Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΣΕΒΕΕ: Στα μισά νοικοκυριά ο μισθός δεν φτάνει για όλο τον μήνα

ΔΝΤ: Η παραοικονομία στην Ελλάδα αυξήθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000

Ιωάννα Φεντούρη

Τα ελληνικά νοικοκυριά ακόμα να συνέλθουν από τα… χτυπήματα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Τρία στα δέκα διαβιούν με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ για ένα στα δύο το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα.

Τα παραπάνω ευρήματα από την ετήσια έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για το 2018 δεν ανταποκρίνονται σίγουρα στην εικόνα μίας χώρας που έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια.

Οικονομική κατάσταση

Ειδικότερα, το 2018 το 43,9% των νοικοκυριών είδε το εισόδημά του να «κουτσουρεύεται» σε σχέση με το 2017, ενώ το 61,1% υποστήριξε ότι χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Μάλιστα το 12,7% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Το δε φαινόμενο της εισοδηματικής επισφάλειας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 18,7% δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 45% θα την κάλυπτε μεν, αλλά με μεγάλη δυσκολία. Μάλιστα για εννέα στα δέκα νοικοκυριά η αποταμίευση είναι… άγνωστη λέξη.

Η σύνταξη παραμένει η βασικότερη πηγή εισοδήματος για τα μισά περίπου νοικοκυριά. Εκτίμηση της ΓΣΕΒΕΕ είναι πως μια ενδεχόμενη μείωση των συντάξεων πιθανότατα θα έχει τις εξής δύο αρνητικές συνέπειες: θα αυξήσει το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των νοικοκυριών και θα περιορίσει την κατανάλωση δημιουργώντας προϋποθέσεις ύφεσης της οικονομίας.

Ανεργία και υποχρεώσεις

Περίπου δύο στα δέκα νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Σημειώνεται πως το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 70,2% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

Το 18,9% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Το 44% αυτών έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, ενώ το 6,1% είχε, αλλά την έχασε. Στο μεταξύ, ένα στα πέντε νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το 2019.

Επίσης ένα στα πέντε νοικοκυριά (19,9%) δηλώνει φόβο ότι θα χάσει το ιδιόκτητο σπίτι του λόγω αδυναμίας καταβολής δόσεων ή/και φόρων. Το 7,2% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δέσμευση/κατάσχεση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων λόγω οφειλών. Ενα ποσοστό της τάξεως του 28,4% εκτιμάει ότι το τρέχον έτος πιθανώς να μην είναι τυπικό στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες.

Κατανάλωση

Σχετικά με τις τάσεις κατανάλωσης, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σημείωσε περικοπές στις δαπάνες ένδυσης – υπόδησης (45,8%), στις εξόδους (42,7%) και στα είδη δώρων (38,9%).

Πρόσθετα, μείωση στις δαπάνες που αφορούν σε υγεία-φάρμακα έκανε το 6,9%. Μάλιστα, το 43,6% των νοικοκυριών ανέβαλε ή καθυστέρησε να λάβει ιατρικές συμβουλές και θεραπείες λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Τέλος, πάνω από ένα στα πέντε νοικοκυριά δεν πλήρωσε εγκαίρως τα κοινόχρηστα, ενώ περίπου ένα στα τρία έχει καθυστερήσει να επισκευάσει κάποια οικιακή ηλεκτρική συσκευή και να κάνει την απαραίτητη συντήρηση στο αυτοκίνητο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας για ενεργειακή κρίση: Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Σκλαβενίτης: Ανακοινώσεις – βόμβα για τους εργαζόμενους – Τι άκουσαν και δεν πίστευαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα μισά νοικοκυριά περιόρισαν ψώνια και δαπάνες εν μέσω πανδημίας

Το «κοινωνικό πείραμα» της Γερμανίας: 1.200 ευρώ μισθός για τρία χρόνια, χωρίς καμία υποχρέωση!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Παραμένουν χωρίς ρεύμα 32.000 νοικοκυριά στην Αττική

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τρία στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο – Για τέσσερα στα δέκα ο μισθός εξαντλείται σε 19 μέρες

Δημήτρης Ντόγκας

Γκάφα στο «Πρωινό»: Αποκάλυψαν το αστρονομικό ποσό που λαμβάνει η Ηλιάνα Παπαγεωργίου κάθε μήνα

Evanthia Karra

Αυτές είναι οι 24 κατηγορίες εισοδημάτων που δεν θα πληρώσουν Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης

Δημήτρης Ντόγκας

Είναι πολλά τα λεφτά στις Βρυξέλλες: Ο Γιάννης Λαγός «στοιχίζει» 50.000 ευρώ το μήνα

Evanthia Karra