Σημειώνεται πως η θέση του Μητροπολίτη είχε μείνει κενή έπειτα από τη εκτέλεση του Χρυσόστομου κατά την εισβολή των Τούρκων στην πόλη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή μετά την άτακτη υποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων το 1922.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
«Η σημερινή μέρα είναι σημαντική τόσο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, που βλέπει να αποκτά ποιμενάρχη – έπειτα από 94 χρόνια – και να αναλαμβάνει το πηδάλιο της εκκλησίας της Σμύρνης, για όλους τους ορθοδόξους, ο Σεβασμιώτατος Βαρθολομαίος» ανέφερε σε δήλωσή του ο Γιάννης Αμανατίδης και συνέχισε:
Η ιστορική απόφαση της εκλογής του νέου μητροπολίτη Σμύρνης ελήφθη, στις 29 Αυγούστου, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ποιος είναι ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης
Ο 44χρονος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας (ειδικότητας Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και χειροτονήθηκε διάκονος το 1995.
Την επόμενη χρονιά χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο και διατέλεσε διάκονος για επτά χρόνια στην ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης και υπεύθυνος διαφόρων τομέων της διακονίας αυτής της μητροπόλεως.
Το 2002 προσελήφθη στην αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 2005 διορίστηκε υπογραμματέας και το 2011 αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.