ελληνα κροίσο και την οικογένειά του, το νησί ξαναγεννιέται στην 44η επέτειο του θανάτου του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο δαιμόνιος Ελληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας, που είχε προσβληθεί από μυασθένεια gravis, πέθανε στις 15 Μαρτίου του 1975 στο νοσοκομείο του Νεϊγύ, έξω από το Παρίσι σε ηλικία 69 ετών.
Η αυλαία στη μυθιστορηματική ζωή του έπεσε δύο χρόνια μετά τον -μυστηριώδη για πολλούς- θάνατο του αγαπημένου του γιου, Αλέξανδρου, σε αεροπορικό δυστύχημα. Δεκατρία χρόνια μετά, το 1988, τον ακολούθησε στον θάνατο και η κόρη του, Χριστίνα. Ολοι μαζί είναι θαμμένοι στον Σκορπιό γύρω από το λευκό εκκλησάκι του νησιού, το οποίο φροντίζουν οι νέοι ιδιοκτήτες και θα το αφήσουν ανέγγιχτο κατά τη διαδικασία ανάπλασης. Στα σχέδια της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, άλλωστε, είναι να μην αλλάξει τίποτα στις δομές του νησιού και να μην γκρεμιστεί το παραμικρό. Οταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό το 1963, υπήρχαν ήδη κάποια μικρά κτίσματα από πέτρα, τα οποία άντεξαν μέχρι σήμερα, παρά τις φθορές.
Στα υπάρχοντα κτίσματα θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης ή επέκτασης και επιπλέον θα χτιστούν το main complex με 7 VIP σουίτες και 12 επαύλεις από μηδενική βάση. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει πισίνες, τεχνητή λίμνη, spa, αίθουσα προβολών, κουζίνα, καθιστικά και κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, έχουν σχεδιαστεί αθλητικές εγκαταστάσεις, δεξαμενές ομβρίων υδάτων, παιδότοποι και στο μέλλον είναι πιθανό να κατασκευαστεί ένα καλαίσθητο αμφιθέατρο.
Ολα τα κτίσματα μαζί θα διαθέτουν 48 κλίνες. Το νησί καλύπτεται ολόκληρη από δίκτυο Wi-Fi και σύστημα πυρόσβεσης, ενώ στη φάρμα έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ. Για τις μετακινήσεις υπάρχουν ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια και γίνεται οικολογική διαχείριση των σκουπιδιών. Η οικογένεια Ριμπολόβλεφ την ίδια ώρα βρίσκεται σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ώστε να αναληφθούν δράσεις για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή.
Ο «έρωτας» του Ribo
Στον Σκορπιό εργάζονται σήμερα περίπου 50 άτομα, κηπουροί, μηχανικοί, υπάλληλοι καθαριότητας και διοικητικό προσωπικό, που είναι ντόπιοι στην πλειονότητά τους, ενώ, όταν ολοκληρωθεί το έργο, αναμένεται να φτάσουν τους 200. Στο βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Arnaud Ramsay, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα με τίτλο «Δημήτρη Ριμπολόβλεφ, ο Ρώσος “Ωνάσης” του Σκορπιού», είχε μιλήσει και ο ίδιος ο «Ribo» εξηγώντας γιατί επέλεξαν με τις κόρες του, Κάτια και Αννα, να αγοράσουν το νησί από την Αθηνά Ωνάση. «Πήγαινα συχνά διακοπές στην Ελλάδα με τις κόρες μου και τους γονείς μου κι έτσι ανακαλύψαμε τον Σκορπιό πριν από δέκα χρόνια, στη διάρκεια μιας βόλτας με σκάφος…
Αισθανθήκαμε αμέσως καλά. Μπορώ να πω ότι ερωτευτήκαμε το μέρος. Υπάρχουν εδώ ιδιαίτερες δονήσεις», είχε πει ο μεγιστάνας των λιπασμάτων, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν θέλει να γίνει διάδοχος του Ωνάση. «Βεβαίως, ο Σκορπιός είναι ένας τόπος φορτωμένος ιστορία, μια ιστορία που γνωρίζω: αυτήν του Ωνάση. Αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να “εγγραφώ” στους διαδόχους ή τους απογόνους του», είχε αναφέρει μιλώντας στον Γάλλο δημοσιογράφο ο Ρώσος ολιγάρχης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής